Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 21 Ağustos 2014 - 11:44 Yorum: 0

Bakanlık Facebook'tan ilaç satanları takip ediyor

Sağlık Bakanlığı, umut tacirlerinin sahte facebook hesapları üzerinden başta kanser olmak üzere maddi değeri yüksek ilaçları satışa sunması üzerine harekete geçti.

Bakanlık Facebook'tan ilaç satanları takip ediyor

Sağlık Bakanlığı, umut tacirlerinin düzmece facebook hesapları üstünden başta kanser olmak üzere maddi kıymeti yüksek ilaçları satışa sunması üstüne harekete geçerek, söz konusu profilleri tetkik etti ve inceleme başlattı.

Söz konusu sahte facebook profillerinden birinin, daha öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu sebebi ile tetkik edilerek işleme alındığını belirten Bakanlık yetkilileri, gerçek kişi ve adreslerin bir tarafına ulaşıldığını ve çalışmaların gizlilikle devam ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanı Akif Akbulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet siteleri ve sosyal medya vasıtası ile başta kanser olmak üzere muhtelif ilaçları satanlar konusu için mühim denetimler yapıldığını ve cezai işlemlerin uygulandığını söyledi.

Bu işleri yapanların 'illegal binalar olduğunu, örgütsel devinim ettiğini ve eczacı olmadıklarını' vurgulayan Akbulat, bunun mahalli ve uluslararası operasyonlarla oldukça çok kez emniyet sebebi ile da teyit edildiğini anlatım etti. Akbulat, Türkiye'de değişik isimler altında ilaç toplama kampanyalarının yasaklandığını ve bununla ilgili sivil cemiyet kuruluşlarına genelge gönderildiğini anımsatarak, şikayetlerle takiplerin yapıldığını ve illegal yapıların tetkik edildiğini dile getirdi.

'18 binden fazla web sitesi kapatıldı'

Dünya Sağlık Örgütü sebebi ile da internette illegal sitelerden satın alınan ürünlerin yüzde 50'den fazlasının düzmece bulunduğu ve bir sene arasında bir milyondan çok bireyin düzmece ilaç kullanımından ötürü hayatını kaybettiğinin belirtildiğinin altını çizen Akbulat, 'Bu çerçevede dünya çapında başlatılan ve İnterpol, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Farmasotik Suç Daimi Formu ve DSÖ-Uluslararası Tıbbi Ürün Sahteciliğine Karşı Görev Gücü (Impact) işbirliği ile internet üstünden halka hukuki olmayan ilaç satışını hedef saha PANGEA adlı operasyonlara memleketimizde kurumumuz koordinasyonunda Emniyet ile katılmaktadır' dedi.

Bu operasyonlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) alınan şifrelerle online sahte/kaçak ilaç satışı oluşturan bin internet sitesinin kapatıldığına ve verinin İnterpol'e iletildiğine işaret eden Akbulat, şöyle devam etti:

'Sadece 2012 yılı verilerine bakıldığında Legitscript, Visa, Mastercard ve PayPal bunun şeklinde kurumlar sebebi ile desteklenen operasyonda 18 binden fazla yasadışı eczane satışı oluşturan web sitesi tanımlanmış ve kapatılmıştır. Dolandırıcı internet eczanelerine ödeme işlemleri durdurulmuş ve çok aşırı sayıda virüslü e-mail ve network mesajı bulunmaz edilmiştir

Sahte kanser ilaçlarını tüketicilere süren suç örgütüne yönelik 1 Ağustos 2013'te Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Güvenlik Şube Müdürlüğünce teknik ve fiziki takip destekli projeli iş başlatılmış; soruşturma kapsamında İ.H.Ç isimli şahsın liderliğindeki suç örgütünün, yüklü miktarda düzmece kanser ilaçları piyasasını tekelinde bulundurduğu ve kanser tedavisinde uygulanan ilaçların satışını yaptıkları, bununla beraber düzmece kanser ilaçlarının memleket içi ve memleket dışına da dağıtımını yaptıkları tetkik edilmiştir.

Yapılan bu soruşturma ile memleketimizde düzmece kanser ilacı imalatının bulunmadığı, son kullanma tarihsel geçmiş ve ya bozulmuş ilaçlara yeni tarihli ilaç kutularının ve prospektüslerinin basımının yapıldığı, düzmece kanser ilaçlarının ise ülkemize Mısır, Azerbaycan, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye bölgelerinden getirildiği, ağırlıklı şekilde Suriye uyruklu insanların memleketimizde düzmece kanser ilacı pazarlaması yaptıkları tetkik edilmiştir.'

Akbulat, ele geçirilen düzmece ürünlerin eczanelerde rahatlıkla bulunabilen ve art ödeme kapsamında bulunan lakin ilaçların yüksek satış hacimli ve pahalı olduğunun emniyet raporları ile tetkik edildiğini anlatım etti.

'Çalışmalar gizlilikle devam etmektedir'

Sosyal medyadan ilaç satışı oluşturan sitelerin, kuruluş sebebi ile takip edildiğini vurgulayan Akbulat, şu açıklamada bulundu:

'Daha öncelikle söz konusu bir siteye işlem yapılmıştır. Ordu Emniyet Müdürlüğü (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ) ekipleri sebebi ile kaçak ilaçların satışının yapıldığı ve Ordu ilinde etkinlik belli eden şüphelilere ait iş noktayı ve ikametlerinde yapılan aramalar neticesinde, suç konusu teşkil eden ve kaçak bulunduğu değerlendirilen 26 ayrıcalıklı marka şeklinde yekün 732 tane hap, 15 tane PTT kargo gönderi makbuzu ve 32 adet Yurtiçi Kargo ambar tesellüm fişi ele geçirildiği suçla ilgili 3 şüpheli şahsın yakalandığı ve 2 şahsın ise firari olduğu, konunun adli makamlara intikal ettirildiği ve soruşturmanın devam ettiği daire başkanlığımıza bildirilmiştir.

Gündeme gelen facebook profillerinden biri, daha öncelikle Kurumumuzca tetkik edilmiş ve işleme alınmıştır. Gerçek kişi ve adreslerin bir tarafına ulaşılmış ve çalışmalar gizlilikle devam etmektedir. Diğer facebook profili için de iş başlatılmıştır. İnternet üstünden satışı yapılan bu ilaçların, Sosyal Güvenlik Kurumuna satışı yapıldıktan sonra memleket dışı alıcılara gönderildiği şeklinde genel şekilde tespitimiz mevcuttur.'

ETİKETLER: Bakanlık , Facebook , İlaç , Takip
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber