Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ekim 2017 - 19:32 Yorum: 0

Başkan Trump, Arakanlıların içinde bulunduğu durumu gör

Murat Guzel | Ekim 29, 2017 - Washington ExaminerBenim de doğduğum şehir olan Malatya, Türkiye’nin Doğuanadolu bölgesinde bulunan 25 mülteci kampından birine ev sahipliği yapmaktadır.

Başkan Trump, Arakanlıların içinde bulunduğu durumu gör

 Diğer NATO müttefiklerimizle birlikte ABD sadece Malatya’ya 2 bin 83 konteynır yardım yollayarak 7 bin 625 mülteciye yardım yolladı. Gönderilen bu yardımlar, Suriye iç savaşından kaçan çocuk, kadın erkek mültecilere yazın sıcağında kışın rüzgarında, soğuğunda yaralarına merhem oldu. Bizim vergilerimizin mütevazi bir bölümüyle yapılan bu yardımlar mültecilerin geleceği için yapılmış bir yatırımdır.
NATO Avrupa-Asya Olağanüstü Durumlar Koorninasyon Merkezine göre, Türkiye hükümeti ve özel sektörler sivil savaştan kaçan 3.1 milyon kişiyi giydirdi, içirdi ve barınak imkanı verdi. Bu rakam, Türkiye’yi dünyada en fazla mülteci barındıran ülke yapmaktadır.
Kasım 3 ila 14 tarihleri arasında Başkan Donald Trump ve eşi Melania Asya turuna çıkacak. Yapacağı ziyaretlere ilişkin detaylar tam olarak bilinmemekle birlikte, Beyaz Saray ABD liderliğinde açık ve özgür bir İndo-Pasifik bölgesinin sağlanmasinin hedeflendiğini ve “ABD’nin uzun zamandan beri müttefiki olan ülkeleri” tanımlayacağını açıkladı.

7 Eylül tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi first lady Emine Erdoğan Başladeş’i ziyaret etti. Birleşmiş Milletleri verilerine göre yüzbinlerce Arakanlı Müslüman Myanmar’da kı soy kırımından kaçarak canlarını kurtarmaya çalıştı.
Uydu görüntülerine göre, birçok köy yerle bir edildi. Kadınlara tecavüz edildi. Çocuklar, erkekler öldürüldü. Emine Erdoğan risk alarak kriz yaşanan bölgeyi ziyaret etti ve burada yaşanan şiddet, dramı kendi gözleriyle gördü.
Bangladeş, Hint ve Çin etkisi altında zor bir çoğrafayada bulunan, yüksek bir insan nüfusuna sahip ülke olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen büyüklük olarak benim yaşadığım Pennsylvania eyaleti kadar bir bölgede, yaklaşık 160 milyon insan yaşıyor. First lady Emine Erdoğan’ın ziyaretinden beri bu nüfusa yaklaşık 900 bin Arakanlı Müslüman eklendi. Amerikalı vergi veren insanlar olarak bizler, sadece 2016 yılında büyük bir çoğunluğu Müslüman olan bu ülkeye 211 milyon dolar para yatırdık. 
Bu zamana kadar, ABD kritik bazı yazı açıklamalar yaptı, fakat nasil bir starateji ızlenecegı ıle ılgılı net bir politikayla destek vermedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve BM Büyükelçisi Nikki Haley, Myanmar ordusunu sorumlu tutacaklarını bildirdiler. İnançlı bir insan olarak bilinen Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, yaşananaları “büyük bir trajedi” ve “insan haklarına yönelik çok üzücü saldırılar” olarak tanımladı.
Kongre’de partı ayrımı gözetmeksizin çok sayıda lider 21. Yüzyılın bu en vahşi vahşı etnik vahşetine ilişkin bilgilendirildiler. 28 Eylül tarihinde, benımde destekledigim Senatör Ben Cardin ve Senatör John McCain öncülüğünde Demokrat ve Cumhuriyetçi Senatörler, Tillerson’a bir mektup yollayarak diğer önemli noktaların yanında Myanmar’la ilişkileri tekrar gözden geçirmesini istediler. Daha önceki yönetimler ve Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler Bangladeş’le ilişkilerimiz adına çok ciddi anlamda zaman ve kaynak harcadılar. İlk yapılan yardımın en hesaplı olduğu bilinciyle birlikte, 95 milyon dolarlık para bu trajedi için vergi ödeyen insanlar tarafından harcandı.
Mayıs ayında Başkan Trump Suudi Arabistan ziyaret sırasında İslam alemine “dostluk ve umut” mesajları verdi. Mayıs ayında yaptığı bu konuşma sırasında, “Bu odada bulunan bizler bu halkanın liderleriyiz, bu insanlar bizim cevaplarımıza ve hareketlerimize bakıyor.” demişti.
Ben, Pennsylvania yaklaşık 30 sene önce eğitim amaçlı olarak geldim. Mülteci olmasam da, birisinin evini arkasında bırakması ve gitmesi, yeni bir dil öğrenmesi, veyeni bir kültüre adapte olması Washington da coğu kişi için anlaması zor bir durumdur. Fakat bizim First lady mız Melanie bunun dışındadır. Bangladeş’te bulunan bir çok insan gibi, Melanie Trump da şuanda bulunmayan bir ülkede doğdu. 21 yaşında Yugoslavya olarak bildiği ülke, kanlı bir krizle ortadan kalktı. Bir kaç gün sonra ortaya Slovenia diye bir ülke çıktı ve pratik olarak burnu dahi kanamadan ve çok az bir kavgayla daha sonra Hırvatistan ve Bosna çatışmasında çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptı. 
Trump’ın yolculuk planı henüz netleşiyor, ve umut ediyorum ki first lady Melanie de Turkıye nın first Lady sı Emine Erdoğan gibi Bangladeş’teki mültecileri ziyaret edecektir. Melanie sadece lidieri kadın olan ve çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi ziyaret etmiş olmayacak aynı zamanda, eşinin Suudi Arabistan’da söylediği gibi bu ziyaret sırasında Arakanlıların “Yüzlerine bak, her gözün arkasında adalet için çırpınan bir yürek var” sözünü bizzat yaşamış olur. ABD liderliği eski Yugoslavya’daki savaşı sona erdirdi, ABD yönetimi ve değerleri Arakan halkına da adalet götürebilir.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber