Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Mart 2017 - 14:49 Yorum: 0

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanarak yapımına başlanan ve "sahte bal'a son verecek nitelikte hazırlanan "Arım Balım Peteğim...

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanarak yapımına başlanan ve "sahte bal'a son verecek nitelikte hazırlanan "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında inşa edilen binada sona yaklaşıldı.

2009 yılında Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği IPA projesi kapsamında gerçekleşen proje doğrultusunda inşa edilen kampüs gün sayıyor. Sahte bala son verecek nitelikte bir teknolojiye sahip olacak, arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirliği temin edecek olan kampüsün yüzde 90'ı tamamlandı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye'de tek olan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapılan tesisleri yerinde inceledi. Kampüs alanındaki tesisleri ziyaret eden Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yaklaşık 10 milyon euro bütçesi ile arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacı ile gerçekleştirilen, yüzde 100 AB-İPA destekli sektörün en büyük projesi olan ve Türkiye'de bir ilk olan "Arım, Balım, Peteğim" projesi kapsamında yapılan ve çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Tesiste yeni göreve başlayan teknik destek bileşeni uzmanlarının çalışmalarını, tedarik bileşeni kapsamında gelen malzeme ve ekipmanı ile paketleme biriminin bal tankları ve temizleme sistemleri ile laboratuvara gelen hassas ve özel ekipmanları yerinde inceleyen Vali Balkanlıoğlu, projenin mevcut durumu ile bu aşamada görülen eksikler ve aksaklılar hakkında Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak'tan ve teknik destek ekip lideri Hülya Tetik'ten bilgi aldı.

"Mayıs ayı sonunda tamamlanacak"

Saha çalışmalarına başladıklarını söyleyen teknik destek ekip lideri Hülya Tetik, tamamlanma aşamasına gelen tesisin kuruluş aşaması faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tetik, "Bir yol haritası hazırlıyoruz şuanda. Toplamda 4 tane uzman bu konuyla ilgili çalışıyor. Yapmak istediğimiz, kurulmakta olan tesisin 18 ay sonra sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için gerekli olan alt yapının hazırlaması. Gerek insan kaynakları, gerek yönetimsel, gerekse sistemin düzgün ve istenilen düzeyde çalışma yapması için uzmanlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Kurumsal altyapısına destek verecek stratejiler oluşturmaktayız. Planlamaya göre Mayıs ayının sonunda tüm ekipmanlar hazır olacak. Ancak bizim şuanda geçici bir istihdam sağlamak ve geçici bir yönetim oluşturmak için çözüm bulmamız gerekiyor. En önemli konularımızdan bir tanesi ihtiyaç duyulan personelin istihdamına destek için bir hazırlık yapıyoruz. İşletmeyi faaliyete geçirmeden önce istihdam edilecek kişilerin iş tanımı yapılacak, özellikleri belirlenecek ve bu kişilerin arayışına gidilecek" dedi.

"Sahte balda şaibe kalkacak"

Ordu Valisi Balkanlıoğlu da yaptığı açıklamada projede sona gelindiğini, halen laboratuvarda teknik montajların sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki dönemde inşallah Türkiye ve bölgemiz için önemli olan arıcılığımız belli bir noktaya taşıyacak bu tesis devreye girecek. Buradaki tesis ve sistem Türkiye için, Ordu için merdiven altı imalat ve sahte balda mücadeleyi kolaylaştıracak. Çünkü burası akredital bir laboratuvar. Burası "hakiki baldır" diye damgayı vurduğunda, Türkiye'de ve dünyada geçerli bir tespit anlamına gelecek" diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, bu tesis sayesinde balın markalaşacağını da vurgulayarak, "Tesiste sadece arı zehirinden, propolis başta olmak üzere her türlü hastalığa karşı vücuda direnç kazandıran mantarlar dahil, virüs dahil arı sütü ve polenin pazarlanabilmesi için daha kolay sistemler olacak. Yani paketleme sistemi. Bal üreticileri balına katma değer katacak. Marketlerde pazarlanabilir hale gelecek. Tesiste yaşanan bazı sorunlar var. Bunlar da giderildiğinde burası en kısa sürede milletimizin hizmetine girecektir" açıklamasında bulundu.

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Bal sektörü bu tesisi bekliyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber