Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Ağustos 2016 - 16:18 Yorum: 0

Balıkesir ormanlarından bal akıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, bal üretiminde dünyada söz sahibi olmayı hedefleyen Türkiye'de arıcılığın yaygınlaştırılması için 2019 yılı...

Balıkesir ormanlarından bal akıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, bal üretiminde dünyada söz sahibi olmayı hedefleyen Türkiye'de arıcılığın yaygınlaştırılması için 2019 yılı sonuna kadar bal ormanı sayısını 11'e çıkarmayı planlıyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Türkiye'de, arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bölge müdürlüğü olarak Balıkesir'de de çok yönlü çalıştıklarını belirterek, "Bakanlığımız ülkemizi dün ya bal üretimde ilk sıralara getirmek için bir çalışma başlattı. Arıcıların ormanlara girişi önceden yasaktı. Bakanlığımız arıcıların ormanlarla kavuşması için buluşması için derhal bu yasağı kaldırdı ve ormanları arıcılarımıza açtı. Biz arıcılarımıza bal ormanları tesis ederek ülkemizin bal üretimini arttırmak dünyada ilk sırada bal üretiminde olmak, ithalatı düşürmek hemde yurt dışına bal ihraç eden ülke durumuna gelmek ve ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

2010 yılından itibaren Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak Balıkesir'de 8 tane bal ormanı kurduklarını ifade eden Metin Kırcı, "Bu 8 tane bal ormanımızda 7 bin 732 dekar alanda oluşmaktadır. Kepsut Sarıfakılar Mahallesi'nde, Kepsut Dereli, Savaştepe Sarıbeyler, İvrindi Geçmişayaklı, Dursunbey Taşkesiği, Çınarlıhan Kocaseyit, Edremit Çınarlıhan Taşlıtarla, Sındırgı Seydan, Alaçaltı'dan oluşmak üzere 8 tane bal ormanımız var. Burada arıcılarımızın kullanımı için yol eksikliklerini giderdik, arılarını koyacakları uygun yerler hazırlıyoruz. Arıların suya olan ihtiyaçlarını karşılamak için çeşme yaptırıyoruz. 2016 yılında da Erdek Kapıdağ Karşıyaka'da bal ormanı çalışmalarımız devam ediyor. Burada arıların bal üretimine katkıda bulunacak iğde, yalancı akasya, kestane, erguvan, ıhlamur, defne, kekik, lavanta, akçakesme gibi türleri buralara takviye yaparak bal ormanlarını üretiyoruz" şeklinde konuştu.

2017 yılında bir bal ormanı daha tesis edeceklerini belirten Metin Kırcı, "2019 yılında da bir bal ormanı daha tesis edeceğiz. Bölge Müdürlüğü'müzde 2019 yılı sonuna kadar 11 tane bal ormanımız olacak. Balıkesir ili bal üretimi konusunda önde gelen illerden birisi. Çünkü ağaç türleri itibariyle kızılçam var bal üretimine bolca katkı sağlıyor. Ayrıca Orman Köylerini Desteklenmesi (ORKÖY) projesi kapsamında da arıcılarımızın talebi olması halinde kendilerine ferdi kredi desteği sağlıyoruz. Arıcılık belgesi olanlara 30 kovan verebiliyoruz" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber