Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 18 Ağustos 2016 - 14:25 Yorum: 0

Bakan Soylu: “Türkiye’de hiçbir şey 15 Temmuz öncesi ile aynı değildir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz sonrası her alanda köklü değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye'de hiçbir...

Bakan Soylu: “Türkiye’de hiçbir şey 15 Temmuz öncesi ile aynı değildir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz sonrası her alanda köklü değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye'de hiçbir şey 15 Temmuz öncesi ile aynı değildir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği" protokolü kapsamında bir araya geldi. Ülkemizin istihdam hayatında özellikle işverenlerin taleplerine yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla İŞKUR ile TOBB arasında önemli bir iş birliğinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Bakan Soylu, 15 Temmuz gecesi yaşananlara ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hepinizin malumu ve ana gündemi olduğu üzere ülkemiz 15 Temmuz günü demokrasi sınavına, belki de bir var oluş sınavına tabi tutulmuş milletimizin üstün feraset ve cesareti neticesinde bu sınavda büyük bir başarı kazanmıştır. Bu vesile ile o gece şehit olan vatandaşlarımıza Cenab-ı Hakk'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar ve güzel memleketimiz, Türkiyemize de geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Belki bu hadise atlatılmıştır ama hepimiz biliyoruz ki Türkiye'de hiçbir şey 15 Temmuz öncesi ile aynı değildir. Birlik ve beraberliğimiz aynı değildir, daha da güçlenmiştir. Kamu bürokrasimiz aynı değildir. İçindeki hainler temizlenmiş, daha da güçlenmiş, daha da saflar sıklaştırılmıştır. Siyasetimiz aynı değildir. Bütün partilerimiz bu insanlık dışı girişime verdikleri tepkileri ile aynı milli duygularla bir araya gelmiş, çok daha güçlenmiş ve pekişmiştir. Ancak bütün bunların yanında ekonomimiz aynı değil, o da büyük bir teste tabi tutulmuş, milletimizin güveni, desteği ile bu hadiseden yara almak şöyle dursun ekonomimizin kendine olan özgüveni daha da artmıştır."

15 Temmuz sonrasında ülkenin her ferdinin profesyonel ekonomist gibi davrandığının altını çizen Bakan Soylu, "Çok şükür ki ülkemizin her ferdi bir profesyonel ekonomist gibi davranmış, ülkede krize yol açacak bir durum şöyle dursun bilakis dövizden çıkıp Türk Lirası'na geçerek, mevduatlarını bankalarda bırakarak piyasada ciddi bir likidite rahatlığı ve imkanı sağlamıştır. Bu hareket halkın hem devletimize hem de ekonomimize duyduğu güvenin bir göstergesidir" diye konuştu.

"İŞKUR 2003 yılından itibaren geçirdiği değişimle Türkiye'nin istihdam politikalarında amiral gemisi olmuştur"

Ülkenin işgücü kapasitesini nitelik açısından işveren kesimin beklentilerine göre şekillendirerek, bu sayede iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek ve daha çok insanın evine ekmek götürebilmesini temin etmek adına çok önemli bir işbirliğine imza attıklarını belirten Bakan Soylu, "Türkiye'nin en önemli inovasyon markası olarak tanımladığı İŞKUR, 2003 yılından itibaren geçirdiği değişimle Türkiye'nin istihdam politikalarında amiral gemisi olmuştur. 2015 yılında 850 bin olan hedefini aşarak 880 bin 194 kişinin işe yerleştirilmesini sağlayan İŞKUR, bu yılın ilk 7 ayı itibariyle 472 bin 151 kişinin işe yerleştirilmesini gerçekleştirmiştir. Yine 2015 yılı için 330 bin olan Mesleki Eğitim Kursu, İş Başı Eğitimi, Girişimcilik Eğitimi hedefi yıl sonu itibariyle 370 bin 385 olarak gerçekleştirmiştir. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle ulaştığımız rakam ise şimdiden 318 bin 613 kişidir. Benzer şekilde İş ve Meslek Danışmanlığı hedefimizde 2015 yılı için 3 milyondur. 2015 yılında ulaştığımız rakam 3 milyon 378 bin 949 dur. Bu yılın ilk 7 ayı içinde ulaştığımız İş ve Meslek Danışmanlığı rakamı ise 1 milyon 690 bin 584 kişi olmuştur. Bir özet rakam olarak ifade etmek isterim ki 2003 yılından bugüne kadar amiral gemisi olarak nitelendirdiğimiz İŞKUR'un özel sektörde işe yerleştirdiği kişi sayısı 3 milyon 825 bin 684 kişidir. Bütün bu rakamlar istihdam piyasasına getirdiğimiz yeni yaklaşımları açıkça göstermektedir" şeklinde konuştu.

"Kaynakçı açığı olan piyasaya eğer biz sürekli mühendis yetiştirip verirsek açığı kapatamayız" diyen Bakan Soylu, şunları söyledi:

"Verimliliğimizi çok iyi bir noktaya getiremeyiz. İş gücü ile işi buluşturma noktasında maalesef ki bir başarısızlık ortaya koyarız. Dolayısıyla iş gücü arz ve talebi arasındaki bu dengeyi sağlamak, doğru talepleri doğru arzlarla buluşturmak, iş gücü piyasasının dayanıklılığını arttırmak açısından büyük önem arz etmektedir. Bugün imzalayacağımız bu protokolün önemi bu anlamda çok büyüktür. TOBB eliyle işverenlerimizin beklentilerini alacak bu beklentilere uygun kurslar, eğitimler, aktif ve pasif iş gücü programları belirleyecek, piyasa talebine uygun bir iş gücü talebi oluşturmaya çalışacağız."

İş başı eğitiminde İŞKUR olarak 50 liralık günlük destek verdiklerini söyleyen Bakan Soylu, "Bugün itibariyle söylüyorum iş başı eğitim programımızda eğitime gidenlerin sayısı 205 bin olmuştur. Bu Türkiye için ve bugün için çok önemli ve rekor bir sayıdır" dedi.

Sanayi alanında Mesleki Eğitim Kurslarında günlük 20 lira verilen desteği yüzde 50 arttırarak 30 liraya çıkarttıklarına dikkat çeken Bakan Soylu, "Yani bu daha ilk adımdır. Bu piyasanın niteliğini kazanabilmesi için elimizden geleni yapacağımızı ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

Protokolün etkin yürütülmesini sağlayabilmek için İŞKUR ve TOBB katılımıyla Ankara'da bir danışma kurulu oluşturulacaklarına değinen Bakan Soylu, bu kurulun ayda bir kez toplanacağını söyledi.

"Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, FETÖ kaynaklı darbe girişimi sonrasında ekonominin çok fazla yara almadan bu girişimi atlattığına dikkat çekerek, "Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmak çok daha önemli hale geldi. İşte bugün Sayın Süleyman Soylu Bakanımızla birlikte ülkemiz, insanlarımız ve iş dünyamız için çok hayırlı sonuçlar getireceğine inandığımız bir girişim başlatıyoruz. Mayıs itibariyle son 12 ayda ülkemiz 795 bin kişiye yeni istihdam sağlamış durumda. Bunu devletimizin istihdam dostu adımları ile özel sektörümüzün dinamik ve sağlam duruşu sayesinde başardık" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, "Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu zamana kadar sadece bir projede olan işbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişletiyoruz" şeklinde konuştu.

"İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor"

Başlatılan istihdam seferberliğinin hem işsizlere hem de firmalara maddi destekler sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, mutlaka yararlanın. İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor. Yani her katılan kardeşimiz aylık net bin 300 lira alacak. Ayrıca programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bununla da yetinmedik. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kardeşlerimize eğitim verip sınava alacağız. TOBB olarak burada da elimizi taşın altına koyduk. İş kazalarını önlemek üzere tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapacak bir kuruluş olan MEYBEM'i kurduk" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun protokole ilişkin açıklamalarının ardından işgücü piyasasının tüm alanlarında firmaların nitelikli çalışan ihtiyaçlarının karşılanması, çalışanların kendilerini geliştirmesi ve işsizlerin istihdam edilmelerini kolaylaştırmak amacıyla "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği" protokolü imzalandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber