Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Eylül 2016 - 13:09 Yorum: 0

Bebeklerde Uyku

Uyku, beyin ve bedensel gelişimin en temel fizyolojik ihtiyacıdır. Aslında uyku, bir bakıma otomatik ve zorunlu bir ihtiyaçtır.

Bebeklerde Uyku

 

Uyku, beyin ve bedensel gelişimin en temel fizyolojik ihtiyacıdır. Aslında uyku, bir bakıma otomatik ve zorunlu bir ihtiyaçtır. Belli bir zamana kadar kendi irademizle uyumamayı başarabiliriz. Ama bir bakmışız ki ister ister istemez uyumuşuz. Çünkü uyku, vücudun en temel ihtiyaçlarındandır.

               Özellikle bebeklerde uyku hayati önem taşımaktadır. Yeni doğan bebekler genel olarak günün 16 saatini uyku ile geçirirler. Tabi bu uyku süresi bazı bebeklerde değişkenlik gösterebilir. Bebeğimiz tam ve sağlıklı gelişimi için düzenli ve rutin saatlerde uyuması gerekir. Bunu içinde bebeklerde uyku eğitimi hakkında ebeveynlerin bilgili olması gerekiyor. Bilgili bir anne baba, bebeğin uyku düzenini hemen sağlayacak ve bebeklerinin gelişim sürecine olumlu katkıda bulunacaktır. Bebeğinizin uykusunu iyi alıp almadığını anlamak bu süreçte çok önemlidir. Eğer bebeğiniz uyandıktan sonra neşeli ve sakin ise işler doğru gidiyor demektir. Ancak ağlayarak, huzursuz uyanıyorsa bir sıkıntı var demektir. Bazı bebekler ise çok zor uyurlar ve çok sık uyanırlar. Kesik kesik düzensiz uyumak bebek üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Bebek uyku düzeni bu yüzden çok hassas bir konudur. Bebeklerde ilk üç ayda, uyku problemleri çok yaşanır. Bu doğaldır. Sık uyanmaların nedenleri karın acıkması ve bundan dolayı anneyi emme isteği, gaz, altını pisletmesidir. Bu sorunlar giderildiğinde bebek tekrar uyur. Daha sonra aynı sorunlarla tekrar uyanabilir. Bu dönemde uyku düzenini oturtmak zordur. Çünkü bu dönemde bebek hala anne karnındaki hisleri ağır basmaktadır. Bu yüzden bebeği uyuturken mutlaka anne kucağında, kalp ritminizi ve sıcaklığınızı hissettirerek uyutmak gerekiyor. Bebek annenin nefesini ve kokusunu almak isteyecektir. 3-6 ay arasında artık uyku düzeni yavaş yavaş bebek üzerinde hissettirilmeye başlayan dönemdir. Bebeğin uyku süresi uzar belli bir düzene girmeye başlar.

Bu dönemde anne ve babanın yapası gerekenler sadece bebeğe uyku zamanının geldiğini aşılamaktır. Aslında bir nevi uyku eğitimi başlar. Uykuya dalmadan önce yatağına yatırılır. Yanında sessizce uyuması beklenmelidir. Devamlı bu tekrarlanır. Bu dönemden sonra artık bebek uyku saatinin ve yerinin yavaş yavaş farkına varır. 

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber