Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 27 Temmuz 2014 - 15:33 Yorum: 0

Bayramların vazgeçilmez yiyeceği "külünçe"

Şanlıurfa'da, tok tutucu özelliğiyle bilinen külünçe tezgahtaki yerini aldı

Bayramların vazgeçilmez yiyeceği 'külünçe'

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da bayramların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan "külünçe" tezgahtaki yerini aldı. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Şanlıurfa'da geleneksel hale gelen külünçe, kandil gecelerinde ve bayramlarda vatandaşların en çok tükettiği yiyecekler arasında yer alıyor.

 Hamur, yağ, süt, bol susam ve 7 çeşit baharattan yapılan külünçe, üçgen veya yuvarlak şekilde fırında pişiriliyor. Tok tuttuğu için genellikle sıcak ve soğuk içeceklerin yanında ikram edilen külünçe, yöre insanı tarafından rağbet görüyor.

Pastahane işletmecisi Hacı Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından devraldığı meslekte 18 yıldır külünçe yaptığını söyledi.

Külünçenin yıllar önce kıtlık döneminde az malzemeyle tok kalmaya çalışan insanlar tarafından üretildiğini anlatan Yaşar, günümüzde gelenek haline geldiğini ifade etti. Bayram öncesi imalathanede külünçe yapmak için yoğun mesai harcadıklarını belirten Yaşar, yoğunluk dolayısıyla geçici işçi aldıklarını ifade etti.

Bayramda gelen misafire mutlaka külünçe ikram edildiğini söyleyen Yaşar, "Külünçe kolay kolay bozulmaz. Tok tuttuğu için eskiden uzun yola çıkan insanlar daha çok tüketirdi. Bayramlarda eve gelen misafire ikram edilerek yemeleri için ısrar edilir. Kentimizde çok tüketilince doğal olarak talep artıyor. Özellikle son 5 gündür tezgahtaki diğer pasta ve kurabiyeleri kaldırdık, sadece külünçe satıyoruz" dedi.

Yaşar, külünçenin kilogramını 4 liraya sattıklarını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber