Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 30 Mayıs 2017 - 15:45 Yorum: 0

BEÜ, Zonguldak’tan Almanya’ya uzanan göç hikâyelerini yayımladı

Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi Zonguldak ile ilgili yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini ekledi.

BEÜ, Zonguldak’tan Almanya’ya uzanan göç hikâyelerini yayımladı

Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi Zonguldak ile ilgili yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini ekledi. 1950'lerden bu tarafa Zonguldak ve yöresinden Almanya'ya göç eden kömür emekçilerinin hayat hikâyeleri iki yıl süren projenin tamamlanmasıyla yayımlandı.

Zonguldak'ın en çok konuşulan meselelerinden bir tanesi olan "göç" Bülent Ecevit Üniversitesi akademisyenleri tarafından Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri isimli kitapta bir araya geldi.

Kısa süre önce kurulmasına rağmen çok önemli çalışmalara imza atarak dikkatleri üzerine toplayan BEÜ Yayınevi, yepyeni bir çalışmayı daha ilgililerin dikkatine sundu.

Zonguldak, Karabük, Bartın yöresinden 65 yıldır Almanya'ya süren göçler, BEÜ akademisyenlerinin çalışmalarıyla kayda geçirildi. Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih ve Türk Dili Edebiyatı bölümleri öğretim elemanları tarafından iki yıl süren bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan kitap büyük bir beğeni topladı.

Proje yürütücüsü ve Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer çalışmanın Almanya ve Türkiye'de yürütülen araştırmaların sonucunda hayata geçirildiğini belirterek şöyle dedi:

"Çalışmamız Bülent Ecevit Üniversitesi Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Fen Edebiyat Fakültesi akademisyenlerinin ortak yürüttükleri araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. BEÜ Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi yurtiçi ve yurtdışı göçün beraberinde getirdiği politik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel sorunlara ilişkin konularda teorik ve uygulamalı araştırma ve incelemeler yürütmektedir. Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri başlıklı bu çalışma Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğünün Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin destekleri ile gerçekleştirilen projenin sonucudur. Çalışma Zonguldak ve Almanya merkezli sürdürülen araştırma ve incelemelerin neticesinde ortaya konmuştur. Projenin hayata geçmesi için verdikleri büyük destekler dolayısıyla başta Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'e teşekkür ediyorum. Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yürütülen çalışmalarda büyük bir misafirperverlik ve yardımseverlik gösteren Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ne, projenin ikinci ayağını teşkil eden Saarland'da ev sahipliği ve yol göstericilikleri dolayısıyla Karaelmaslılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ne şükranlarımı sunuyorum."

Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi'nin kısa sürede Zonguldak ile ilgili meselelerde ciddi bir külliyat oluşturduğunu ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri başlığıyla kitaplaşan bu çalışma, insanımızın yıllar yılı verdiği ekmek kavgasına tanıklık etmektedir. Akademisyenlerimizin titizlikle yürüttükleri araştırma ve incelemeler sayesinde ortaya konan insan hikâyelerinin derlenmesine destek olmaktan özel bir mutluluk duymaktayız. Bölge insanının şehrimizden yola çıkarak dünyanın dört bir yanına dağılan yaşam mücadeleleri, Almanya özelinde, gurbet, vatan, memleket kavramları üzerinden şekillenen alın yazıları halini almıştır. Üniversitemizin desteği ve akademisyenlerimizin araştırmaları neticesinde ortaya konan çalışmaların Zonguldak'ın tüm yönleri ile incelenmesi, anlaşılması, sorunların doğru tanımlanması ve etkin çözüm önerileri geliştirilmesine yardımcı olacağı muhakkaktır. Tarihini, yaşanmışlıklarını, birikimlerini kaydeden, bu kazanımları gelecek nesillere tevarüs ettirebilen toplumlar, geleceğe güvenle bakabilirler. Bu anlayışla 1950'lerden bu tarafa Almanya'ya kömürün izinden yapılan yolculuklar, bir külliyat teşkil edecek çapta yaşanmışlıkları beraberinde getirmiştir. 60 yılı aşkın süredir devam eden bu yolculuk, ilk nesilden bu tarafa gurbetten tam anlamıyla kopamayan, bir bakıma gurbeti vatan edinen hemşerilerimizin buruk hikâyelerini bizlere hatırlatmaktadır. İnsanımızın yaşam öykülerini tanıtan bu çalışmayı hazırlayan Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve proje yürütücüsü Dr. Hasan Özer ile yardımcı araştırmacılar Dr. Osman Arıcan, Dr. A. Erinç Erdal Yıldırım, Kübra Akgün, Arda Karadavut, Merve Menteşe, P. Nurdan Gümüştepe'yi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. İçimizden koparak gurbette bir yaşam oluşturan insanlarımızın hikâyelerini tarihe not düşen Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri isimli eserin hayırlı olmasını diliyorum."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber