Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 29 Ağustos 2016 - 17:53 Yorum: 0

Balık ölümlerinin sebebi belli oldu

Samsun Valiliği, Mert Irmağı'nda yaşanan balık ölümlerinin sebebinin, Katı Atık Depolama Sahası işletme yetkilisi firma tarafından sızıntı suyunun...

Balık ölümlerinin sebebi belli oldu

Samsun Valiliği, Mert Irmağı'nda yaşanan balık ölümlerinin sebebinin, Katı Atık Depolama Sahası işletme yetkilisi firma tarafından sızıntı suyunun biriktirildiği havuzdan Atık Su Arıtma Tesisi'ne vidanjörle taşıma işlemi yapıldığı ve bu işlem sırasında sızıntı suyunun dışarı yanlışlıkla taştığı itirafıyla olayın tespit edilebildiğini açıkladı.

Samsun Valili, Mert Irmağı'nda yaşanan balık ölümleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Son günlerde Canik ilçesi Mert Irmağı'nda yaşanan balık ölümleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 27 Ağustos'ta gelen telefon ihbarına istinaden, söz konusu şikâyetin yerinde incelenmesi için ilimiz, İlkadım İlçesi, Derebahçe mevkiinden geçen Mert Irmağı'nda adı geçen müdürlükçe denetim yapılmıştır. Yapılan denetimde dere boyunca balık ölümlerinin bulunduğu görülmüştür. Bu mevkii de yer alan bir marketler zincirine ait deponun yanından dereye bağlantılı bir menfezin bulunduğu ve bu menfezden söz konusu balıkların ölümüne neden olduğu düşünülen atık suların aktığı tespit edilmiştir. İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığıyla birlikte menfeze akan dere boyunca gözlem yapılmış ve yapılan gözlemlerde Çorak köyü içerisinden geçen derede de aynı atık suyun aktığı tespit edilmiştir. Muhtemel atık suyun kaynağının Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda yer alan sızıntı suyu olabileceği kanaatiyle bu tesise gidilmiştir. Söz konusu Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nın işletme yetkisini bir firmaya devrettiği, bu nedenle tesisin işletmesini bu firmanın yaptığı beyan edilmiş ve sözleşme denetim anında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verilmiştir. Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda yapılan denetimde atık suyun doğrudan deşarjıyla ilgili tespit yapılamamıştır. Fakat denetim anında tesis işletme yetkilisi firma tarafından sızıntı suyunun biriktirildiği havuzdan Atık Su Arıtma Tesisi'ne vidanjörle taşıma işlemi yapıldığı ve bu işlem sırasında sızıntı suyunun dışarı yanlışlıkla taştığı beyan ve itirafıyla olay tespit edilebilmiştir. Olayla ilgili olarak, İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığı, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve tesisi işleten yetkilisiyle birlikte tutanak tutulmuş ve ortak imza altına alınmıştır" denildi.

49.095 TL ceza

Açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da aynı gün dereden ve ölen balıklardan numune alınmıştır. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesinin (ı) bendinde "Bu Kanun ve bu Kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tâbi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara 24 bin Türk Lirası idari para cezası verilir" hükmüne amirdir. İlgili Kanun gereği 28.12.2015 tarih ve 29576 sayılı 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğe (2016/1) istinaden bu yılki miktar 49.095 TL olup, bu hüküm kapsamında Düzenli Katı Atık Depolama Tesisini işletmeye yetkili firmaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce idari yaptırım işlemi uygulanacaktır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber