Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 26 Nisan 2015 - 03:55 Yorum: 0

Başsavcılıktan tahliye hayallerini suya düşüren açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, paralel yapıya yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan şüphelilerle ilgili verilen hukuksuz tahliye kararı hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Başsavcılıktan tahliye hayallerini suya düşüren açıklama

Mustafa Sait Özkan
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, paralel yapıya yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan şüphelilerle ilgili verilen hukuksuz tahliye kararı hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada şüphelilerin tutukluluk halleriyle ilgli 32 Asliye Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu kararın, 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararla yok hükmünde olduğu belirtilerek Hakimliğin tutuklu şüphelilerin tahliye taleplerinin ayrı ayrı reddine ve tutukluluk hallerinin devam etmesi yönünde kararının olduğu belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı paralel yapıya yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan 75 şüphelinin tahliye kararı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Başsavcı Hadi Salihoğlu imzalı yazılı açıklamada 32. Asliye Ceza Mahkemesinin tahliye talebi ile ilgili karar vermede yetkisi bulunmadığınıb altı çizilerek şu ifadelere yer verildi : "Halen kamuoyunun takip ettiği yetkisiz mahkemenin tahliye talebi ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen çeşitli soruşturma dosyalarında halen tutuklu bulunan şüphelilerin vekilleri ve müdafileri tarafından İstanbul Muhabere Nöbetçisi olan 29.Asliye Ceza Mahkemesinden reddi hakin ve tahliye talebinde bulunulmuş olup, 29 Asliye Ceza Mahkemesinin görevine girmemesine rağmen soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden 24 Nisan gün 2015/92 Değişik iş sayılı kararla görevsiz ve yetkisiz olarak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin görevlendirme kararı vermiştir.
DOSYAYI İNCELEMEDEN KARAR VERDİ
6545 sayılı kanunda bu konuda tahliye taleplerinin görevli ve yetkili mahkemesinin Sulh Ceza Hakimliklerinin olduğu açıktır. 29. Asliye Ceza Mahkemesinin kararının Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebiyle vermiş olduğu bu kararla İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kararıyla İstanbul 29. Asliye Ceza'nın verdiği değişik iş sayılı kararın bu konuda karar verilmesine yer olmadığı kararıyla hukuken geçersiz olduğuna dair kararların verildiği, ancak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden halen Cumhuriyet Başsavcılığımıza göndermediği kararlarla tahliyeler yapılmasına karar verdiği ve bu kararları avukatlara tebliğ ettiği, ancak bu karara karşı Başsavcılığımızca yeniden 25 Nisan tarihli yazıyla bu verilen kararların yerinde olmadığı ve infaz edilmemesi, şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenmiş olup, İstanbul 10 Sulh Ceza Hakimliğince verilen değişik iş kararı ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesince verilen tahliye kararlarının hukuken geçersiz ve hükümsüz olduğu
USULE VE YASAYA AYKIRI
Açıklamada Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun 32 ve 29 Asliye Ceza Mahkemelerinin tahliye ve reddi hakim taleplerini değerlendiremeyeceği talebinin kabul edildiği belirtildi. 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın açıkça usul ve yasaya aykırı hukuken geçersiz uygulanabilirliği olmayan ve yok hükmünde sayılması gereken kararlar olduğunun tespiti ike bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi. 32. Asliye'nin tutuklu şüphelileri tahliyeye ilişkin taleplerin ayrı ayrı reddedildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında İstanbul Sulh Ceza Hakimliklerinin tutuklu bulunan şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına ilişkin verilen kararlarının halen geçerli olduğunu ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına yönelik kararların halen devam ettiği ifade edildi.

Haber Kaynağı: YENİ ŞAFAK
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber