Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Dünya 28 Temmuz 2014 - 19:10 Yorum: 0

Bayram hutbelerinin ortak teması "Gazze" oldu

İslam ülkelerinin çoğunda, bu yıl bayram hutbelerinin ana teması, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları oldu.

Bayram hutbelerinin ortak teması 'Gazze' oldu

Moritanya, Sudan, Mısır, Ürdün, Cezayi ve Lübnan başta olmak üzere çoğu ülkede kılınan bayram namazlarında, Gazze'nin 8 yıldır maruz kaldığı ablukadan kurtularak, zafer kazanması için dua edildi.

Birçok ülkede namazların ardından cemaat, Filistin bayrakları taşıyıp, Filistinli direniş gruplarına destek sloganları atarak yürüyüş yaptı.

Mısır'ın Kahire, Giza, Feyyum, Beni Suveyf, Minya, Asyut, Suhac, Menufiyye, Kalyubiyye, Buhayra, Şarkıyye, Dekahliye, Port Said kentindeki bir aşırı camide, bayram hutbelerinin öncelikli konusu, Mısır Vakıflar Bakanlığı'nın 'yalnızca hoşgörü' muhteviyatlı hutbe verilmesi yönündeki talimatına rağmen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları oldu. Eller Gazze için açılırken, namazın ardından vuruş karşıtları Gazze'ye destek gösterileri düzenleyerek, İsrail'in saldırılarını durdurması anlamında slogan attı.

Güvenlik güçleri ise ülkede bayramda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılırken, güvenlik güçleri gösteri ihtimaline karşı Tahrir, Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda gibi ana meydanları beton barikatlar ve zırhlı araçlarla kapattı. Meydanlardan araç ve yaya geçişini yasaklandı.

İskenderiye'de de Gazze'ye destek gösterisi düzenledi. Göstericiler, İsrail karşıtı ve İzzeddin el-Kassam Tugaylarını öven sloganlar attı. Gösteride, Gazze'de hayatını kaybeden minikler ve 3 Temmuz darbesinden sonra yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Ey Müslümanlar neredesiniz?

Lübnan Müftüsü Şeyh Muhammed Kabbani de Muhammed Emin Camisinde verdiği bayram hutbesinde, 'Filistin'de kutsal toprakların kurtarılması için cihad etmek bütün Müslümanların üzerine farzdır' dedi.

Hiçbir halkın kendi toprağından 'sahte sulh anlaşmalarıyla' vazgeçmeyeceğini belirten Kabbani İslam dünyasına, 'Ey Filistin ülkelerini özgürlüğe kavuşturacak Araplar... Ey Müslümanlar neredesiniz?' diye seslendi. 

Lübnanlı Şii din alimi Muhammed Hüseyin Fadlullah'ın oğlu Ali Fadlullah da hutbede, 'İsrail, bir defa daha, Arapların küçük hesaplar güderek sessiz kaldığı bir dönemde katliamlar yaparak Gazze'yi ele geçirmeye çalışıyor' ifadelerini kullandı.

Savaş suçu ve katliam

Sudan'daki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi de verdiği bayram hutbesinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, 'savaş suçu ve katliam gerçekleştirdiği için' İsrail aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) dava açması çağrısında bulundu.

Hicret Mescidi'nde toplanan binlerce taraftarına seslenen Mehdi, 'Madem bir işgal ve abluka mevcut o durumda direniş meşru bir haktır' dedi.

BM'nin Filistin halkına sulh getirmek ve haklarını iade etmek için çalışması gerektiğini vurgulayan Mehdi, ters takdirde savaşın devam edeceğini kaydetti.

Mehdi, Mısır'ın da Refah Sınır Kapısı'nı açarak, 'Gazzeli kardeşlerine' destek olması gerektiğini anlatım etti.

Arap liderlerinin tutumuna tepki

Başkent Amman'da da Filistinli mültecilerin yaşadığı Beka Mülteci Kampı'nda, 'Filistin direniş grupları ve Gazze'nin zaferi için' dua edildi.

Kamptaki Gazze Mescidi'nde kılınan bayram namazına yaklaşık bin şahıs katıldı. İmam Nayif en-Neşşaş, hutbesinde, 'Dua ve namazlarda şehit olan yüzlerce kardeşinizi, Kassam kahramanlarını da unutmayın' dedi.

Gazze'nin 'Müslümanları çağırdığı'nı dile getiren Neşşaş, Filistin direnişine destek olunmasını istedi.

Namazın ardından yürüyüşe geçen cemaat, Arap liderlerinin Gazze'ye yönelik saldırıları karşısındaki tutumuna tepki göstererek, 'Direniş kimseye ihtiyaç duymuyor' şeklinde slogan attı.

Tunus'ta kılınan bayram namazlarında da Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve ablukanın kaldırılması çağrıları yükseldi.

Başkent'teki Cumhuriyet Meydanı'nda kılınan bayram namazının ardından cemaat, Filistin bayrakları ve Gazze'ye destek sloganları atarak yürüyüşe geçti. 

Cezayir'de de bazı devlet erkanının namaz kıldığı El-Mescidu'l Kebir'de verilen bayram hutbesinde, Gazze halkına destek çağrıları ön plana çıktı.

İmam Muhammed İbrahim, 'Gazze'deki kardeşlerimiz çirkin ve alçakça saldırılara maruz kalıyor. Müslümanlar şekilde bize düşen, kardeşlerimize her manada destek olmak' dedi. İbrahim, Cezayir'in Gazze'yi destekleyen resmi tutumundan da övgüyle söz etti. 

Batı Şeria

Batı Şeria'da ise bayram namazında hutbe sağlayan imamlar, konuşmalarında İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'ye hususi yer verdi, bölge halkının azim ve direnişinin sebatı için dualar edildi. 

Filistin Dini İşler ve Vakıflar Bakanı Yusuf Deis de verdiği bayram hutbesinde Gazze'nin direnişine desteklerini anlatım ederek, Filistin yönetiminin saldırıları durdurmak için önemli gayret sarfettiğini dile getirdi.

Filistin halkının yoğun saldırılarda pek aşırı şehit verdiğini vurgulayan Deis, kadın, çocuk ve yaşlıları hedef saha saldırılar karşısında birlik ve beraberliğin önemine değindi.

Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan saldırı başlatan İsrail ordusu, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti. Genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda, şu ana kadar bin 35 Filistinlinin öldüğü, 6 binden çok bireyin yaralandığı açıklanmıştı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber