Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 08 Eylül 2016 - 16:08 Yorum: 0

Başkan Çelebi yaklaşan kurban bayramı öncesi açıklamalarda bulundu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda...

Başkan Çelebi yaklaşan kurban bayramı öncesi açıklamalarda bulundu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban kesecek vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Çelebi, "Çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Sakarya bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır. Özellikle şap hastalığı başta olmak üzere 200 den fazla zoonoz hastalık bulunmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle Kurban Bayramlarında görülme sıklığı artmaktadır. Türkiye'de Bruselloz, Tüberküloz, Şarbon, Kist Hidatik, Sistiserkoz gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır" dedi.

Kesimi yapılacak hayvanlara kesimden 6-12 saat öncesinden kesim anına kadar yem verilmemeli diyen Çelebi açıklamalarının devamında, "Kesim sonrasında etin temiz kalmasına dikkat edilmelidir. Yenilmeyen iç organlar derin çukurlara gömülmelidir. Gömme işlemini yaparken çukurun; atılan organların kedi, köpek gibi hayvanların çıkaramayacağı derinlikte olmasına, atılan organların üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmelidir. Hastalık taşıyan iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saat bekletilerek dinlendirilmesi hem sağlık açısından hem de tüketim lezzeti açısından tavsiye edilmektedir. Küpeler Gıda Tarım Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilerek kayıt sisteminden düşülmesi sağlanmalıdır. Her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da Arife Gününden başlayarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğümüzce kurulan nöbetçi ekiplerle aktif olarak sahada olacağız. Vatandaşlarımız kaçan kurbanlıkları için 444 40 54 nolu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezi birimize bildirdiği taktirde Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü nöbetçi ekipleri en kısa zamanda vatandaşımıza yakalama konusunda yardımcı olacaktır. Bu vesileyle Kurban Bayramı'nda ibadetlerimizin kabulünü diliyor; sağlık, huzur ve mutlulukla geçen bir bayram dileklerimizi hemşerilerimize iletiyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber