Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Ekim 2016 - 13:13 Yorum: 0

Batman’dan 21 ürün coğrafi işaret olmaya aday

Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi illeri olan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi...

Batman’dan 21 ürün coğrafi işaret olmaya aday

Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi illeri olan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin işaret tescili amacıyla "TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi" için ilk toplantı yapıldı.

DİKA tarafından organize edilen projenin hayata geçirilmesi için Batman'da bir otelde düzenlenen toplantıya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, çeşitli meslek kuruluşları ile GAP ve Harran Üniversitesi'nden temsilciler katıldı. Toplantıda TRC3 Bölgesi'nde sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile değer ederinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ve üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanması konuşuldu. Toplantıya katılan illerden gelen temsilciler kendi illerindeki yöresel ürünler hakkında görüş bildirdi. Batman'dan ise Sason balı, Sason cevizi, Sason çileği, Gercüş mezrone üzümü, Hasankeyf inciri, Hasankeyf bademi, Gercüş keyfi üzümü, Batman kırmızı mercimeği, Gercüş pekmezi, Beşiri cefan kavunu, Gercüş beyaz turp, Batman karpuz çekirdeği, Gercüş cevizli sucuğu, Gercüş üzüm pestili, Sason tütünü, Gercüş sahlebi, Gercüş pirinci, Gercüş sumağı, Batman azizo kavunu, Sason domatesi ve Gercüş yolağzı acuru coğrafi işaret olmaya aday gösterildi. Batman kuzu tandırı yemeği ise aday olarak kabul edilmedi. Mardin'den 20, Siirt'ten 15, Şırnak'tan ise 8 ürün coğrafi ürün olmaya aday gösterildi. Konuya ilişkin sunum yapan ve bilgi veren DİKA Dış İlişkiler Birim Başkanı Murat Erkin, projenin detaylarını anlattı. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise, "Her ilin sembolü olabilecek ürünleri tespit edip bu ürünlerin marka değerlerini öne çıkaracak çalışmaların içerisinde olacağız. Sorumluluk alanımızda bulunan her ilimizin kendine göre çok farklı, alternatifli zenginlikleri var" dedi.

Yapılan toplantıların ardından sonuçların Türk Patent Enstitüsü'ne gönderileceği ve coğrafi işaretlerin burada belirleneceği belirtildi. Bu arada toplantıda katılımcılara Sason çileği de ikram edildi.

Batman’dan 21 ürün coğrafi işaret olmaya aday

Batman’dan 21 ürün coğrafi işaret olmaya aday

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber