Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 20 Eylül 2017 - 14:33 Yorum: 0

Bakan Tüfenkci, Ahilik Haftası’nda şed kuşandı

Ahilik Haftası nedeniyle İstanbul Toptancılar Çarşısı'nda düzenlenen programda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptıkları çalışmalarla...

Bakan Tüfenkci, Ahilik Haftası’nda şed kuşandı

Ahilik Haftası nedeniyle İstanbul Toptancılar Çarşısı'nda düzenlenen programda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptıkları çalışmalarla ekonomi çarkının bütün yönleriyle dönmesini sağladıklarını belirterek, "2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 5.1 ve inşallah üçüncü çeyrekte de yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme yakalayacağız ve bu yılı yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyle bitirmiş olacağız" dedi. Bakan Tüfenci, programda şed kuşandı.

Ahilik Haftası nedeniyle Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Toptancılar Çarşısı (İSTOÇ) Yönetim Kurulu tarafından toptan ticaretin can damarı İSTOÇ'ta Ahilik Festivali düzenlendi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kemalbay ve çok sayıda esnafın katıldığı kutlamalarda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve diğer protokol üyelerine Ahilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Nazak öncülüğünde "Şed Kuşatma" töreni yapılarak kuşak bağlandı. Şed kuşatma töreninden sonra ise 7 bin 200 iş yerinin faaliyet gösterdiği toptancılar çarşısında "İSTOÇ 1'inci Festival Günleri'nin de açılışı Bakan Tüfenkci ve diğer protokol üyelerinin kurdele kesimiyle gerçekleştirildi. Osmanlı Ahilik geleneğinin canlandırıldığı etkinliğin sonunda katılımcılara lokma dağıtıldı.

"15 Temmuz akşamı darbeye göğüslerini geren esnafımız, 16 Temmuz'da da kepenklerini açtı"

Ahilik Haftası dolayısıyla esnaflarla bir arada olmaktan dolayı son derece mutluluk duyduğunu belirten Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz hain darbe girişiminin esnafa da büyük zararlar verdiğini belirterek, "Esas itibariyle baktığımızda bu hain darbe girişimi hükümete veya Cumhurbaşkanımızdan ziyade millete yapılmış bir darbe girişimiydi ve bunun bedelini millete ödetmeye çalıştılar. Ama millet, Allah'a hamdolsun sivil direnişin en güzel örneklerini vererek bu darbe girişimine dur dedi. Hükümetimiz de, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde almış olduğu yerinde tedbirlerle ve teşviklerle kısa zamanda bu darbenin izlerini silmeye çalıştık. Etkilerini yok etmeye çalıştık. Milletle bütünleşerek, milletimiz de üretimi durdurmadı, ihracatı durdurmadı, imalatı durdurmadı. 15 Temmuz akşamı darbeye göğüslerini geren esnafımız, 16 Temmuz'da da kepenklerini açtı, işlerini yürüttü, ekonominin çarklarını döndürdü. Bunun için de bütün esnaf kardeşlerime teşekkür ediyorum, Allah razı olsun diyorum" şeklinde konuştu.

'2017 yılını yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyle bitireceğiz'

Esnafların zor durumdan kurtulabilmeleri için Kredi Garanti Fonunu devreye soktuklarını belirten Tüfenkci, "KOSGEB aracılığıyla faizsiz krediler verdik. Sicil affını getirdik, sicil affında da biliyorsunuz ki bankaların direncine rağmen zorlaya zorlaya epey bir yol katettik. Ekonomi çarkının bütün yönleriyle dönmesini Allah'a hamdolsun sağladık. 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 5.1 ve inşallah üçüncü çeyrekte de yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme yakalayacağız ve bu yılı yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyle bitirmiş olacağız. 2018'de de Allah'ın izni ile çok daha iyi bir yıl geçireceğiz. Etrafımızdaki birçok jeopolitik risklere rağmen, bir takım sıkıntılara rağmen biz insanımızın işini, aşını büyütmenin peşindeyiz. Dolayısıyla istiyoruz ki insanımızın refah düzeyini daha yükseklere çıkartalım. İstiyoruz ki daha fazla gencimize iş bulalım. Niye yüzde 5'in üzerinde büyümeleri önemsiyoruz. Çünkü; bizler her yıl 900 binin üzerinde gencimize iş bulmak zorundayız. Bunun içinde yüzde 5'in üzerindeki büyümeleri tüm Türkiye olarak yakalamak zorundayız. Ben buradan bütün kardeşlerime sesleniyorum; kimin hangi projesi varsa, bu işi yaparsak Türkiye için önemli kazanç sağlarız diyorsanız biz hükümet olarak o projeyi finanse etmeye ve onun arkasında durmaya hazırız. Hukuki olarak bunun alt yapısını da sağladık. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi artık Türkiye'de terzi usulü teşvikler görüyoruz. Dolayısıyla bütün müteşebbüslerimizin Türkiye için önemli görüldüğü projeleri de oturup konuşmaya hazırız ve stratejik önemdeki bu projeleri bir an evvel özellikle özel teşebbüs eliyle bir an önce harekete geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

"Yenilikçi ya da girişimci profilini yükselten projelere oldukça destek vermeye çalışıyoruz"

Ahilik haftası dolayısıyla tüm esnafa hayırlı, bol, bereketli kazançlar dilediğini ifade eden İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, "Ahilik Haftanızı tebrik ediyorum. Biz İstanbul Valiliği olarak İstanbul'da devlet adına ticareti girişimciyi yönlendirmek yerine onların yolunu açmayı onların önündeki engelleri kaldırmayı kendimize görev bildik. Çünkü İstanbul'da müteşebbüs, tüccar, esnaf, herkes artık ne yapacağını çok iyi biliyor. Belli bir yol tutturmuş ve o yolda başarıyla gidiyor. Dolayısıyla biz yalnızca destek ve yardım konusunda yapılması gereken düzenlemeler ya da gereken engellerin kaldırılması noktasında kendimize görev arz ediyoruz. Kalkınma ajansı olarak da bu yönde projelere daha çok destek vermeye gayret ediyoruz. Yenilikçi ya da girişimci profilini yükselten projelere oldukça destek vermeye çalışıyoruz. Bütün esnafımızı ticarete ve bu noktada proje hazırlamaya davet ediyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda çağrısına çıkacağımız mali destek programlarında bütün müteşebbislerimizi yanımızda görmek istiyoruz diyor ve hepinizi saygıyla selamlarken 20-24 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan festivalinde esnafımıza, tüccarımıza, İstanbul'a ve Ülkemize hayırlar, başarılar ve bereketli kazançlar getirmesini Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Tüm esnafımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise, "Anadolu Selçuklu Devleti döneminde temeli atılan ve Osmanlı döneminde kurumsallaşmasıyla tamamlanan ahilik kurumunun da bu hafta olması güzel ve muvafık oldu. Biz ahiliği İSTOÇ'ta gördük, önce onu ifade edeyim. Bu merkezin İstanbul'da, dünyada benzeri yok. Bağcılar'daki değişim ve dönüşümü birlikte yaşarken artık içerisinde metro istasyonlarının olduğu bir merkez olarak da Türkiye'de tek" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber