Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 22 Temmuz 2017 - 22:38 Yorum: 0

Başkan Sekmen: “Erzurum Kongresi, milli mücadelenin dönüm noktasıdır”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Kongresi'nin 98. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Sekmen: “Erzurum Kongresi, milli mücadelenin dönüm noktasıdır”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Kongresi'nin 98. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Sekmen, yayımladığı mesajda, şu görüşlere yer verdi: "98 yıl önce toplanan Erzurum Kongresi'nin kabul ettiği kararları, belirlediği hedefleri, çizdiği stratejiyi bugün de iyi tahlil etmek gerekir. Çünkü kongrenin benimsediği hedefler, Türkiye'nin milli hedefleridir. Erzurum Kongresi; temsil, fikir ve prensiplerle, sağladığı yetkiler bakımından Milli Mücadele hareketinin tarihi bir dönüm noktasıdır. Milli Mücadeleyi genç kuşaklara aktarırken söze önce Erzurum Kongresi'nin kararlarıyla başlamak gerekir. Milli birliğe gidiş sadece Doğu Anadolu Bölgesi halkında değil tüm vatanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında bütünleşmesinin ilk büyük tezahürü olarak 98 yıl önce Erzurum'da yaşanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta Erzurumluların yardımlarını şöyle ifade etmektedir: "Efendiler, askerlikten istifa edince istisnasız bütün Erzurum halkının ve Vilâyet-i Şarkiyye Müdafaayı Hukuk Cemiyeti Erzurum Şubesi'nin, hakkımda pek açık şekilde gösterdikleri güven, içtenlik ve yakınlık bende bıraktığı unutulmaz hatırayı burada açıkça belirtmeyi bir vazife sayarım." Başka bir deyimle kongre; Millet egemenliğini gerçekleştirmekle işe başlamıştır."

Erzurum Kongresi'nin tarihteki önemi

Başkan Sekmen, yayımladığı mesajda sözlerini şöyle sürdürdü: "Erzurum Kongresi'nin hukuki yapısını incelediğimiz zaman kongre bir Meclisi Mebusan gibi çalışmıştır. Erzurum Kongresi'nin bir diğer önemli rolü de "Milli Hâkimiyet" fikrinin yanında "Milli Birlik ve Beraberlik" anlayışının da vatan sathında yaygınlaşmasıdır. Erzurum Kongresi'nde milli istiklal davasına and içen milletimiz, bu dava devam ettiği süre içinde, istiklale inanan, onu gerçekleştirmek için hesapsız bir fedakârlığı göze alan bir ruh haleti içerisindeydi. Bu milli ruh; binlerce yıldan beri dünyanın bilinen her köşesinde müstakil devletlerle dünya kaderine hükmetmiş olmasından ileri geliyordu. Müstakil devlet fikri Türk milleti için babadan oğula kanla geçen fikri bir mirastır. Eğer bu geçmiş olmasa idi 1918'in yenilmiş Türk'ü 1923'ün muzaffer Türk'ü olamazdı. Erzurum Kongresi; Müdafaa-i Hukuk hareketini bir karara bağlamak ve yürütme yetkisine sahip bir Temsil Heyeti vücuda getirmekle vazifesini yapmıştır. Artık Milli Mücadelenin merkezi Erzurum'daki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve bu hareketin lideri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kongrenin son günü olan 7 Ağustos'ta kapanış konuşmasını yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi'ni şöyle özetlemiştir: "Kongre; bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birlikteliğini gösterdi. Tarih; kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir" Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, hamiyetperver vatan evlatlarını, şanlı ecdadımızı ve şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, makamları cennet olsun."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber