Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Aralık 2014 - 19:23 Yorum: 0

BBP Genel Başkanı Destici:

"12 senedir tek başınıza iktidarsınız, darbe anayasası ile Türkiye'yi yönetiyorsunuz. Bir Anayasa bile yapamadınız"

BBP Genel Başkanı Destici:

ADANA (AA) - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, hükümeti eleştirerek, "12 senedir tek başınıza iktidarsınız, darbe anayasası ile Türkiye'yi yönetiyorsunuz. Bir Anayasa bile yapamadınız" dedi.

Destici, partisinin Adana İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı seçiminden önce kendisi ve partisi adına Anayasa Mahkemesi'ne iki bireysel başvuru yaptığını söyledi.

Bunlardan birinin milletvekili seçimlerindeki yüzde 10 barajının kaldırılmasına yönelik olduğunu ifade eden Destici, "Bunun anayasanın ilgili maddelerine aykırı olduğu çok açık. Burada hak ihlalleri geçmişte yapılan 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde çok açık şekilde yaşandı" diye konuştu.

Hak ihlalinin en bariz örneğinin 2002'deki milletvekili seçimlerinde yaşandığını savunan Destici, şöyle devam etti:

"2002 seçimlerinde seçmenin yüzde 46'sının oyu çöpe gitti ve bir tane temsilci gönderemedi. Yani 20 milyonun üzerinde oy... Biz bu adaletsizliğin sona erdirilmesini istedik çünkü daha önce bireysel başvuru hakkımız yoktu. Parti olarak da böyle bir başvuruya yasal ya da Anayasal hakkımız olmadığı için başvuru yapamıyorduk. Bu hakkı elde ettik ve başvuruda bulunduk."

- "Darbe Anayasası ile Türkiye'yi yönetiyorsunuz"

Anayasa Mahkemesi'ne aynı gün "siyasi partilere yapılan hazine yardımıyla" ilgili de başvuruda bulunduğunu anlatan Destici, şunları ifade etti:

"Anayasanın 68. maddesinde, 'Siyasi partilere hakça ve yeteri miktarda yardım yapılır' diyor. 'Yardım yapılmaz ya da şunlara yapılır, bunlara yapılır, şu kadar oy alana yapılır' demiyor. 2014'te 350 trilyon aldı 3 parti, AKP, CHP, MHP... Şimdi de 540 trilyon alacaklar. Bunun da 3'te 2'si seçim yardımı, hazine yardımı değil. Genel seçimlerde 3 katı veriliyor. 'Seçime 20 parti katılıyorsa eşit değil ama adil şekilde, bir önceki seçimde aldığı oya göre dağıt' diyoruz. Bu başvuruyu yaptık diye iktidar partisi adeta kıyameti koparıyor, etekleri tutuştu. Milletin iradesini çalarak, iradesine ipotek koyarak, iradenin sandığa yansımasına engel koyarak iktidar oldular. Sanki bu başvuruyu, BBP, SP ve DSP yapmamış da Anayasa Mahkemesi kendi durup dururken böyle bir konuyu gündemine getirmiş gibi Anayasa Mahkemesi başkanına, üyelerine hakaret edip tecavüzde bulundular."

Temsilde adalet istediklerini vurgulayan Destici, "Milletin seçtiği vekiller mecliste olsun, sizin iki dudağınız arasından çıkmasın. 12 senedir tek başınıza iktidarsınız, darbe Anayasası ile Türkiye'yi yönetiyorsunuz. Bir Anayasa bile yapamadınız. Neden? Çünkü yasama özgür oluşmuyor, millet seçmiyor liderler seçiyor. Efendim neymiş, 'Baraj kalkarsa istikrar bozulurmuş, koalisyonlar kurulurmuş.' 1991'de, 1995'de, 1999'da baraj vardı yine koalisyon oldu. Baraj tek başına buna da yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber