Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 17 Eylül 2014 - 15:05 Yorum: 0

Bazı doktorların yumurtaya ve kırmızı ete borcu var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı etin kalp hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek vatandaşın ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olduğunu söyledi.

Bazı doktorların yumurtaya ve kırmızı ete borcu var

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin yürek ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına sebep olunduğunu belirterek, 'Bu sebeple birtakım doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var' değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Eker, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, üretici birlikleri temsilcileri, tarım odası başkanları ile hayvancılık ve tarım işletmeleri üreticilerinin bulunduğu heyeti makamında kabul etti.

Eker, buradaki konuşmasında, Orta Anadolu coğrafyasının koyun yetiştirmeye uygun olduğunu, bu sebeple hayvancılığa hususi bir ciddiyet vererek tarımsal desteklemeler içindeki payını yüzde 4’ten yüzde 31’e çıkardıklarını ve Cumhuriyet tarihinde ilk kere 2006 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına aldıklarını anlattı. Ülke genelinde hayvan hastalıklarıyla savaş ve aşı programlarının etken bir biçimde uygulandığını ve aşının parasız olduğunu anımsatan Eker, üreticinin ödediği paranın sırf aşı uygulayıcılarının aldığı risk karşılığı olduğunu kaydetti.

Büyükbaş hayvancılık yapıcak olanların maliyetleri düşürmek için ölçeği büyütmeleri gerektiğine işaret eden Eker, hayvancılık ve nebati üretim için makine ekipman desteğiyle süt sağımdan balya makinasına, yem karma makinasından meyve hasadına kadar takribî 40 tür makinaya destek verdiklerini belirtti. Verimlilik için etin etçi, sütün sütçü ırktan alınması gerektiğini vurgulayan Eker, bölgesel kalkınma projelerinin önemine dikkati çekti.

'Bu yiyeceklerin masum olduğu açıklandı'

Çalışkan ve beraberindeki heyetin taleplerini de değerlendiren Eker, Kırşehir’in Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamına alınmasına destek vereceğini fakat bu konunun sırf Bakanlığının kontrolünde olmadığını bildirdi.

Doktorların ve diyetisyenlerin bir devir 'tereyağı yiyenler yürek hastası olur' halinde açıklamalar yaptığını anımsatan Eker, 'Yıllarca kamuoyuna yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin yürek ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek, vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına sebep olundu. Son senelerde ise geçmiş yılların tersine bu yiyeceklerin masum olduğu açıklandı. Yumurtanın kolesterolü yükseltmediği son senelerde açıklandı. Bu sebeple birtakım doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var' diye konuştu. 

Hayat tarzının ve kentte yetişen çocukların damak tadının değiştiğini de dile getiren Eker, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının fazla fazla iri etkisinin olduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber