Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 14 Aralık 2017 - 18:38 Yorum: 0

Bank Asya avukatının FETÖ yöneticiliğinden yargılanmasına başlandı

TMSF tarafından el konulan Bank Asya'nın ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, FETÖ yöneticiliği suçundan tutuklu yargılandığı davada savunma yaparak,...

Bank Asya avukatının FETÖ yöneticiliğinden yargılanmasına başlandı

TMSF tarafından el konulan Bank Asya'nın ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, FETÖ yöneticiliği suçundan tutuklu yargılandığı davada savunma yaparak, "Sohbetlere katıldım. ByLock kullandım. ByLock üzerinden Fetullah Gülen'in duaları, hadisle ve sohbetin ne zaman yapılacağına ilişkin bilgiler gelirdi" dedi.

FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik hakkında "Silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Bank Asya'nın kayyum atanmadan önceki avukatı Süleyman Taşbaş'ın yargılanmasına başlandı. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Taşbaş cezaevinden getirilirken avukatı da salonda hazır bulundu. İddianamenin özetinin okunması ve kimlik tespitinin yapılmasının ardından sanığın savunmasına geçildi.

Taşbaş, savunmasına bir dönem Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) sempati duyduğunu ancak bu durumdan pişman olduğunu söyleyerek başladı. 2005 yılından Erdal adlı birinin davetiyle avukatların olduğu bir sohbete katıldığını aktaran Taşbaş, "Bunlara katılma amacım kendimi geliştirmekti. Fakat 2013 yılında sohbetlerin siyasi söylemlere geçtiğini fark ettim. Kod adı Adil olan sohbet abisine de bunu bildirdim ancak bunu söylediğim için dışlandım. O dönemde çocuklarım cemaatin kurumların eğitim gördü. Zaman gazetesi aboneliğim de vardı ama o dönem bu yapıdan kaçma imkanım olmadı. Başkalarının suçunu ben çekmek istemiyorum. Yurt dışına kaçan failler de dahil kimse yanımda olmadı. Gittiğim sohbetlere katılanlar tutuklandı. Ben zaten o sohbetlere dini duygularımla katıldım, o dönemde cemaatin örgüt olduğu gibi bir durum yoktu" dedi.

"Sohbetlere katıldım"

Bank Asya davalarını takip etmek için ekip kurduğunu, bu ekip içerisinde profesörler ve akademisyenlerin de bulunduğunu, dava sürecinde 15 günde bir toplantı yaptıklarını kaydeden sanık Taşbaş, "Bu davalara sadece ticari maksatla baktık. Sohbetlere 2015'den sonra hiç katılmadım. Katıldığım sohbetlerde belediye başkanı, milletvekili adayı olma gibi konuşmalar yapılırdı. Ekrem Dumanlı'nın avukatlığını yapmadım. Ben biri salon biri oturma odası için iki Dijitürk aboneliği almıştım. Birini kurdurdum, diğerini kurarken ücretli olduğunu söylediler. Bu nedenle birini iptal ettirdim, diğerini hala kullanıyorum. Bank Asya hesabıma yatırılan paralar dava masraflarıdır" diye konuştu.

ByLock kullandığını kabul etti

Örgütün haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığını kabul eden sanık Taşbaş, bu uygulamayı kendisine sohbet abisi tarafından yüklendiğini belirterek, "Bu şahıs bana ByLock'un Whatsapp gibi bir program olduğunu buradan haberleşmeleri yapacağını söyledi. ByLock, Fetullah Gülen'in dualarının geldiği, hadislerin gönderildiği ve sohbet zamanları için haberleşmede kullanılan bir uygulamaydı. Ayrıca telefonuma VPN diye bir program da yüklendi. Bu programın telefonumu virüslere karşı koruyacağını ve ByLock üzerindeki mesajları sileceğini söyledi" dedi. Sanık Taşbaş, pişman olduğunu belirterek beraatini istedi.

"Sanıkla sohbetlerde tanıştım"

Sanık Taşbaş'ın ardından, başka bir davadan tutuklu Erdal Sarıkaya, tanık olarak dinlendi. Emekli din kültürü öğretmeni olduğunu kaydeden tanık Sarıkaya ifadesinde, "2005 döneminde kurulmuş bir avukat yapılanması vardı. Benden de tecrübelerimden dolayı bu avukatlara sohbet vermemi istediler. Evde boş oturmak istemediğim için kabul ederek sohbet verdim. Bu sohbetlerde huzurdaki sanık Süleyman Taşbaş ile tanıştım. Taşbaş sayesinde çocuğum da şuan hukuk öğrencisi. Çocuğumun iyi bir hukukçu olması için Taşbaş'ın yanına gidip geldim ve çocuğumun stajı için de bürosuna gittim. Ancak malum olaylardan dolayı çocuğum başka yerde staj yaptı. 2005 ve 2011 yıllarında beni çağırdıklarında sohbetlerine katılmaya gayret ettim. Süleyman Taşbaş farklı yapıda bir insandır. Muhsin Yazıcıoğlu'nu sevdiğini bilirim. Dine sahip çıkan insanlardandır. Darbe girişiminden sonra bürosuna uğramıştım. Televizyon izliyordu. Bana "Eğer bu yapının darbe ile ilgili bir sıcaklığı olursa benim bunlarla işim olmaz" demişti" İfadelerini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Taşbaş'ın tahliye talebini reddederek tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma 22 Şubat 2018 tarihine ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve hakkında "Silahlı terör örgütü yapmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istenen Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş'ın ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilmişti.

Örgütün şifreli haberleşme programı Bylock'a 171 bin 647 kez giriş yaptığı ortaya çıkan Taşbaş'ın Bank Asya hesabında 2014 yılından sonra 1 milyon 400 bin TL üzerinde artış olduğu belirtilmişti. Taşbaş'ın hesabına para gönderenlerin çoğunluğunun hakkında FETÖ'den dava açılan veya soruşturması olan kişileri olduğu anlatılmıştı. Öte yandan Twitter'da @bankasyaortak isimli kullanıcı adıyla açılan hesabın tarafından kullanıldığı ve bu hesapta FETÖ/PDY'nin propagandasını yaptığı, STV ve diğer FETÖ kanallarının Dijitürk'den çıkartılması sonrası var olan üyeliğini iptal ettirdiği ifade edilmişti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber