Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 19 Ekim 2017 - 20:48 Yorum: 0

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: “Aliya’yı hakkıyla anlamış hiçbir siyasetçi zulümlere gark olmuş dünyaya duyarsız kalmaz”

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, vefatının 14. yılında Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anarken, "Rahmetli Aliya'yı...

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: “Aliya’yı hakkıyla anlamış hiçbir siyasetçi zulümlere gark olmuş dünyaya duyarsız kalmaz”

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, vefatının 14. yılında Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anarken, "Rahmetli Aliya'yı çağımız siyasetçilerinin çok iyi tahlil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Aliya'yı hakkıyla anlamış hiçbir siyasetçi, bugün zulümlere, baskılara ve savaşlara gark olmuş dünyaya duyarsız kalmayacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada Aliya İzzetbegoviç'i ölüm yıl dönümünde rahmetle, minnetle yad ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, Aliya İzzetbegoviç'in devlet başkanı, hukukçu, siyasetçi ve komutan olmasının yanısıra, Müslüman bir entelektüel ve İslam dünyasının "Bilge Kral'ı olduğunu ifade etti. İzzetbegoviç'in hayatının kültürel, siyasi ve entelektüel yönden çok zengin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Burada altını çizmek istediğim husus, 20'nci yüzyılın en önemli İslam düşünürleri arasındaki Aliya herhangi bir coğrafyada ortaya çıkmış sıradan bir lider değildir. Onu diğer düşünürlerden ayıran farklar, coğrafi açıdan Avrupa'nın tam ortasında Müslüman bir toplumda yaşaması, kültürel ve dinî bakımdan Hristiyanlığı benimsemiş toplumlar tarafından çerçevelenmiş olması ve onun krallık sistemini, komünist rejimi, İkinci Dünya Savaşı'nı, sosyalizmin çöküşünü bizzat yaşayarak tecrübe etmiş olmasındandır. Geçtiğimiz yüzyılın en zor, en sıkıntılı, en acılı coğrafyalarından birinde İslam toplumlarının uyanışını ve İslam ile Müslümanlar arasındaki mesafeyi kendisine dert edinmiş bir düşünürdür. Ona göre şayet Batı medeniyeti karşısında İslam toplumlarının bir çıkış yolu olacaksa bu ancak şuurlu bir İslami dönüşümün yaşanmasıyla mümkün olacaktır. Adaletin tesis edilmesi, fitnenin, baskının ve zulmün ortadan kaldırılması onun siyaset felsefesinin temelidir. Onun felsefesi adaleti gerçekleştirmek ve hakkı yüceltmektir."

Aliya İzzetbegoviç ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı davaya baş koyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Kendisi Sayın Cumhurbaşkanımıza bizzat dile getirdiği "Dualarımız sizinle. Bosnamı koruyun, Bosnama sahip çıkın, o size emanet" şeklindeki vasiyetiyle bu birlikteliği ifade etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Bosnamıza ve bizlere emanet ettiği tüm değerlere sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Bugün Bosna emin ellerdedir. Haklı davalar, haklı ellerde yükselmeye devam edecektir" dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Rahmetli Aliya'yı çağımız siyasetçilerinin çok iyi tahlil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüz dünyası Aliya'nın paradigmasından ne kadar istifade ederse insanlık ve medeniyet yolunda o ölçüde yol kat edebilecektir. Aliya'yı hakkıyla anlamış hiçbir siyasetçi, bugün zulümlere, baskılara ve savaşlara gark olmuş dünyaya duyarsız kalmayacaktır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber