Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Temmuz 2014 - 13:38 Yorum: 0

Bayramı fındık toplayarak geçiriyorlar

Doğu Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındıkta hasada kuraklık nedeniyle erken başlayan bazı üreticiler, Ramazan Bayramı'nı bahçelerde fındık toplayarak geçiriyor

Bayramı fındık toplayarak geçiriyorlar

ORDU (AA) - Doğu Karadeniz'de kuraklık nedeniyle hasada erken başlayan bazı fındık üreticileri, Ramazan Bayramı'nı fındık behçelerinde geçiriyor. 

Yörede "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın hasadına bazı yerlerde başlandı. Bazı üreticiler ürününü kendisi toplarken, bazıları ise mevsimlik tarım işçilerine toplatmayı tercih ediyor.

Ordu'nun bazı kesimlerinde 4 gün önce başlanan hasada Ramazan Bayramı'nın ilk günü ara verildi ancak ikinci gün Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde hasada devam edildi.

Yöredeki fındık üreticilerinden Kadir Yelken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynakları olan fındığın hasadına 4 gün önce başladıklarını belirterek, "Yetkililer sahil kesiminde fındık hasat tarihini 1 Ağustos olarak açıklamıştı ancak bizim ürünümüz erken olgunlaştığı için hasada erken başladık" dedi. 

Fındık hasadının bir kaç yıldır bayrama denk geldiğini belirten Yelken, şöyle konuştu:

"Geçen sezon da fındık hasadı Ramazan Bayramı'na denk gelmişti. Bayramın ilk günü ara verdiğimiz hasada bugün yeniden başladık. Bayramı fındık toplayarak geçirmek de güzel. Sonuçta fındık bizim için ekmek, aş demek. O yüzden halimizden memnunuz. Zaten zirai don nedeniyle ürünümüz noksan. Bu nedenle de hasat dönemini bir hafta içinde tamamlarız."

Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesi'ndeki üreticilerden Çiğdem Kütük ise kendi bahçesinde zirai don nedeniyle fındığın olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de başka bahçelere yevmiyeye gidiyorum. Fındık hasadına başlayalı 4-5 gün oldu. Bayramda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zaten bayramın birinci günü yapmamız gerekenleri, ziyaretlerimizi tamamladık. Fındık toplarken de gördüklerimizle bayramlaşıyoruz. Bu sezon fındık rekoltesi çok düşük olduğundan açıkçası ürün kıymetlendi. Her üretici fındığını bir an önce toplamak istiyor. Bu nedenle sadece biz değil, birçok üretici bayramı fındık bahçesinde geçiriyor."

Ahmet Uygun ise hem bayram yapıp hem fındık toplandıklarını belirterek, "İkisini bir arada yürütmeye çalışıyoruz. Fındık bizim için çok önemli. O yüzden geçen yıl olduğu gibi bu bayramda da fındık toplamayı tercih ettik. Hava kurak gidiyor. Yıllık iznimiz de kısıtlı. O nedenle bir an önce fındığı toplamaya çalışıyoruz" dedi. 

-"Fındık üretici için altın" 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındığın bölge halkı için son derece önem arz ettiğini, bunun için de zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cörüt, "Fındık üretici için yeşil altın. Ramazan Bayramı son yıllarda fındık hasat dönemine denk geliyor. Üretici hem fındığını topluyor hem de bayramını yapıyor. Üreticilerimizin tek üzüntüsü ürünlerinin geçen yıla oranla az olması. Tek düşünceleri ürünü istedikleri fiyattan satmak. Beklentimiz fındığın kilosunun 10 liranın altına düşmeyeceği yönünde" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber