Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 24 Haziran 2016 - 10:13 Yorum: 0

Bayraktar, Başbakan Yıldırım’a Tarımın Sorunlarını Anlattı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bölgesel sorunların tarım ve gıda ihracatını olumsuz etkilediğini, önemli miktarda...

Bayraktar, Başbakan Yıldırım’a Tarımın Sorunlarını Anlattı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bölgesel sorunların tarım ve gıda ihracatını olumsuz etkilediğini, önemli miktarda ürünün elde kaldığını, üretici fiyatlarının düştüğünü bildirerek, "Bütün bunlar çiftçimizin borç stokunu artırmıştır. Borç stokunun önemli kısmı da cari faiz üzerinden borçlanmadır. Bölgemizdeki istikrarsızlıktan zarar gören çiftçilerimizin borçları yapılandırılmalı, düşük faizli selektif krediler artırılmalıdır" dedi.

Bayraktar, Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) üyeleriyle birlikte Başbakan Binali Yıldırım'ı ziyaret etti. Yapılan toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de hazır bulundu. Şemsi Bayraktar, toplantıdaki konuşmasında Türkiye'nin terör başta olmaz üzere kendi sorunlarıyla baş etmeye çalışırken bir yandan da bölge sorunlarıyla da uğraştığını belirtti. Bölgedeki istikrardan en fazla yararlanacak olanın Türkiye olacağını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

"Suriye'deki sıkıntılar 3 milyon sığınmacının Türkiye'ye gelmesine neden oldu. Türk çiftçisi ve tarımı, bu sığınmacıları da beslemektedir. Yine bölgede, özellikle Irak'ın kuzeyinde yaşanan ekonomik kriz kanatlı ve yumurta sektörünü vurmuştur. Nisan ayında kanatlı eti ihracatı yüzde 50, yumurta ihracatı yüzde 30 geriledi. Yumurta üretiminde yüzde 2'nin üzerinde, tavuk eti üretiminde yüzde 10'a yaklaşan bir küçülme var. Rusya ile yaşanan kriz yaş meyve ve sebze ihracatını olumsuz etkiledi. Önemli miktarda ürün elde kaldı. Üretici fiyatları düştü. Bütün bunlar çiftçimizin borç stokunu artırmıştır. Borç stokunun önemli kısmı da cari faiz üzerinden borçlanmadır. Bölgemizdeki istikrarsızlıktan zarar gören çiftçilerimizin borçları yapılandırılmalı, düşük faizli selektif krediler artırılmalıdır. Bu sorunu uzun vadeli kredilerle aşabiliriz. Yine gübre ve yemde yapılan KDV indirimi çiftçimize yansımadı."

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Konuşmasında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Gümrük Birliği'nde yapılacak genişleme konularından bir tanesi de tarımdır. Etki analizleri iyi yapılmalı, tarımın rekabet açısından güçsüz alanları tespit edilmelidir. Mevcut yapısal sorunların üzerine Gümrük Birliği kaynaklı sorunlar eklenmemelidir. Üretici maliyetleri düşürülmeden, verimlilik artırılmadan koyunculuk hariç hayvancılık, hububat ve yağlı tohumlarda pek rekabet şansımız olmaz. Rekabette zorlanacak güçsüz alanlar Gümrük Birliği dışında tutulmalı, korunmalıdır."

Bayraktar, tarımın diğer konuları ve sorunlarını da dile getirdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber