Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 12 Mayıs 2016 - 10:38 Yorum: 0

Beşçeşmeler “Yontubezek” Tekniği İle Dönüştü

Maltepe'nin 600 yıllık tarihi Beşçeşmeler semtindeki değişim tüm hızıyla devam ediyor.

Beşçeşmeler “Yontubezek” Tekniği İle Dönüştü

Maltepe'nin 600 yıllık tarihi Beşçeşmeler semtindeki değişim tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında alan süslemesinde dünyada ilk kez özel bir sanat tekniği olan "yontubezek" kullanılırken, önümüzdeki aylarda da Beşçeşmeler'deki binaların dış cephelerinin giydirilmesi planlanıyor.

Maltepe Belediyesi, ilçenin tarihi mekanlarının en önemlisi olan Beşçeşmeler ve çevresinde dönüşüm projesini büyük bir titizlikle uygulamaya devam ediyor. "Beşçeşmeler Meydanı ve Yakın Çevresini Düzenleme Projesi" adı altında başlatılan dönüşüm çalışmaları kapsamında İstasyon ve Küçükyalı Caddesi, Eski Belediye, Karaağaç, İmam Ali, Mahallenin Muhtarları, Beşçeşmeler ve Fırın Sokak'ta çalışmalar yapıldı. Maltepe'ye toplamda bin 750 metrekarelik sanat eseri kazandırılırken, kanalizasyon çalışması sonrası yerel sanatçılar tarafından Beşçeşmeler'in zemini rengarenk desenlerle boyandı. Beşçeşmeler ve çevresinin tarihi değerlerine uygun olarak yeniden düzenlemesini sağlamak ve alanda sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen proje dahilinde alana bin 700 metrekaresi kandıra, 300 metrekaresi Antalya limra taşı olmak üzere 2 bin metrekare özel taş, 300 metre oluk taşı döşendi ve 33 adet aydınlatma direği dikildi.

YONTUBEZEK TEKNİĞİ KULLANILDI

Bu çalışmaların yanı sıra Beşçeşmeler'in zemini, heykeltıraş Güner Yener ve 30 kişilik sanatçı ekibi tarafından 3 bin 600 adet doğal taş kullanılarak 6 ay gibi bir çalışma zarfında özel bir sanat tekniği olan "yontubezek" ile süslendi. Ayrıca tarihi mekanın ortasında yer alan ağaç, andezit bahçe bordürü ve kompozit ağaç bordürü ile koruma altına alınarak toprak takviyesi yapıldı. Yine meydandaki ulaşımı kapatacak şekilde konuşlanan dükkanların önüne 35 cm yüksekliğinde "ahşap deck"ler yapılarak meydana rahat bir nefes aldırıldı ve proje kapsamında zarar görmüş işçi heykeli de tamir edilerek yerine konuldu.

Yapılan çalışmalar sonrası bölgenin sosyo-kültürel yapısı değişirken, esnaflar da kazançlarını arttırdı. Ayrıca Beşçeşmeler'in kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşmasının amaçlandığı çalışmalar meyvelerini verdi ve alanda Bosna Sancak Kültür Festivali başta olmak üzere birçok festival düzenlendi. İlçenin aynı alan içerisinde yer alan tarihi çeşmelerinden 287 yıllık Feyzullah Efendi Çeşmesi ve Beşçeşmeler de aslına uygun olarak restore edilirken, önümüzdeki aylarda yapılacak çalışmalarla da binaların dış cephelerinin giydirilmesi hedefleniyor.

"CAZİBE MERKEZİ OLACAK"

Çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Beşçeşmeler başta olmak üzere bu bölgenin çevresindeki alanları cazibe merkezi haline getirip, kültür-sanat etkinliklerine açmayı planlıyoruz. Bu konuda gerekli kurumlarla işbirliğimiz devam ediyor. Burası tarihi bir alanımız. Maltepe'yi bu çalışmalarla birlikte dünya kültürlerine açarak, ilçemizi hak ettiği güzelliklere ulaştırmak amacındayız" dedi.

YONTUBEZEK NEDİR?

Yontubezek, özel üretilmiş solvent içermeyen UV dayanıklılığı olan çevre dostu sürtünmeye, darbeye ve eksi/artı 150 derece ısıya dayanıklı, cam kadar parlak olmamasına karşın kaymayan, üzerine basıldığında vakumlama özelliği olan kimyasal kullanılarak yapılan özel bir sanat tekniği olarak biliniyor. Tekniğin mucidi heykeltıraş Güner Yener, bu tekniği ilk kez Beşçeşmeler Meydanı'nda kullandı. Bu yönüyle ilk kez kamusal alanda uygulanan "yontubezek tekniği" dünyanın hiçbir yerinde yapılmamış örnek bir sanat eseri niteliği olarak tanımlanıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber