Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 24 Ekim 2014 - 11:38 Yorum: 0

"Beyaz altın" karikatür ile buluştu

Uzun uğraşlar sonucu hammadde olarak madenden çıkartılıp, işlendikten sonra birçok ürüne dönüşen, "beyaz altın", ''deniz köpüğü'' ve ''köstebek taşı'' olarak bilinen lüle taşı, karikatüristin elinde sanat eserine dönüşüyor

'Beyaz altın' karikatür ile buluştu

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Uzun uğraşlar sonucu hammadde olarak madenden çıkartılıp, usta ellerde işlendikten sonra pipodan takıya, satranç takımından büstlere kadar birçok ürüne dönüşen, "beyaz altın", ''deniz köpüğü'' ve ''köstebek taşı'' olarak bilinen lüle taşı, karikatüristin elinde sanat eserine dönüşüyor.

Toprağın 40 ila 330 metre derinliğinde bulunan lüle taşının, en kaliteli ve ticari olarak işlenebilir ocakları Eskişehir'in Alpu ilçesindeki Türkmentokat ile Karatepe köyleri arasındaki Sarısu mevkisinden çıkartılıyor. Margı, Beyaz Altın ve Başören köylerinde de lüle taşı madenleri bulunuyor.

Madenlerden insan gücüyle kazılarak çıkartılan lüle taşı elde etmek için köylüler, yüzeyden itibaren dik inen kuyu kazıyor. Dağınık yumrular halinde çıkartılan "beyaz altın",  köylüler tarafından işleyenlere satılıyor.

Pipodan takıya, satranç takımından büstlere kadar birçok ürüne dönüşen lüle taşı, bu kez karikatürle buluştu.

-"Turistler çalışmayı ilginç buluyor"

Lüle taşına karikatür işleyen Ekrem Borazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır karikatürle uğraştığını belirterek, Eskişehir'de geçen yıl lüle taşı işlemeciliği kursuna katıldığını kaydetti.

Lüle taşıyla tanışınca karikatüristlikten gelen refleksle iki sanatını birleştirmek istediğini anlatan Borazan, şöyle konuştu:

"Üç ve iki boyutlu bir takım denemeler yaptım. Karikatür kağıt üzerine çalışılır söylemleri bulunuyor. Dünyada daha önce hiç denenmemiş bir şeyi yaparak karikatürü, lüle taşının üzerine işliyorum. Vatandaşlardan oldukça yoğun ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistler çalışmayı ilginç buluyor. Lüle taşı üzerine karikatürü genellikle çiftler tercih ediyor. Canlı birebir model üzerinde çalışıyorum. Bir eseri 10-15 dakika içinde yapıyorum. Bu çalışmayı yaygınlaştırmak istiyorum. Karikatür sadece kağıt üzerinde çalışılır algısını adeta yıktık."

Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Behçet Han Aktaş ise Borazan'ın böyle bir çalışmayı yapmak için kendilerini teşvik ettiğine değinerek, karikatür ile lüle taşının Türkiye'den ilk böyle bir araya geldiğini vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber