Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Sağlık 24 Haziran 2017 - 09:43 Yorum: 0

Bayramda diş sağlığına dikkat

Acıbadem Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Melike Kan, Ramazan Bayramı'nda ağız ve diş bakımı ile ilgili, "Tatlı yedikten sonra bol su içebiliriz, su içmeyle...

Bayramda diş sağlığına dikkat

Acıbadem Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Melike Kan, Ramazan Bayramı'nda ağız ve diş bakımı ile ilgili, "Tatlı yedikten sonra bol su içebiliriz, su içmeyle beraber çürük oluşma riskini azaltmış oluyoruz. Daha sonrasında da olabildiğince çabuk dişimizi fırçalamamız gerekiyor" dedi.

Protez Uzmanı Dr. Melike Kan, Ramazan Bayramı dolayısıyla artan şeker ve tatlı tüketiminin diş sağlığına etkisini anlattı.

"Şeker, ağız içerisindeki pH değerini düşürüyor"

Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle beraber şeker ve tatlı tüketiminin hem sıklığının hem de miktarının arttığını belirten Dr. Melike Kan, "Bu da dişlerin çürümesine sebep oluyor. Şeker, ağız içerisindeki pH değerini düşürdüğü için var olan mikroorganizmaların onu kullanmasıyla beraber dişlerde, mine yüzeylerinde demineralizasyon dediğimiz çürük başlangıcına ve çürüklerin ilerlemesine sebep oluyor. Şekerin diş üzerinde tutunması, tutunma süresi, sıklığı ile beraber çürükler ilerliyor. Peki Ramazan Bayramı'nda ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle şeker tüketimimizi olabildiğince kısıtlamamız gerekiyor, bunun sıklığını azaltmamız gerekiyor ve olabildiğince öğünlerle beraber almamız gerekiyor. Öğünler arasında en az 2 saat olmasını istiyoruz, böylece tükürüğün yıkayıcı etkisi ortaya çıkmış oluyor ve çürük oluşma riskimizi azaltmış oluyoruz. Peki anında ne yapabiliriz? Tatlı yedikten sonra bol su içebiliriz, su içmeyle beraber çürük oluşma riskini azaltmış oluyoruz. Daha sonrasında da olabildiğince çabuk dişimizi fırçalamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Su bizim için çok büyük bir etken"

Dr. Kan, bayramda ağız bakımı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"Diş fırçalama sıklığımızı arttırabiliriz. Çünkü şekerin orada tutunmasını ve durmasını istemiyoruz. Onun haricinde de su bizim için çok büyük bir etken, bol bol su içmemiz gerekiyor. Eğer mümkünse şekerin alınmasıyla beraber pH değerini düşürdüğümüz için yükseltecek olan gıdaları hemen peşine alabiliriz. Örneğin peynir olabilir, yüksek protein değerli besinlerle beraber çürük oluşma riskini azaltabiliriz. Ekstra herhangi bir şey yapmamıza gerek yok. Günde en az iki kere fırçalamak, gün içerisinde fırçalıyorsak, takviye edebiliyorsak bunları yapmak ve diş ipi kullanmak bizim için yeterli olacaktır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber