Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 23 Ekim 2016 - 00:53 Yorum: 0

Başbakan Binali Yıldırım gündemi değerlendirdi (2)

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi konusunda, "Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Henüz içeriğe girmedik ama eskisi...

Başbakan Binali Yıldırım gündemi değerlendirdi (2)

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi konusunda, "Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Henüz içeriğe girmedik ama eskisi gibi milletvekili seçimlerinin de 5 yılda bir olması uyum açısından yerinde olur, diye düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için bulunduğu Afyonkarahisar'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP lideri Bahçeli'nin "başkanlık sistemi" çıkışı sorulan Yıldırım, "Devlet Bahçeli zaman zaman sürpriz çıkışlar yapar. Bu çıkışlar da ülkenin çözülemeyen sorunlarına çözüm kapısı aralar" dedi. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanına -sen hiç bir işe karışma, gelen kanunları imzala- denilemeyeceğini belirten Yıldırım, "Böyle bir şey yok" dedi. Yıldırım, "Başkanlığı getirip Cumhurbaşkanımız üzerinden tartışmaya başlarsanız doğru sonuca varamazsınız. Bu kişilere göre düzenlenecek bir iş değil" diye devam etti. Yıldırım, başkanlık sisteminde parlamentonun daha güçleneceğini de ekledi.

Başkanlık sisteminde yasama ve parlamento ayrı olduğu için daha sağlıklı bir sistemin söz konusu olduğunu ifade eden Yıldırım, "Başkan kendi başına kadrosunu kuracak ve çalışacak. Meclis'te denetim yapacak, önerilerini sunacak, Başkanın teleplerini karşılayacak ya da karşılamayacak. Yasaları hazırlayacak" diye konuştu. Yıldırım, başkanlık sistemine ilişkin ise, "Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Henüz içeriğe girmedik ama eskisi gibi milletvekili seçimlerinin de 5 yılda bir olması uyum açısından yerinde olur, diye düşünüyoruz" dedi.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI İHTİMALİ

Partili cumhurbaşkanlığı ihtimali sorulan Yıldırım, "Yapacağımız değişiklik tek bir sefer olacak. Türkiye yaz boz tahtası değil. Düşünelim bir kez karar verelim" dedi ve buna sıcak bakmadıklarını kaydetti. Yıldırım, "Başkanlıkta parti var partinin başkanı olacak. Başkasının tipi bize yakışır mı biz kendi tipimizi uygulayacağız. Çok düşüneceğiz, istişare yapacağız. Yapabildiğimiz kadar herkesi kucaklayan bir anayasa yapacağız" ifadelerini kullandı.

CHP'YE ÇAĞRI

CHP liderine çağrı yapan Başbakan, " Sayın Kılıçdaroğlu'nada çağrı yapıyorum; milletin iradesinden üstün irade yoktur. Halkın kararından endişe etmek buna karşı durmak gereksizdir. Türkiye'nin büyük hedeflerinde küçük hesapları parti hesaplarını bir kenara bırakmamız gerekiyor. CHP'nin yaptığı budur. Önyargılarını kıramıyorlar. Milletin önüne götüreceğiz buna tereddüt yok" dedi.

Yıldırım olası bir referandum tarihi vermektense kaçındı.

"HDP İLE HANGİ ORTAK PAYDADA BULUŞACAĞIZ?"

Bir soru üzerine HDP'yi eleştiren Başbakan, "Siyasi bir parti düşünün terör örgütü ile arasına mesafe koymuyor aksine hareketleri ile destek veriyor. Bu şartlar altında HDP ile hangi ortak paydada buluşacağız? Geçen gün Kandil'de terör örgütü ile yan yana fotoğrafları yayınlandı. Bu milletin öfkesini test etmeye kalkmasınlar" dedi. Terörle mücadeleye ilişkin de bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti :

"Terörle mücadelede kapsamlı bir strateji değişikliği yaptık savunmadan taarruza geçtik. Yerlerinden çıkmadan biz geldik diyoruz. Daha aktifiz. Büyükşehirlerde eylem yapmak için her türlü yolu deniyorlar. Şu anda saha ve psikolojik üstünlük güvenlik güçlerindedir."

Başbakan Binali Yıldırım, PKK ve FETÖ dahil tum terör örgütleriyle mücadelenin aralıksız süreceğini de ekledi.

HİLMİ ÖZKÖK'ÜN İDDİALARI

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün komisyonda yaptığı açıklamalar da sorulan Yıldırım, "Sayın eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, MGK'nın 2004 tarihli kararından bahsediyor. 2004 tarihli MGK'nın gündem maddesi Türkiye'de Nurculuk Faaliyetleri. FETÖ yazıyor mu? Biz terör örgütünden bahsediyoruz. Sen silahlı bir eylem yapmıyorsun ama yapabilirsin diye hareket edilemez. Bu konuda Özkök konuyu karıştırıyor. Özkök, darbe girişimlerine karşı hangi eylemleri yapmış?" dedi. Yıldırım, "Nazlı Ilıcak soruyor Fethullah Gülen'e, -Hocam askeriyenin baskıları ne zaman bitecek?-. -Özkök Genelkurmay Başkanı olunca bitecek- diye cevap veriyor Gülen" anekdotunu da ekledi.

Yıldırım, bir başka soru üzerine ise, "Balyoz ve Ergenekon vardı; FETÖ'cüler o dönemde bu iddiaları sulandırdı, gerçek olan yalan oldu" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber