Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 26 Mayıs 2015 - 11:32 Yorum: 0

Batman'da Hüda Par'ın bağımsız adayı meclise girebilir mi?

Hür Dava Partisi (Hüda Par), Güneydoğu'da dokuz ilde bağımsız adaylarla seçime giriyor. Hüda Par'ın varlığının en güçlü olduğu illerden biri de Batman.

Batman'da Hüda Par'ın bağımsız adayı meclise girebilir mi?

Aday çıkardıkları diğer illerde olduğu gibi burada da meclise girip girmeyecekleri, oy oranlarının dağılımına ve HDP'nin barajı aşıp aşmayacağına doğrudan bağlı.

Siyasi parti olarak 2012'de kurulan Hüda Par, ilk seçim deneyimini 2014 yerel seçimlerinde yaşadı.

Partinin daha çok kendini tanıtmaya yönelik çalışmalar yürüttüğü bu seçimlerde Türkiye genelinde oy oranı %0,19'da kaldı. Diyarbakır'da 33 bin oyla %4,32, Batman'da da 13 bin oyla %7,8 oranına ulaştı.

Hüda Par, Batman'da yerel seçimlerde belediye başkanlığına Doktor Aydın Gök'ü aday göstermişti. Partinin 7 Haziran seçimlerindeki bağımsız milletvekili adayı da yine aynı isim.

TIKLAYIN: Batman'da HDP'nin hedefi %70

Batman'da ağırlıklı olarak HDP bayrakları, flamaları dikkat çekse de, merkezde ve birçok mahallesinde sık sık Aydın Gök'ün flamaları, parti renkleri olan beyaz-sarı-yeşil ve "En büyük farkım İslami çözüm" sloganlarına rastlamak mümkün.

Aslında daha ziyade HDP ve AKP renklerini görmeyi beklediğim bu ilde bağımsız aday Gök'ün varlığı, AKP'li adaylardan daha çok hissediliyor.

'Türkiye'de Hizbullah' adlı kitabın yazarı akademisyen Mehmet Kurt'a göre Hüda Par'ın desteklediği Gök'ün meclise girebilmesi için HDP'nin barajı aşamaması gerek.

Ancak meclise girse de, girmese de partinin oy oranını arttıracağı öngörüsünde bulunan Mehmet Kurt, bunun sebebini de şöyle anlatıyor:

"17 Aralık'tan sonra AK Parti hükümeti 'Darbe olacak' söylemini çok kullandı. Hüda Par, o dönem Hizbullah'ın tabanından da AK Parti'ye kayış olduğunu dile getirmişti. Hüda Par daha fazla oy alabilirdi yerel seçimde ama 'Darbe olacak' söyleminin yarattığı endişe yüzünden oyları azaldı."

"Güneydoğu'da İslami söylemin arttığından bahsedebiliriz" diyen Kurt, bunun "15 yıldır iktidarda muhafazakar AKP hükümetinin olmasının doğal bir sosyolojik neticesi" olduğu görüşünde.

'Dindar nesil göremiyoruz'

'İslami muhalefet' sloganıyla yola çıkan Batman bağımsız adayı Doktor Aydın Gök, ilde 1994-1998 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Salih Gök'ün oğlu.

Yerel yönetimin ve merkezi hükümetin hizmetlerini yetersiz bulduğunu belirten Gök, babasının hizmet anlayışını sürdürmeyi hedefliyor.

Politikaları ve vaatlerini "Türkiye, İslami muhalefet, Kürdistan ve Sahipsiz Batman" başlıkları altında topluyor.

Yeni sivil anayasa oluşturulması, anadilde eğitim, siyasi genel af, İslam'a aykırı kanun çıkarılmaması, faize dayalı ekonomik sistemin terk edilmesi, Batman'da işsizlik, güvenlik ve çevre sorunlarıyla mücadele adayın öncelikleri arasında.

Gök'e, kendi partilerinden aday olması için Adalet ve Kalkınma Partisi'nden de teklif gelmiş. Ama "Bizim AK Parti'den farklı düşüncelerimiz var" diyor:

"AK Parti iktidara geldiğinde dindar nesil üzerinde durdu. Fakat biz bunu göremiyoruz. Evlenenlerin sayısı azaldı, boşananların sayısı arttı, cezaevleri iki-üç kat doluluk oranına ulaştı."

Hiçbir örgütle bağlantıları olmadığını söyleyen Gök, "Hizbullah'ın uzantısı olan bir siyasi parti olarak algılanıyorsunuz. Böyle bir bağ var mı?" sorusuna da şu yanıtı veriyor:

"Şu an hiçbir legal ve illegal bir örgütle bağlantımız yoktur. Hizbullah şu an var, kendini feshetmedi. Önemli bir tabana sahip. Bütün İslami oluşumlar, cemaatler, örgütlerde bize oy verecek taban var. Hem Hizbullah tabanından hem diğer İslami oluşumlardan bize ciddi bir oy potansiyeli var."

IŞİD'e bakış nasıl?

Batman, 6-8 Ekim Kobani eylemlerinde sokakların karıştığı illerden biriydi. 1990'lardaki Hizbullah-PKK çatışmalarının yeniden alevlenebileceği endişesi doğmuştu.

Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun 2000 yılında Beykoz'da polis operasyonunda öldürülmesinin ardından, hareketin siyasi bir oluşuma evrilme sürecinde "Velioğlu'nun ölümünün etkisi ne oldu?" sorusuna, Gök'ün yanıtı şöyle:

"Bunu aslında onlara sormak lazım. Bizim dışarıdan gördüğümüz kadarıyla 12-13 senedir kimse çakıl taşı atmadı. Fakat Hüda Par kurulduğundan bu yana 300'e yakın saldırı oldu. Bu saldırılarda bizim tabanımız, kardeşlerimiz sadece meşru müdafaa hakkını kullandı."

Diyarbakır'da takip ettiğim 6-8 Ekim olaylarında bölgeden edindiğim izlenimin tek taraflı bir saldırı değil, karşılıklı çatışma ortamı olduğunu hatırlattığımda ise Gök, parti merkezlerinin hücuma uğradığını söyleyerek yanıt veriyor.

Aydın Gök, bu iddiayla ilgili "Bize de 'IŞİD'le işbirliği içindesiniz' diye ithamlar oldu. Hatta Kobani olaylarında o vahşetleri yaparken, kendi tabanlarında böyle bir algı oluşturdular" diyor ve partinin IŞİD'e bakışını şöyle anlatıyor:

"Bizim kesinlikle IŞİD'le uzaktan yakından organik bir bağımız yok. Yöntem olarak da, usul olarak da, gidişat olarak da bizim tasvip etmediğimiz birçok durum var."

'Kürt meselesi ile çözüm sürecini birbirinden ayırın'

Peki hükümet IŞİD'i veya diğer cihatçı örgütleri destekledi mi? Gök, Türkiye'nin dış politikasını eleştiriyor ve "Desteklemiş olabilirler" diyor.

Suriye'de çatışmanın taraflarına çeşitli ülkelerin destek vermiş olduklarına dikkat çekerken "İran da yapıyor, Rusya da yapıyor. Her birinin bölge üzerinde kendine göre hesapları var. Bizim tahminimize göre Türkiye de o konuda boş durmamıştır" diye devam ediyor.

Hüda Par'ın desteklediği aday Gök, parti olarak çözüm sürecine başında destek vermiş olsalar da gidişattan memnun olmadıklarını söylüyor:

"Süreç yanlış bir mecrada gidiyor. Asırlık bir sorun olan Kürt meselesi ile çözüm süreci veya barış sürecinin ayrılmasını istiyoruz. Kürt meselesi asırlık bir meseledir, örgüt meselesi değildir. Muhatap konusu var. Bugün elinde silah bulunduran güçle silahların bırakılması meselesini konuşabilirsin, bu en tabii hak. Ama devlet Kürt meselesini bütün Kürtlerle konuşmalı. Sadece kendi tabanımız değil. Liberal, milliyetçi Kürtler de olmalı. Sadece PKK ve HDP muhatap alınıyor."

HDP'nin kendisini Kürtlerin tek temsilcisi olarak gördüğünü ifade eden Aydın Gök'e göre, "sol sosyalist hareket, bölgenin değerleriyle, taban tabana zıt."

Hüda Par değerleri

Bu değerlerin ne olduğunu ve neden Hüda Par'ın desteklediği adayı tercih ettiklerini parti lokalinde toplanan seçmenlere sordum.

"Bizim toplumun kültürel, sosyal yaşantısını, kimliğini dile getirdiği, kültürel yozlaşmaya karşı olduğu için" diyorlar.

Nedir bu kültürel yozlaşma?

"Madde bağımlılığının artması, kadınlar arasında ayrışan kimlikler nedeniyle özellikle kadınlar arasında intiharın artması, tefecilik yüzünden intihar edenlerin sayısının artması."

Parti muhafazakar sivil toplum çevreleri ve her ne kadar organik bağları olduğunu kabul etmeseler de Hizbullah tabanından oy alıyor. Bu organik bağ ve siyasi partiye evrilme öncesindeki süreç, Batman'da kabul gördükleri kesimin dar kalmasına neden oluyor.

Hüda Par seçim lokalinin hemen yanındaki çay ocağında oturan bir grup kararsız gence 'İslami muhalefet adına' Aydın Gök'e oy vermeyi düşünüp düşünmediklerini sordum.

"Muhalefet olmak onlara düşmüyor" diyor birisi. "Biz onların geçmişlerini, domuz bağlarını unutmadık."

Partinin, Hizbullah'la ilişkilendirilmeyi kabul etmediğini hatırlattığımda ise tepki gösteriyor, seçim beyannamelerine bakmayı bile reddediyor:

"Olur mu? Bu bölge çok bedeller verdi onlar yüzünden, geçmişleri temiz değil. O eski tabanları olmasaydı bugün parti olamazlardı."

Haber Kaynağı: BBC
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber