Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:45 Samsun’da pompalı tüfekle 3 kişiyi yaralayan şahıs yakalandı12:44 TSE Ankara Kalite Kampüsü’nün inşaatı yüzde 80 seviyesine ulaştı12:44 Rektör Özkan: "2 yıl içinde Araştırma Üniversitesi olma hedefine ulaşacağım...12:44 Safrantech TEKNOFEST’te Karabük’ü temsil edecek12:41 Başkan Çolakbayrakdar: "Kayseri, Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi olacak...12:40 Millî Mücadele’de Türk Ocakları’nın katkısı12:37 Aksaray’da iki araç kavşakta çarpıştı: 2 hafif yaralı12:37 Tartıştığı müşteriye amansız takip: 3 yaralı12:37 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı12:37 Büyükşehir’in Çocuklara Özel Şenliği’ne ücretsiz ulaşım imkânı12:34 Nazilli’de jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor: 1 tutuklama12:34 Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret12:33 Kaza yerine gelen polisler, mesai arkadaşlarının cenazesiyle karşılaştı12:33 Muğla Ege Yıldızları Başkanı Şen: "Muğla’da sahamız olmadığı için maçlarımı...12:31 Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü12:31 Deprem sonrası gök yüzünde oluşan bulutlanma ve renk hayrete düşürdü12:30 Kız çocuğuna cinsel istismar iddiasında kuaföre 47 yıl 15 aya kadar hapis t...12:30 Kemer’in ilk kültür evi açılıyor12:30 Bakan Ersoy: “Venedik Bienali, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya gö...12:30 KUMSMALL’dam çocuklara özel 23 Nisan hediyesi
Güncel 23 Temmuz 2014 - 03:13 Yorum: 0

Başbakan Yardımcısı Arınç: (1)

"Bizim bütün amacımız Gazze'ye ve Filistin'e olan ambargonun kaldırılması ve artık Filistin'in kendi topraklarında korunabilir sınırlar içerisinde devletini kurmasıdır. Aslında dünyada kabul edilen süreç de budur ama İsrail buna bir türlü izin vermiyor"

Başbakan Yardımcısı Arınç: (1)

ELAZIĞ (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bizim bütün amacımız Gazze'ye ve Filistin'e olan ambargonun kaldırılması ve artık Filistin'in kendi topraklarında korunabilir sınırlar içerisinde devletini kurmasıdır. Aslında dünyada kabul edilen süreç de budur ama İsrail, buna bir türlü izin vermiyor" dedi.

Arınç, Elazığ'da Kanal Fırat televizyonunda yayınlanan "Gündem" adlı programda soruları yanıtladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Hamas'ın roket saldırılarını kınadığı belirtilerek, görüşleri sorulan Arınç, şunları söyledi:

"Çok söylenecek bir şey yok. Sözün bittiği yerdeyiz. Bir defa Türkiye olarak biz şu açıdan sevinebiliriz. Bu zulme, bu haksızlığa karşı sesini yükselten, bunun derin ızdırabını hisseden sadece Türkiye ve Türk milleti varsa bundan dolayı sevinmeliyiz. Bütün dünya küsse bir tek biz hakikati söylersek bundan dolayı iftihar etmeliyiz. Şu açıdan da üzülebiliriz. Bu kadar göz göre biz zulüm varken, bombalar camilerin, evlerin, ambulansların üzerine yağarken, 600'den fazla insan hayatını kaybetmişken, küçücük bebekler, delikanlı çocuklar, anneler, kadınlar hayatını kaybediyorken buna gözlerini kapatan bir insanlık artık insanlıktan çıkmış demektir."

İsrail için söylenecek çok şey olduğunu ve fazlasıyla söylediklerini dile getiren Arınç, bunun yeterli olmadığını, devlet olarak da üzerlerine düşenin 10 mislini yapamaya çalıştıklarını belirtti.

-İsrail ile ticaret-

Arınç, Mavi Marmara olayından sonra İsrail ile bütün ilişkileri kestiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Büyükelçiliği maslahatgüzar seviyesine indirdik. Bir tane maslahatgüzar var 3'üncü, 5'inci derecede, bir de kapıda bekçi var. Biz de oradan çektik onları da gönderdik, bunun dışında eskiden ortak askeri tatbikatlar yapılırdı, onların hiçbirisini yapmadık. Ortak planlar yapılırmış hiçbirisini yapmadık. Hiçbir kurumda ve kuruluşta bir araya gelmedik. Ülkeler arasında ticaret elbette devam ediyor. Alıyoruz, satıyoruz. Bundan dolayı kimse bizi eleştirmesin çünkü ticaret bu işlerin dışında olan bir şeydir. İkincisi de biz Filistin'in nefes borusuyuz. Filistin ile yaptığımız ticareti ancak İsrail üzerinden yapmak zorundayız. Yardımları gönderirken de Gazze'ye koridor açarken de İsrail'den istifade etmek mecburiyetindeyiz.

Bugünkü harekat bir tarafa, eğer ticaretimizden vazgeçecek olursak, olur. 2 milyar biz satıyoruz, 2 milyar onlar satıyor. 155 milyar dolarlık ticaretimiz var. 4 milyarı atıveririz ama unutmayalım Filistin ile ticaretimiz de bunun içinde, o da 1 milyar dolar. O zaman Filistin'den bir şey alamayız, Filistin'e de bir şey satamayız. Bunun dışında biz onların OECD üyeliğine onay vermemişiz. Onların OECD üyeliği 2007'de olmuş. Atom enerjisiyle ilişkileri bunlardan yıllar öncesine ait. Efendim uçaklarına jet yakıtı veriyormuşuz. Bundan daha çirkin, kötü bir iftira, bundan daha kötü bir ahlaksızlık olamaz."

Yapılan şeyin çok basit olduğunu aktaran Arınç, "Bizim havaalanlarımız var. Onların da havaalanları var. Türk Hava Yolları, Tel Aviv'e uçuyor. Haftada 5 gün zannediyorum. Diyelim durduruldu. Ulaştırma Bakanı açıklama yaptı. Bizim uçağımız geliyor, yolcu bırakıyor, yakıtını alıyor tekrar geri gidiyor. Onların uçakları İstanbul'a geliyorlar, yolcu indiriyor, yakıtını alıyor, tekrar dönüyor. Sadece havaalanlarında Moldova, Rusya, Çin ve 192 ülkeden gelen uçaklara da biz yakıt veriyoruz. İsrailliler de kendi havaalanlarında her ülkenin uçağına yakıt veriyor. Bunu sanki askeri uçaklara jet yakıtı ihraç ediyormuş gibi göstermek dünyanın en ahlaksız işidir. Bunu bile söylüyorlar" ifadesini kullandı.

-"İsrail izin vermiyor"-

Alınlarının açık olduğunu dile getiren Arınç, İsrail ile en azından 2010 yılından bu yana üyelikler, askeri tatbikatlar, savunma sanayi konularında iddia edildiği gibi işbirliklerinin olmadığını söyledi.

Arınç, İsrail'in, Mavi Marmara'dan dolayı özür dilediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Sonra tazminat görüşmeleri başladı. Bu görüşmeleri ben yürüttüm. Son noktaya geldik, İsrail imza atmaktan kaçındı, demek ki bugünleri düşünüyorlarmış. Çünkü bizim o imzanın arkasına koyduğumuz maddelerden birisi de Gazze'ye olan ablukanın kaldırılmasıydı. Demek ki Gazze'yi bombalamayı düşünüyorlardı ki imza atmadan bu askeri harekatı başlattılar. Bu da onların ne kadar güvenilmez ve bu konularda hiçbir zaman sözlerine inanılmaz bir ülke olduğunu gösteriyor. Bizim bütün amacımız Gazze'ye ve Filistin'e olan ambargonun kaldırılması ve artık Filistin'in kendi topraklarında korunabilir sınırlar içerisinde devletini kurmasıdır. Aslında dünyada kabul edilen süreç de budur ama İsrail buna bir türlü izin vermiyor."

Ateşkesin kısa zamanda olup olmayacağı yönündeki görüşü sorulan Arınç, "Olabilir ama İsrail, bu konularda öldürecek insan kalmazsa o zaman ateşkes yapar. Bir an önce ateşkesi temin etmek lazım. Umarız ki mübarek Kadir Gecesi'ne giderken en azından bu bombardıman durmuş olur. Arkasından da sükunete gelir" dedi.

Arap ve İslam ülkelerinin pek çoğunun sermayesinin Yahudi ve ABD sermayelerinden daha çok olduğunu söyleyebileceklerini belirten Bakan Arınç, "Bunları harcamanın tam zamanıdır. Bu servetin, petrolün, doğalgaz imkanlarının dünya barışı için adeta stratejik bir silah gibi kullanılması gerekir. Ama bunları yapmayan, gözünü kapatan, ızdırap bile duymayan, Müslüman'ın derdiyle dertlenmeyen bir dünya varsa Allah ıslah etsin. Söylenecek bir şey yok maalesef, bu bir gerçek" diye konuştu.

(Sürecek)

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber