Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:53 İstanbul’da sabah saatlerinde sağanak yağış etkili oldu06:47 Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazet...06:11 Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçme Kararı Resmi Gazete’de06:10 Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri tespit edilen gazilerin mirasçılarına “İstik...05:56 Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de03:39 Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada02:31 Direksiyon hakimiyeti kaybeden otomobil sürücüsü aydınlatma direğine çarptı...02:12 Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı02:01 Bursa’da 500 polisle ’huzur’ uygulaması: 14 kişi yakalandı01:55 Kırıkkale’de ambulans ile ticari taksi çarpıştı: 4 yaralı01:54 Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti01:36 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde kamyonet ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı01:26 Dörtyol’da 3 yıl 1 ay hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı01:25 İskenderun’da kasten yaralama suçundan 1 kişi tutuklandı01:24 Dörtyol’da 23 yıl 9 ay hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı01:23 Hatay’da 150 bin TL’lik çeşitli eşya çalan 2 şüpheli yakalandı01:22 Hatay’da hırsızlık olayının şüphelileri yakalandı01:21 İskenderun’da çeşitli suçlardan aranan 9 şahıs yakalandı01:16 Ankara’da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu01:10 Feyyaz Uçar: “Teknik direktör arayışımızı 1-2 hafta içerisinde başlatacağız...
Güncel 26 Mart 2015 - 16:58 Yorum: 0

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

"(Çözüm süreci) En zor zamanlarda da çok şükür bütün provokasyonlara rağmen bu süreç akamete uğramamıştır. Bizim de hükümet olarak hiçbir şekilde bu süreçle ilgili siyasi irademizde bir zayıflama yoktur. İnşallah süreç devam edecektir"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm süreciyle ilgili, "En zor zamanlarda da çok şükür bütün provokasyonlara rağmen bu süreç akamete uğramamıştır. Bizim de hükümet olarak hiçbir şekilde bu süreçle ilgili siyasi irademizde bir zayıflama yoktur. İnşallah süreç devam edecektir" dedi. 

A Haber televizyonunda canlı yayında soruları yanıtlayan Kurtulmuş, "Çözüm süreciyle ilgili çok sert açıklamaların yapıldığı" anımsatılarak, "Yeni bir şekil mi söz konusu" sorusu üzerine, bunun, devletin vatandaşıyla barışma süreci olduğunu, bu noktada büyük adımlar atıldığını, örgütün de "Türkiye'de silahlı örgüt olarak var olmayacağım, tehdit oluşturmayacağım" dediğini anımsattı.

 Elzem olan çözüm sürecini vatandaşların büyük çoğunluğunun benimsediğini dile getiren Kurtulmuş, sürecin bu istikamette devam edeceğini, yüzde 80'lik kısmının bittiğini ancak hala zor olan kısmın bulunduğunu söyledi.

Çözüm sürecinin mimarı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini, ruhunu, bedenini taşın altına koyduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "En zor zamanlarda da çok şükür bütün provokasyonlara rağmen bu süreç akamete uğramamıştır. Bizim de hükümet olarak hiçbir şekilde bu süreçle ilgili siyasi irademizde bir zayıflama yoktur. İnşallah süreç devam edecektir. Ümit ediyorum ki nisan ayındaki gelişmeler, örgütün silah bırakma ya da demokratik siyasete geçme konusunda yapacağı açıklamalarla biraz daha mesafe almış olacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

"Örgütün seçimlere kadar kongre toplamasını ve silahlarla ilgili açıklama yapmasını bekliyor musunuz" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Bekliyoruz. Bu konuda da zaten gelen sinyaller, ortaya konulan irade de böyle bir açıklamanın yapılacağı yönündedir. Zaten böyle bir açıklamayı Türkiye kamuoyu bekliyor" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bunun sorunu bütünüyle çözmeyeceğini ama bir irade beyanı olduğunu ifade ederek, bu iradenin bir kez daha ortaya konulacağı tahminini dile getirdi.   

- İzleme komitesi

İzleme komitesine ilişkin soruya cevap veren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, zaten izleme komitesi, isimler netleşmiş, karar verilmiş ve başlatılmış bir süreç değildir. Kendi içimizde çözüm sürecinin, yani yasa gereği oluşturulan çözüm süreciyle ilgili komisyonda konuşulmuştur ama son şekli verilmemiştir. Sayın Başbakanımız bununla ilgili çalışmaları yaptıktan sonra son şekli verilecektir. Dolayısıyla bunların hiçbiri sürecin devamıyla ilgili asli unsurlar değildir, bunlar yardımcı unsurlardır. İzleme komitesi ne yapacaktır? Bu bir üçüncü göz değil, bu bir dışarıdan göz değil. Bu milli, yerli olarak devam bu sürecin gerçekten silah bırakma iradesinin devam edip etmediğine dair yapılacak bir çalışma."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiyeleri ve yönlendirmelerinin bundan sonraki süreç için belirleyici olacağını ifade eden Kurtulmuş, bir soru üzerine, komitenin yararlı olsun diye gündeme geldiğini, bunun bir uzlaştırma komitesi ve üçüncü göz olmadığını yineledi.

Kurtulmuş, sürecin, tamamıyla yasal mevzuat çerçevesinde devam edeceğini kaydederek, izleme komitesinin, bu devam ederken silah bırakma iradesinin sağlanıp sağlanmadığını gözetlemek üzere fonksiyon icra edeceğini, benzer süreçlerden geçen başka ülkelerde de bu tür komisyonlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Örgütle gerekli görüşmelerin ülkenin istihbarat birimlerince yapıldığını, "Kırmızı çizgimiz değildir" sözünün bu söylediklerini teyit ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, bunun yardımcı olacak, süreci hızlandıracak, kontrol edecek, kamuoyunu bilgilendirecek, uyaracak, rahatlatıcı ve kolaylaştırıcı bir unsur olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Kurtulmuş, "Komitenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı sonrası mı faaliyete geçeceği" sorusuna, "Tabi onun tavsiyeleri, görüşleri, telkinleri doğrultusunda bu komisyonla ilgili gerekli düzenlemeler yapılır" dedi.

"Cumhurbaşkanının bilgilendirilmesi konusunda ek mekanizmanın gündemde olup olmadığı" sorusu üzerine ise Kurtulmuş, bu konuda hükümet ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ek mekanizmaya ihtiyaç olmadığını ifade ederek, Erdoğan'ın AK Parti siyasi hareketinin kurucusu ve lideri olduğunu, şu anda tarafsız Cumhurbaşkanlığı makamında bulunduğunu, dolayısıyla Erdoğan ile Davutoğlu arasında iletişim noktasında en ufak bir sorun olduğunun düşünülemeyeceğini, ilave bir mekanizmaya ihtiyaç olmadığını söyledi.

Erdoğan'ın istediği zaman rahatlıkla hükümete, ilgililere, Başbakan Davutoğlu'na ulaşarak fikirlerini söyleyebileceğini dile getiren Kurtulmuş, hükümet tarafı olarak daha yakın bilgilendirme yapma ve fikir alışverişinde bulunma ihtiyacının görüldüğünü kaydetti.

- "Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu" talebi

 HDP'nin "Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu" talebi de anımsatılan Kurtulmuş, eski dönemin ne olduğu üzerinde, 30 yıllık süreçte ne olup bittiğinin ortaya çıkarılmasının insani açıdan zorunlu olduğunu, şu anda acil meselenin bir daha Türkiye'nin silahlı çatışma ortamına girmeyeceğinin ortaya konulması olduğuna işaret etti.

Kürtçe'den, Kürt kimliğinden korkan yönetim anlayışının geride kaldığını, artık etnik, kültürel ve mezhebi farklılıkların zenginlik olarak görüldüğünü vurgulayan Kurtulmuş, bu sürecin tamamlanabilmesi, devletle vatandaşın bir bütün olması için önce silahların sustuğunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Kurtulmuş, bunlar ortaya konulunca geçmişteki yanlışların hesabının sorulabileceğini ama bugün daha elzem meselenin artık silahların ateşlenmemesi olduğunu kaydetti.

- Arınç ile Gökçek arasındaki tartışma

Başbakan Yardımcısı Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek arasındaki tartışma anımsatılarak, "Disiplin mekanizmasının çalıştırılması söz konusu mu? Bu tartışmanın iktidar partisi içindeki hassas fay hatlarını çıkardığı yorumlarına ne derseniz" sorusu üzerine Kurtulmuş, bu konuda Başbakan Davutoğlu'nun gerekli açıklamaları yaptığını hatırlattı. 

"Bizim daha fazla bir şey söylememize gerek yok, gerekli disiplin mekanizmalarının işletileceğini gündeme getirdi zaten" diyen Kurtulmuş, "Bu ya da benzer tartışmalardan AK Parti içerisinde bir takım fay hatları oluşur ve buradan çatışma ortamı, hizipleşme ortaya çıkar mı derseniz, hayır çıkmaz, bundan kimse umutlanmasın" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin siyasi bir hareket olduğunu, bütün mazlum ülkelerin Türkiye'nin gözünün içine baktığını ifade eden Kurtulmuş, şu ya da bu gerekçeyle bütün mazlum milletlerin, geniş coğrafyanın gözünün içine baktığı Türkiye'nin sürükleyici gücü olan AK Parti siyasetinin gidişatına zarar verecek sözden, davranıştan, eylemden kaçınılması gerektiğini vurguladı. 

Kurtulmuş, "Hepimiz insanız, kırgınlıklarımız olur, kızgınlıklarımız olur, küskünlüklerimiz olur ama bunların asla gündeme getirilmemesi, konuşulacaksa içerde konuşulması lazım" dedi.

Her seçim döneminde tansiyonun biraz yüksek, siyasi havanın gergin olabileceğini belirten Kurtulmuş, herkesin sözünün, eyleminin, davranışının sahibi olması gerektiğini kaydetti.

- KPSS'de usulsüzlük iddiaları

KPSS'de usulsüzlük iddialarıyla ilgili soru üzerine de Kurtulmuş, aynı evde oturan insanların aynı puanları aldığı, sınav sorularının çalındığı gibi şeylerin seslendirildiğini ve bunun halkı endişelendirdiğini ifade ederek,  "Eğer burada gerçekten herhangi bir şekilde insanların hakkı yenilmişse, bu hırsızlık, en adicesidir, hak gasbetmenin en kötü şeklidir. Kimin burada en ufak bir suçu varsa, en ufak bir dahli varsa bu soruşturmalarda sonuna kadar gidilmeli" görüşünü paylaştı.

Soruşturma sonucunda suçluların hem kamuoyu önüne hem de mahkemelere çıkarılacağını ifade eden Kurtulmuş, başkanlık sistemi ile ilgili bir soruyu yanıtlarken ise bu sistemi tek başına değil aynı zamanda reformların, sistem değişikliklerinin önemli bir unsuru olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Kurtulmuş, AK Parti iktidarında "eski sistemin demonte edildiğini ancak yeni sistemin henüz monte edilmediğini" belirterek bunun için anayasal reforma ihtiyacı bulunduğuna işaret etti. Kurtulmuş, "Başkanlık sistemi ayrıca siyasi partiler yasası ile seçim yasası ile, TBMM iç tüzüğü ile 12 Eylül'ün getirdiği bütün anti demokratik yasalardan kurtulması ile birlikte bütün olarak ele alınacak bir demokratik reform paketinin en önemli unsurlarından birisidir" diye konuştu.

Kurtulmuş, bu dönüşüm sağlanmazsa Türkiye'nin bir müddet sonra 1970'li yıllardaki tartışmalara geri dönebileceği uyarısında bulundu.

 "Türkiye'de sistem, maalesef devletin ele geçirilmesi gereken bir mekanizmanın olduğu bir sistemdir" görüşünü dile getiren Kurtulmuş, "parelel yapıya" da işaret ederek devletin ele geçirilmesi gereken bir mekanizmadan çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 

Kurtulmuş, şu görüşü dile getirdi:

"Biz AK Parti olarak askeri vesayetlerden, o tanımlanmış eski vesayetlerden Türkiye'yi yönetme anahtarlarını aldık ama henüz bu anahtarı millete devredemedik. İşte önümüzde 2023'e kadar olan süre bunu devretme sürecidir. Süreci devrederken başkanlık sistemi en önemli kilitlerden birisidir. Parlamento, milletvekilleri, yürütme ve sivil toplum güçlendirilmelidir. Bunlar güçlendirilmezse anahtarı ellerinden aldığımız adamlar, böyle büyük bir iştahla bekliyorlar, 'Aman bu anahtarı bir kapalım tekrar Türkiye'nin vesayetini ele geçirelim' diye." 

HDP ile ilgili soruyu yanıtlarken son kamuoyu araştırmalarının bu partinin barajı aşamayacağını gösterdiğini aktaran Kurtulmuş, kendi parti stratejilerini diğer partilerin durumuna göre belirlemediklerini ve hedeflerinin anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşmak olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, şu an milletvekili ya da yerel yönetim görevlerinde olan isimlerin yakın akrabalarının milletvekili aday adayı gösterilip gösterilmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Türk siyasetinde teamül gereği yakın akrabaların, aynı siyasi parti içerisinde eş zamanlı olarak önde gelen görevlerde bulunamadığına işaret etti ve bu konunun üst kurulda değerlendirileceğine dikkati çekti.

Bir başka soru üzerine, siyaseten rakip olmasına rağmen CHP ve MHP'nin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da aktif bir şekilde yer almasından memnun olacağını belirten Kurtulmuş, ancak iki partinin de şu ana kadar Türkiye'nin bazı yerlerinde yer alan birer parti olduğunu ifade etti.

 Kurtulmuş, "Üç dönem kuralı esneyecek mi" şeklindeki soruyu yanıtlarken ise "Şu ana kadar böyle bir şey olmadı. Çünkü; devam eden bir süreç var. Aday tespit süreci oldu. İllerden oylamalara giren arkadaşlarımız oldu. MKYK üyeleri ya da il başkanları gibi bazı arkadaşlarımız ve mevcut milletvekili arkadaşlarımız da bu değerlendirme sürecine girmedi, üç dönemci arkadaşlarımız zaten bu değerlendirme sürecinin dışında kaldılar."  

Numan Kurtulmuş, üç dönem kuralına takılan milletvekilleri tarafından yeni bir parti kurulacağına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine, bunları "masa başında konuşulan fanteziler" olarak nitelendirdi. 

(Bitti)

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber