Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 24 Temmuz 2014 - 11:48 Yorum: 0

Banka kredilerindeki dosya masrafları "yeni iş kapısı" oldu

Bazı hukuk büroları ve avukatlar, Tüketici Mahkemeleri veya Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmakta tereddüt eden vatandaşlar adına işlem yaptırıp dosya masraflarını geri alabiliyor

Banka kredilerindeki dosya masrafları 'yeni iş kapısı' oldu

BURSA (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Bankaların, yüksek faizlere rağmen vatandaşlardan aldığı, pek çok alt kalemi bulunan ve "dosya masrafı" olarak adlandırılan kesintiler, bazı hukuk büroları ve avukatlar için yeni iş kapısı haline geldi.

Hukuk büroları ve avukatlar, "Nasıl olsa alamam", "Uğraşamam", "Gitmeye değmez" gibi düşüncelerle Tüketici Mahkemeleri ya da Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmakta tereddüt edenler adına işlem yaptırarak, kredi kullananların uzun sürelerde geri alabileceği ücretleri bir-iki ayda tahsil edebiliyor.

Bursa'da serbest avukatlık yapan Recep Güreci, AA muhabirine, bankaların bireysel, tüketici, konut ve benzeri krediler karşılığında uyguladığı dosya masraflarının kolaylıkla geri alınabildiğini söyledi.

Kredi kullananların, aracıya ihtiyaç duymadan masrafı tahsil edebileceğini belirten Güreci, teknik bir konu olduğu için avukatlar aracılığıyla daha kolay ve kısa sürede sonuç alınabildiğini vurguladı.

Masrafın, miktarı ve bankanın itirazına göre bir ila üç ay arasında tahsil edilebildiğine değinen Güreci, şöyle konuştu:

"Tüketici Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetleri, vatandaşlara çok yakın davranıyor ve gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Durum davalık olursa avukatlık masrafları bankalardan alıyor. Vatandaşta 'Avukata bir sürü para ödeyeceğiz' algısı var. Avukatlar, bu işlem karşılığında vatandaştan ekstra bir ücret istemiyor. Vatandaş sadece vekalet için küçük bir masraf yapıyor.

Konuyla ilgili çeşitli mahkemelerin ve Yargıtayın, vatandaş lehine kararları var. 'Bankalar geri dava açıyor ve dosya masraflarını faiziyle geri alıyor' gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Bu konuda mahkemelerin ve Yargıtayın kararları net. Vatandaşlar, haksız yere kesilen bu paraları gönül rahatlığıyla alabilir. Bazı vatandaşlar ise 'Dosya masrafını geri alırsam bir daha o bankadan kredi çekemem, sıkıntı çıkar' çekincesi taşıyor. Bir kişi, kredi vadesi ödemelerini muntazam yapıyorsa 10 kez, 20 kez masraf iadesi alsa bile bankanın 'Ben de var olan borcumu hemen istiyorum' deme hakkı yok. Hiçbir sıkıntı çıkmaz."

- "Dolandırıcılara dikkat"

Güreci, haksız yere alınan masraftan gecikme faizi talep edilemeyeceği, sadece icra takibine girdiği tarihten itibaren yasal faiz işleyeceği bilgisini verdi.

Masrafın geri alınmasını sektör haline getirmek isteyen bazı kişiler de bulunduğunu dile getiren Güreci, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Recep Güreci, bazı kişilerin vatandaşları telefonla arayarak, "Dosya masraflarınızı ve kredi kartı aidatlarınızı alıyoruz" deyip kimlik bilgilerini istediğini aktardı.

İadenin, suistimale açık bir konu olduğuna işaret eden Güreci, "Vatandaşlar, bu masrafı kendileri de başvurarak alabilir. Uğraşmak istemeyenler bir avukattan destek istesin. Telefonlarına gelen 'Dosya masrafınızı geri alalım' önerilerine itibar etmesinler" ifadesini kullandı.

Bankaların, vatandaşlardan haksız tahsil ettiği tüm ödemelerin geri kazanılabileceğini kaydeden Güreci, hatta iade başvurusu için bankaca verilen dekonta ödenen 5 liranın bile alınabildiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber