Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 22 Ağustos 2016 - 15:33 Yorum: 0

Başkan Çakır müjdeyi verdi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Arguvan İlçesinde yapılan jeolojik çalışma raporunu açıkladı.

Başkan Çakır müjdeyi verdi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Arguvan İlçesinde yapılan jeolojik çalışma raporunu açıkladı.

Arguvanlılara müjde veren Çakır, 14 aydır Büyükşehir Belediyesi tarafından Arguvan'da sürdürülen Jeolojik incelemelerin sonucunun sağlam çıktığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, İlçe Belediyesi Meclis Üyeleri, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Torun ile daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, heyelanın Arguvan için hayati bir sorun olduğunu belirterek, bugüne kadar bu sorunla sadece Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ilgilendiğini ifade etti.

2014 yerel seçimlerinden sonra göreve geldiklerini ve o tarihe kadar Arguvan'da heyelanla ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığını belirten Kızıldaş, "Büyükşehir heyeti ilçemize geldiğinde olayın ciddiyeti ve vahameti görüldü. Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Ahmet Çakır'ın talimatıyla farklı üniversitelerimizden hocalarımızla birlikte çeşitli toplantılar yapıldı. Şu anda çalışmalar bitti ve raporlar yazıldı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır olmak üzere, Genel Sekreter Yardımcımız Zeki Sarılar'a, İmar Dairesi çalışanlarına, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Arguvan için çok önemliydi, hayati bir konuydu" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, geleceğin Malatya'sını oluşturmak adına imar planlarına öncelik vererek birçok alanda master plan çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Malatya genelinde 5.000 ve 25.000 ölçekli nazım imar planı, 50.000 ölçekli çevre düzeni planı ile 100.000 ölçekli çevre düzeni planlama çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Başkan Çakır, bu çalışmalara altlık olacak jeolojik etüt çalışmalarının ise tamamlandığını dile getirdi.

Jeolojik etüt çalışmalarının en önemlisinin Arguvan olduğunu kaydeden Çakır, "Arguvan ilçe merkezinin 1969 ve 1983 yıllarında heyelandan dolayı yer değiştirdiğini biliyoruz. Daha önce karayolunda meydana gelen kaymalar nedeniyle Arguvan'ın ne kadar risk içerisinde olduğunu da biliyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen, Arguvan'da şimdiye kadar sadece gözlemsel çalışmalar olmuş. Bizim buna makro düzeyde bakmamız gerekiyordu. Yapmış olduğumuz bütün bu planlamalar 50-100 yıllık yapılan planlamalardır. Dolayısıyla bizim orada 5.000 ölçekli nazım imar planını çıkarmak için öncelikle jeolojik raporların çıkması gerekiyordu. Bugüne kadar yapılmayan zemin etüdünün incelenmesi gerekiyordu. 2 ihaleyle 14 ay süren bir çalışma yaptık. Yapılan bu incelemeler sonucunda da rapor ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

14 ay süren çalışmalar sırasında elde edilen ilk bulgularda endişe ettiklerini, ancak ilerleyen zamanlarda bu endişenin giderildiğini kaydeden Başkan Çakır, son raporla zeminin sağlam çıkmasıyla ferahladıklarını kaydetti.

Arguvan'da yapılan zemin çalışmasının Ankara Üniversitesi ve ODTÜ" deki uzman hocalar tarafından yapıldığını belirten Çakır, "Arguvan'daki çöküntü alanının üniversitelerde ders olarak işlenecek boyutta olduğu ifade edilmişti. Burada 3 tane 100 metrelik sondaj, 42 tane de 20-50 metre arasında değişen sondaj yapılarak zemin hareketlerinin incelenmesi neticesinde Arguvan'ın büyük bir kısmının sağlam olduğu, 1 milim dahi oynamanın olmadığını hocalarımız ifade ettiler. Çöküntü olan yerde, yani kuzey-doğu bölümünde yay şeklinde bir bölümün hareketli olduğunu ama diğer bölümlerde en ufak bir riskin olmadığını ortaya koydular. Dolayısıyla bu jeolojik rapor bizim için çok önemliydi. Çünkü, Büyükşehir Belediyesi olarak Arguvan'da başta altyapı olmak üzere birçok proje hazır olmasına rağmen bekletiyorduk. Şu an itibariyle elde edilen bilimsel verilere göre Arguvan'ın zeminin sağlam olduğunu söyleyebiliriz, sadece yay şeklinde bir alanda risk görüldü ve bu alanda da herhangi bir yapılaşma söz konusu değil, zaten bu alan da imara kapatılacaktır. Arguvan'da özellikle kuzeybatı bölgesinin yerleşim yeri olarak planlanması gerekiyor. Şu anda 1.000 ve 5. 000 ölçekli imar planlarımızı buna göre yapacağız. Bu süre içerisinde katkı sağlayan hem ODTÜ ve AÜ hocalarımıza, Arguvan Belediye Başkanımıza ve çalışan bütün ekiplerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Jeolojik çalışmaların bütün imar çalışmalarının temel altlığını oluşturduğunu ve dolayısıyla da Arguvan'da yapılan bu çalışmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Çakır, "Biz de bundan sonraki süreçte bu plana göre Arguvan'da hemen ilk etapta içme suyu ihalesini gerçekleştireceğiz. Yine planladığımız kültür merkezi projemiz vardı. Onu da hemen devreye alarak, Arguvan'a daha sağlıklı hizmetler yapacağız. Hazırlanan jeolojik rapora göre hizmetler sürdürülecek" şeklinde konuştu.

Başkan Çakır müjdeyi verdi

Başkan Çakır müjdeyi verdi

Başkan Çakır müjdeyi verdi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber