Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Temmuz 2014 - 11:28 Yorum: 0

Balıkesir'in meşhur kolonyalarına bayram arifesinde talep patlaması

Türkiye'nin kolonyasıyla meşhur ili Balıkesir'de bu işle uğraşan esnaf, yılın en yoğun dönemini Ramazan Bayramları öncesindeki bir haftada yaşıyor

Balıkesir'in meşhur kolonyalarına bayram arifesinde talep patlaması

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'de, aylık ortalama satışın 25 bin ton civarında olduğu "Kolonyacılar Çarşısı"nda Ramazan Bayramı canlılığı yaşanıyor. Ramazan Bayramlarından önceki bir haftada çarşıda 50 bin tona yakın kolonya satılıyor.

Zambak ve zeytin çiçeği başta olmak üzere birbirinden çekici kokulara sahip kolonyalarıyla bilinen "Kolonyacılar Çarşısı" en hareketli günlerini yaşıyor.

Çarşıdaki aynı zamanda üretici olan firmalar, yoğun talebi karşılamak amacıyla zaman zaman sabahlara kadar mesai yapıyor. Ramazan Bayramı öncesindeki bu canlılık, yaşanan yorgunluğa rağmen esnafın yüzünü güldürüyor.

Üretici ve perakendeci Feyzullah Saçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'de bir sektör haline gelen kolonyacılığın ülke sınırlarını aştığını ve birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Ramazan Bayramlarının, Kurban Bayramlarına göre kolonyacılık için daha hareketli geçtiğini anlatan Saçar, şunları kaydetti:

"Balıkesir, kolonyasıyla ünlü bir kent. Burada 25-30 kolonya üreticisi var. Beyaz zambak, saray çiçeği, ıhlamur, Japon kiraz çiçeği, akasya, zeytin çiçeği, limon gibi 150'ye varan çeşitte kolonya bulunuyor. Bayramda vatandaşların ilk durağından biri, Kolonyacılar Çarşısı oluyor. Burada karşılıklı 8 esnaf var. Yıl boyunca aylık ortalama 25 ton kolonya satarken Ramazan Bayramı öncesinde bir haftada iki aylık satış gerçekleştiriyoruz. Tabii talebi karşılamak için de yoğun çalışıyoruz."

- Kolonya şişeleriyle de ünlüler

Kentte irili ufaklı 28 kolonya üreticisi bulunduğu bilgisini veren Saçar, yıllık binlerce ton üretim yapıldığına değindi.

Kolonyaları ülkenin dört bir tarafına gönderdiklerini aktaran Saçar, "Van'dan Edirne'ye, Sinop'tan Adana'ya kadar her yerde Balıkesir kolonyası bulmak mümkün. Birçok evde misafirlere Balıkesir kolonyası ikram ediliyor" ifadesini kullandı.

Saraç, genellikle hediyelik alındığı için cam kolonya şişelerinin tercih edildiğini bildirdi.

Balıkesir'in, birbirinden farklı biçim ve renklerde şişelerinin de ünlü olduğunu dile getiren Saraç, "İstanbul'da bu alandaki büyük toptancılardan biri, 'Balıkesir'e, İstanbul'a verdiğimizin 10 katı kolonya şişesi gidiyor' dedi. Doğrudur. Birçok yerde kolonyalar plastik şişelerde satılıyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber