Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 27 Temmuz 2017 - 14:52 Yorum: 0

Bakan Tüfenkci, Alman firmalarına soruşturma iddialarına cevap verdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Alman firmalarına soruşturma iddialarına ilişkin konuştu; “Türkiye'de Alman firmalarıyla ilgili bir soruşturma bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Tüfenkci,  Alman firmalarına soruşturma iddialarına cevap verdi

Bakan Tüfenkci, Kocaeli Dilovası’nda Belde Port’u ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı. Tüfenkci ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Tüfenkci’ye "Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlere terör örgütüne yardım ettikleri gerekçesiyle soruşturma açıldığı iddiaları ve bu iddialar sonrası Almanya ile ticari ilişkilerin olumsuz yönde etkilenip etkilenmediği soruldu.

Bakan Tüfenkci, Alman firmalarla ilgili soruşturma bulunmadığının altını çizdi ve şöyle devam etti: "Bu konuda gerek Cumhurbaşkanımız, gerek Başbakanımız, gerekse başbakan yardımcılarımız, bizler çeşitli defalar ifade etttik. Türkiye'de Alman firmalarıyla ilgili bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanımızın da ifade ettiği gibi bir iletişim kazası veya hatası neticesinde bir İnterpol aracılığıyla Alman şirketleriyle ilgili bir bilgi istenirken 'soruşturma' diye geçiyor.

Bu noktada İçişleri Bakanımız bu iletişim hatasını düzeltme noktasında gerekli açıklamaları yaptılar. Bize göre esasında konu kapandı. Baktığımız zaman Almanya'ya da bu noktada gerekli tatmin edici cevaplar verildiğini düşünüyorum.

Şu anda Türkiye'de Alman firmalarıyla ilgili terörün finansmanı noktasında bir soruşturma ve araştırma bulunmamaktadır. Baktığımız zaman bu Alman şirketleri, esasında Türk şirketleri konumunda dolayısıyla bizim bütün yabancı sermayeye nasıl hukuki olarak koruma sağlamışsak Türk şirketleri nasıl koruma altındaysa bütün Alman şirketleri de koruma altında ve hiçbir negatif anlamda ayrışma bulunmamakta.

Bütün yatırımcılar için Türkiye bu anlamıyla uluslararası yatırıma açık ve en şeffaf olmaya çalışan bir ülke dolayısıyla bütün uluslararası yatırımcılar gönül rahatlığıyla gelip burada yatırım yapabilirler. Nitekim bu üzerinde bulunduğumuz liman işletmesinin büyük ortakları da yabancılar. Bu noktada hiçbir kimseye negatif anlamda ayrıştırma yapmadık, bundan sonra da yapmayız." 

Bakan Tüfenkci, Rusya krizini hatırlattı, "Bizim ticareti etkilenme noktasında siyasi ilişkilerin her zaman ifade ediyoruz ticaretten ayrıştırılması lazım. Ticaret kendi içerisinde kuralları olan, kazan kazan ilkesine dayanan, bunu ticareti yaptırım uygulaması olarak düşünmemek lazım. Bunu Rusya krizinde de ifade etmiştik. Şimdi de ifade ediyoruz. Hele hele insanların seyahat özgürlüğüne ve hürriyetine dokunacak şekilde, ihlal edecek şekilde veya serbest yatırım ticaretin kolaylaştırılması noktasında adım atmak gerekirken yatırımın kısıtlanması noktasındaki açıklamalar doğru değil. Zaten bu noktada Türkiye olarak görüşlerimiz her zaman bellidir." dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber