Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 26 Ocak 2016 - 22:56 Yorum: 0

Bakanlık ve Valiliğe tazminat şoku

Zirve Yayınevi cinayetlerinde hayatını kaybeden Tilman Geske’nin eşi ve çocuklarına 400 bin manevi, ve 17 bin lirada maddi tazminat ödenecek.

Bakanlık ve Valiliğe tazminat şoku

Zirve Yayınevi cinayetlerinde hayatını kaybeden Tilman Geske’nin eşi ve çocuklarına 400 bin manevi ve 17 bin lirada maddi tazminat ödenecek. Tazminatın yasal faizleriyle birlikte 800 bin lirayı bulacağı ifade edilirken, diğer mağdur yakınları da 800 bin lira ile 1 milyon lira arasında tazminat kazandı.

Malatya Niyazi Mısrı mahallesinde bulunan Ağbaba İş merkezinde 18 Nisan 2007 tarihinde, Zirve Yayınevi’nde Tilman Ekkehart, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in boğazlanarak öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili mağdur ailelerin başvurusu üzerine açılan maddi ve manevi tazminat davaları karara bağlandı. Malatya İdare Mahkemesi, olayda sorumlu tuttuğu İçişleri Bakanlığı ve

Malatya’da Zirve Yayınevi’nde hayatlarını kaybeden Tilman Ekkehart, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in yakınları Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurarak tazminat talebinde bulundu. Alman vatandaşı Tilman Geske’nin eşi Susanne Geske velayeti altında bulunan çocukları Michal Janina Geske, Lukas Geske ve Mıraym Geske adına Ankara Barosu Avukatlarından İbrahim Kalı’ya vekalet vererek Malatya İdare Mahkemesine başvurarak İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliğinden tazminat talebinde bulundu. Geske ailesini mahkemede Av. İbrahim Kalı savunurken, İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği de davada savunma yaptılar.

GESKE AİLESİ 630 BİN LİRA TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Geske ailesi adına 2007 Yılında 90 bin lira maddi, 540 bin lira ise manevi olmak üzere toplam 630 bin lira tazminat talebinde bulunuldu. Mahkeme 90 bin lira maddi tazminatı 17 bin lira olarak belirlerken manevi tazminatın ise kişi başı 100’er bin lira olmak üzere 400 bin lira olarak belirledi. Mahkeme Geske ailesine toplam tazminat olan 417 bin liranın, dava tarihi olan 2007 yılından başlayarak yasal faizleriyle birlikte ödenmesine hükmetti. Mahkemenin olayda öldürülen Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in yakınlarına da aynı oranlarda tazminat ödenmesini kararlaştırdığı öğrenildi.

AV.İBRAHİM KALI GAZETECİLER CEMİYETİNDE AÇIKLADI

Zirve Yayınevi’nde öldürülen Alman Uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin aile avukatı İbrahim Kalı, mahkemenin kararı sonrası Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklamalarda bulundu.

Davanın sonuçlandığını ve kararı yeni aldığını kaydeden Avukat İbrahim Kalı, mağdurların aileleri tarafından idarenin hizmet kusurları olduğu gerekçesiyle Malatya İdare Mahkemesine maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını belirterek “Suzanna Geske ve çocuklarının vekili olarak açmış olduğumuz maddi ve manevi tazminat davasında mahkeme Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske ve 3 çocuğuna 100’er bin liradan toplam 400 bin TL manevi 17 bin TL’de maddi tazminat verilmesine hükmetti. Tazminat miktarı faizleriyle birlikte ödenecek” dedi.

Malatya İdare Mahkemesinin olayda sorumlu olarak İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği’ni gördüğünü belirten Kalı,  Mahkemenin Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 9. maddesine istinaden tazminat kararını verdiğini ifade ederek “Bu madde bilindiği gibi ‘herkes düşünce vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak dinini yada inancını değiştirme özgürlüğünü ister tek başına isterse de başkalarıyla birlikte topluluk içinde, aleni yada gizli olarak, ibadet etmek, öğretmek, uygulamak ve bunlara uymak şeklinde dinini ya da inancını açıklama özgürlüğü içerir’ hükmü yer alır. Keza 10’uncu madde de benzeri ifadelere yer verilmiştir” şeklinde konuştu.

Benzer maddelerin Anayasa’da da yer aldığını ifade eden Kalı, mahkemenin tazminat kararını 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması hakkındaki Kanun kapsamında verdiğini dile getirdi. Mahkemenin manevi tazminat kararını ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre verdiğini belirten Kalı, Zirve Yayınevi’nde öldürülen Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in de ailelerinin başvurularının mahkemece aynı şekilde karara bağlandığını ifade etti.

Avukat Kalı, mahkemenin kararı doğrultusunda her bir aileye yasal faiziyle birlikte 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında tazminat verileceğini söyledi.

BAKANLIK VE VALİLİK SAVUNMA YAPTI

Öldürülenlerin aileleri tarafından açılan davada, İçişleri Bakanlığı savunmasında, Zirve Yayınevi ve çalışanlarından baskı ve tehdit aldıkları gerekçesi ile bir başvuruları olmadıkları bu nedenle olayın yaşanmasına idarelerin hizmet kusuru bulunmadığı belirtildi. Olayın sanıklarının halen Malatya 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarının devam ettiği belirtilerek üçüncü şahısların suç niteliği taşıyan eylemlerinin idari hizmetin işleyişi ve ortaya çıkan sonuç arasındaki illiyet bağını kestiği, kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince tazminle yükümlü tutulmasını gerektirecek hukuki nedenlerin de bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunuldu.

Aynı şekilde Malatya Valiliği de yaptığı savunmada, davaya konu cinayet olayında kendilerine yükletebilecek biz hizmet kusurunun varlığından söz edilemeyeceği belirtti. Zira güvenlik kuvvetlerine tehdit alındığına dair bir bildirimin söz konusu olmadığını ifade eden Valilik, bu nedenlerle idarenin oluşan zararların tanziminden sorumlu tutulamayacağı belirtilerek davanın reddi istedi.

Malatya İdare Mahkemesi’nde görülen son duruşmada karar verildi. Mahkeme, ailelerin başvurularını haklı bularak İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliğini kusurlu buldu. Davada, öldürülen 3 kişinin de aile bireylerine yasal faizleriyle birlikte 800 bin ile 1 milyon TL arasında maddi ve manevi tazminat verilmesine hükmetti.

ZİRVE YAYINEVİ CİNAYETLERİ

18 Nisan 2007 tarihinde Niyazi Mısrı Caddesindeki Ağbaba İş Merkezinde bulunan Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel elleri bağlanarak, boğazları kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Olay yerinde yakalanan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ile Emre Günaydın tutuklanmıştı. Olayın ilk sanığı olan 5 zanlı için uzun tutukluluk süresi kanunu kapsamında 8 Mart 2014'te tahliye kararı çıkmış ve sanıklara adli kontrol tedbirleri doğrultusunda elektronik kelepçe takılmıştı. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber