Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Kasım 2017 - 15:53 Yorum: 0

Başbakan Yardımcısı Şimşek: “ABD ile olan sorunları aşacağız”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD ile olan sorunların aşılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek: “ABD ile olan sorunları aşacağız”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD ile olan sorunların aşılacağını söyledi. Şimşek, belirsizlik üzerinden piyasalarda oynaklık yaşandığını, bu oynaklıkların da geçici olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul'da düzenlenen Türkiye Girişimcilik Zirvesi'ne katıldı. Şimşek burada önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde Türk piyasalarında ABD'de görülen davanın oluşturduğu belirsizliğin etkisiyle oynaklık yaşandığını aktaran Şimşek, Bu oynaklık geçicidir. ABD ile sorunlarımızı aşacağız" dedi.

Girişimcilere gerek finansmana erişim, gerek teşvikler gerekse de piyasalar bağlamında destek mekanizmalarının oluşturulması gibi hemen hemen bütün konularda iyileşmelerin olduğunu belirten Şimşek, "Bizim en büyük sermayemiz beşeri sermayedir, insanımızdır. Bu beşeri sermayenin de en güçlü tarafı girişimciliktir. Herşeyden önce politika olarak biz, net bir şekilde girişimcilik ekosistemini güçlendirecek bir çok reform yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Girişimcilik bizim için esastır, katma değerin kaynağıdır. Dolayısıyla girişimcilere gerek finansmana erişim, gerek teşvikler gerekse piyasalar bağlamında gerekli destek mekanizmalarının oluşturulması gibi hemen hemen bütün konularda gelişmeler var, iyileşmeler var. Biz bu ekosistemi daha da nasıl güçlendiririz diye sürekli bir çaba içerisindeyiz" diye konuştu.

"İthalatı kısarak çözüm üretemeyiz"

Şimşek, Türkiye'nin şu anda sorunun cari açık olduğunu bunun da ilacının daha çok ihracat yapmaktan geçtiğini söyleyerek, " İthalatı kısarak çözüm üretemeyiz. Çünkü ithalatın yüzde 85'inden fazlası zaten ara mal ve makine teçhizat. Bu da zamanla çözülür ama kısa vadeli değil. Tüketim mallarının payı son derece düşük. Türkiye küresel değer zincirinin bir parçasıdır. Türkiye çok ciddi rekabet ve bir takım kapasiteler oluşturdu" dedi.

"KGF daha çok ihracatçıya kullandırılacak"

Şimşek, "Türkiye olarak biz, önümüzdeki dönemde kredi garanti fonunu daha çok ihracatçıya kullandıracağız. İkinci olarak da imalat sanayinde ticarete konu olan alanlara öncelik vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"Piyasalarda ciddi oynaklıklar var"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk piyasalarının stresli bir dönemden geçtiğini belirterek, "Şok bile diyemeyeceğim. Bir takım belirsizlikler var. O belirsizlikler üzerinden piyasalarda ciddi oynaklık var" dedi. ABD'de görülen davanın oluşturduğu belirsizlik ortamının piyasalarda ciddi oynaklıklara neden olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bugün ABD'de görülen bir davanın yarattığı belirsizlik üzerinden piyasalarımızda büyük bir oynaklık var ama bu gelip geçecek. Bu geçicidir" diye konuştu.

Batıyla çıkarlar çerçevesinde güçlü ilişkiler kurmaya da devam edileceğini belirten Başbakan Yardımcısı, "İki ay önceye gidin; "Avrupa ile müzakereler durdurulacak" denildi, durduruldu mu? Hayır. Şimdi biz Almanya'yla da diğer ülkelerle de ilişkilerimizi tekrar makul bir zemine çekiyoruz. İlişkilerimizi güçlendireceğiz. Çünkü Avrupa bizim için önemli bir pazar. Türkiye Avrupa için önemli, Avrupa da Türkiye için önemlidir. Kimse kimseden vazgeçmiyor. Bu ilişkilerimiz güçlü bir şekilde devam edecektir net" ifadelerini kullandı.

Şimşek, ABD ile de sorunların bulunduğunu bu anlaşmazlıkları aşacak kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü durumda olduğunu söyledi.

"Bundan sonra döviz geliri olmayan küçük firmalara dövizle borçlanma olmayacak"

Hanehalkının dövizle borçlanmasını kanunen yasakladıklarını bu yasaklanmanın olmaması halinde şimdi dövizzedeler ordusu oluşacağına dikkat çeken Şimşek, "Zamanında gereken tedbiri aldık. Şimdi reel sektöre ilişkin de makro ihtiyati çerçeveyi hayata geçireceğiz. Gereken tedbirleri alacağız. Biz ekonomiyi, irrasyonel aktörlerin davranışlarına bırakamayız" diye konuştu.

"Döviz cinsinden borçlanmak mı istiyorsun? Git ihracatçı ol"

Şimşek bundan sonra döviz geliri olmayan küçük firmalara da dövizle borçlanmanın sağlanmayacağını belirterek şu önemli açıklamaları yaptı: "Döviz geliri olmayan büyük firmalar döviz riskini yönetecekler. Yönetirlerse veririz. Yönetmenin yolu da gidip bir anlamda kendilerini sigortalamalarıdır. Yani finansal korumaya almalarıdır. Yapmak zorundalar. İhracatçılara da ihracatlarının 3 katı kadar dışarıdan borçlanma imkanı sağlayacağız. Döviz cinsinden borçlanmak mı istiyorsun? Git ihracatçı ol. Yok onu da yapmayayım diyorsan o zaman da gideceksin finans piyasalarında kendini güvene alacaksın. Bu kırılganlık bu oynaklık da ciddi bir şekilde azalmış olacak. Bu reform geliyor. Şu anda tasarı mecliste, geçer geçmez hemen gerekli düzenlemeyi yapacağız."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber