Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 27 Temmuz 2014 - 11:13 Yorum: 0

"Beyaz altın"da yüksek rekolte beklentisi

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamukta rekoltenin bu yıl yüksek olması bekleniyor

'Beyaz altın'da yüksek rekolte beklentisi

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - GAP'la sulama imkanları her geçen yıl artan ve Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin üretildiği Şanlıurfa'da sıcak havanın da etkisiyle rekoltede artış yaşanması bekleniyor.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, Türk tekstil sektörünün gelişimine katkı sunuyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlada görsel şölen sunan ve halk arasında "beyaz altın" olarak nitelenen pamuk üretiminin ekiminden hasadına kadar çiftçiler yoğun ve hummalı dönem geçiriyor.

Pamuk, son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen çiftçinin gönlünde taht kurmaya devam ediyor. Nisan ayında toprakla buluşan pamuk, ağustos ayının sonlarında toplanarak tekstilde kullanılmak üzere fabrikaların yolunu tutuyor.

Türkiye'deki pamuğun yarıya yakının üretildiği Şanlıurfa'da, bu yıl mevsim koşullarının uygun seyretmesi ve sıcak havanın etkili olmasının yanı sıra üreticilerin de gerekli önlemleri alması sayesinde iyi bir dönem yaşanıyor.

- "Sıcak hava olumlu etkiledi"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Türkiye ve bölge çiftçisi açısından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde yedinci sırada olduğunu hatırlatan Öztürkmen, ABD ve Çin'den sonra en fazla pamuğun Türkiye'de kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığına dikkati çeken Öztürkmen, aksilik yaşanmaması durumunda geçen yıldan daha iyi sezon geçireceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl çiftçiler uygun mevsim koşulları sayesinde herhangi bir sıkıntı yaşamadı. Hatta pamuğun istediği sıcaklık o kadar iyi oldu ki ürün beklendiğinden daha iyi gelişti. Bu sezon iyi rekolte elde edeceğimizi düşünüyorum. Geçen yıl dönümde 450 kilogram ürün hasat ettik. Bu yıl geçen yılki rekoltenin üstüne çıkarak dönümdeki hasadın 550 kilograma ulaşacağını tahmin ediyorum. Hatta bazı bölgelerde dönümden 650 kilogram ürün alınacak. Bu da pamuk üreticisinin yüzünü güldürecek."

Öztürkmen, geçen yıl tahtakurusu denilen zararlının yüzde 25'lik ürün kaybına neden olduğunu hatırlatarak, çiftçilerin bu konuda dikkatli olmasını istedi.

- Hedef, Türkiye üretiminin yüzde 75'i

Suruç Ovası'nın suya kavuşmasıyla pamuk ekili alanlarının bu yıl arttığına işaret eden Öztürkmen, gelecek yıllarda Türkiye'de üretilen pamuğunun yüzde 75'e yakınının bölgeden elde edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Şanlıurfa çiftçisinin pamuk üretimini öğrendiğini belirten Öztürkmen, toplamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi durumunda ürünün kalitesinin daha da artacağını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber