Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 21 Ekim 2014 - 11:38 Yorum: 0

"Balıkesir'in çaycı ablası"

13 yıl önce eşini kaybetmesinin ardından bir süre pazarcılıkla geçimini sağlayan ve 3,5 yıldır da çay ocağı işleten Birsen Akman, kentte "çaycı abla" olarak biliniyor

'Balıkesir'in çaycı ablası'

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'de 13 yıl önce eşinin ölümünün ardından bir süre pazarcılıkla geçimini sağlayan, 3,5 yıldır da çay ocağı işleten "çaycı abla" Birsen Akman, buradan kazandığı parayla ailesinin geçimini sağlarken, oğlunu da evlendirdi.

Trafik kazasında eşini kaybeden 50 yaşındaki Akman, 3 çocuğuyla ortada kalırken, evin ve ailesinin tüm sorumluluğu bir anda üzerine yıkıldı. Eşini kaybetmenin verdiği acıyı yaşarken, çocuklarına bakmak, ailesini geçindirmek zorunda olduğu için para kazanmak amacıyla harekete geçen Akman, herhangi bir mesleği olmadığından pazarcılık yapmaya karar verdi.

Pazar yerlerinde eşofman, tişört ve benzeri ürünleri satarak tüm yükü omuzlayan Akman, 8 yılı aşkın bir süre bu işle uğraştıktan sonra çay ocağı işletmeye başladı.

Akman, 3,5 yıldır çay ocağı işlettiğini ve ailesinin ekmeğini buradan kazandığını belirterek, "Giyim ürünleri satarak ve çay ocağı işleterek çocuklarımı büyüttüm. Eşim öldükten sonra kimseden destek ve yardım görmeden evlatlarımı büyüttüm, okuttum, askere gönderdim" dedi.

Çay ocağı işletmeye başladığında bazı zorluklar ve olumsuzluklara karşın ayakta durmayı başardığını, halen bu işe devam ettiğini anlatan Akman, şöyle konuştu:

"Bazı kişilerin sözlü uyarılarına maruz kaldım. 'Bir kadın çay ocağı işletir mi' diyenler oldu. Hatta farklı amaçlarla gelip rahatsız etmek isteyenler oldu. Ama daha sonra esnaf ve vatandaşlar, beni sevdi ve benimsedi. Ben bu işte bayan olmamın dezavantajların yanında avantajlarını da gördüm. Bayan olduğum için özelikle kadınlar benim çay ocağıma geliyor. Sürekli müşterilerimiz oldular. Komşu, ahbap ilişkileri yaşanıyor. Zamanla 'çaycı abla' olarak anılmaya başladım. Çay ocağımızın adını da 'ablanın yeri' olarak belirledik."

Genellikle çay sattığını ancak kahve, su ve meşrubattan da para kazandığını dile getiren Akman, ocaktan kazandığı parayla 3 oğluna baktığını hatta yakın zamanda birini evlendirdiğini söyledi.

Yeni evlenen oğlunun evinde bazı eksiklikler bulunduğunu ancak kimseye muhtaç olmadıklarını ifade eden Akman, "Bu çaycılık işi bizi hayatta tuttu. Tek geçim kaynağımız, ailemizin ihtiyaçlarını karşılayan, gördüğünüz gibi bu küçük çay ocağımız. Daha önce pazarcılık yaptığım için çay ocağı işletmek bana daha kolay geldi. Çünkü çay demlemek, bulaşık yıkamak, tepsi taşımak eski işime göre daha kolay geldi. Çok şükür namusumla ekmeğimi kazanıyorum" diye konuştu.

Akman'ın bir esnaf müşterisi ise "çaycı abla"dan memnun olduklarını belirterek, "Bir kadın elinden çay içiyorsunuz. Gayet de işini başarılı bir şekilde yürütüyor. İlk zamanlar tabii insan alışamıyor ama kendisiyle esnaf ilişkisinin yanı sıra kardeş ilişkimiz var diyebiliriz. Burada bazılarımız 10 bazılarımız 20 yıllık esnaf. Mahallemizin çaycı ablası o" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber