Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 03 Eylül 2016 - 10:03 Yorum: 0

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde faaliyet gösteren Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği, ilçede yaşanan kaldırım işgali başta olmak üzere, engellilerin...

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde faaliyet gösteren Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği, ilçede yaşanan kaldırım işgali başta olmak üzere, engellilerin önüne konan her türlü engeli ortadan kaldırmak için "Engelli Dostu Esnaf Projesi" başlatıyor. Belirlenen kriterlere uyan esnaf plaket ve engelli dostu esnaf bayrağı ile ödüllendirilecek.

Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hüseyin Usman hazırladıkları proje hakkında yaptığı açıklamada, "Hayat, bedensel ya da zihinsel engeli bulunmayan yurttaşlar için bile çok zor iken engelli yurttaşlar, başta eğitim ve istihdam hakları olmak üzere pek çok haklarından mahrum durumdadırlar. Engelli olmak, ülkemizde hükümet tarafından tedavi edici yaklaşımla ele alınmaktadır. Engelliliği daha çok engelliden kaynaklı ve tedavi merkezli bir sorun olarak görülmesi ise engellilerin normal yurttaşlardan farklı ve korunmaya muhtaç eksik kişiler olarak algılanmasına yol açmaktadır." ifadeleri kullandı.

Engelli vatandaşların çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine erişim ve kent yaşamına katılım konuları gibi yaşadığı sorunların gün geçtikçe ağırlaştığını vurgulayan Usman açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Bu sorunlar en ağır şekilde kadınlar tarafından hissedilmekte, Türkiye'de hem kadın hem de engelli olmak çifte ayrımcılığı ve sömürüyü beraberinde getirmektedir. Kamu binalarında, ulaşımda, ekonomik katılımda yaşanan engellerin ortadan kaldırılması, engelli yurttaşlarımızın eğitim, istihdam ve sosyal yaşama katılımlarının sağlanması; Yolların, binaların, toplumsal yaşam alanlarının engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi, hükümetin acil çözmesi gereken sorunların başında gelmektedir. Hiçbir koşul aranmaksızın yeni istihdam alanları açılmalı, yasal olarak engelli çalıştırmak zorunluluğu bulunan işyerlerinin denetimleri yapılarak, kurallara uymayanlar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır."

Kaldırım işgali

"Kaldırımlar işgal altında kadın, çocuk ve engelliler caddelerde risk altında" diyen Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hüseyin Usman, "Kaldırım işgalleri trafik sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Esnafların kaldırımlara bıraktığı eşyalar ve kahvehane ile lokantaların bıraktığı sandalye ve masalar engellilerin kaldırımları kullanmasını engellemektedir. Kaldırımlar alçak ve çıkış inişi kolaylaştırılmış olsa bile üzerinde park edilmiş araçlar ve işgal edilmiş olabiliyor bu durumda kullanılması imkansızlaşıyor" diye konuştu.

Görüntü kirliliği

Kaldırım işgallerinin görüntü kirliliğine de yol açtığını belirten Usman önerilerini şöyle dile getirdi:

"Trafik polislerinin ve zabıtanın denetimi daha sık yapması trafikte düzenin sağlanmasında etkili olabilir. Fahri trafik müfettişlerinin sayısı arttırılmalı. Kaldırım işgali yapan kahvehaneler uyarılmalıdır. Halka yönelik eğitimlerin verilmesi, radyo, televizyon, gazete gibi araçlar kullanılması bilinçli davranmayı sağlayabilir. Belediyenin bu sorunu çözme konusunda il ve ilçe komisyonlarını da etkileyerek çözüm noktasında bir süreç başlatması gerekir."

Engelli rampaları yeniden düzenlenmeli

Saruhanlı'da son birkaç yıl içinde kamu kurumları tarafından bina girişlerine engelli rampası yapıldığını hatırlatan Hüseyin Usman, "Yapılan bu rampaların çoğunu engelli arkadaşlarımız kullanamıyor. Ya çok darlar yada çok dik. Tekerlekli sandalye kullanan engelli bir vatandaş, bu rampalara ikinci bir kişinin yardımı olmadan çıkamıyor. Bunun yanında kaldırımlara yapılan engelli rampaları da araçlar tarafından işgal ediliyor. Uyarıda bulunduğumuz zaman da ters tepki alabiliyoruz. Trafik ekipleri ve zabıta ekipleri denetimlerini bu yönde de sürdürürse engelli arkadaşlarımızın ulaşımı daha da kolaylaşacaktır." dedi.

"Toplu taşımada sıkıntı yaşıyoruz"

Saruhanlı'da bu yılın başında kullanılmaya başlanılan toplu taşına araçlarında engellilerin daha rahat seyahat edebilmeleri için engelli rampalarının bulunduğunu ifade eden Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hüseyin Usman, bazı sorumsuz otobüs şoförleri yüzünden bedensel engelli vatandaşların dışarıya çıkamaz hale geldiğini belirtti. Usman, "Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sokulan otobüslerde engellilerin de seyahat hakkı unutulmamış ve otobüslere engelli rampaları yapılmış. İhtiyaç duyduğumuzda bu otobüsleri kullanıyoruz. Ancak, bazı sorumsuz otobüs şoförleri tekerlekli sandalyesiyle otobüse binmek isteyen arkadaşlarımıza çeşitli engeller çıkartabiliyor hatta aşağılamaya varan sözler edebiliyor. Örneğiz, geçtiğimiz günlerde Yılmaz mahallesinde yaşayan bir vatandaşımız ilçe merkezine gitmek için bu otobüslerden birine binmek istiyor. Ancak şoförün "Bedavacısınız, rampayı indiremem" gibi davranışları karşısında o mesafeyi tekerlekli sandalyesiyle gitmek zorunda kalıyor. Biz bedavacı değiliz. Devletimizin bizlere verdiği bir hakkı kullanıyoruz. Engelli kartımızla ulaşım araçlarına biniyoruz" dedi.

"Engelli Dostu Esnaf Projesi başlıyor"

Saruhanlı Bedensel Engelliler Derneği olarak "Engelli Dostu Esnaf" projesini başlatacaklarını da sözlerine ekleyen Hüseyin Usman, "Projemizin amacı, kaldırım işgali yapmayan yada belediyelerin tanımını yaptığı sınırlar içinde mallarını kaldırımlara koyan esnafımızı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli dostu ilan ederek kendisine engelli dostu bayrak ve plaket vereceğiz. Bu uygulamayla ilçede yaşayan başta esnaf kesimi olmak üzere kurum ve kuruluşlara da engellilerin bu toplumun bir parçası olduğunu göstererek, engellilerin önüne konan engelleri birer birer kaldırmaktır" şeklinde konuştu.

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Bedensel engellilerden ’Engelli Dostu Esnaf Projesi’

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber