Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 25 Ekim 2014 - 11:28 Yorum: 0

Beyaz gelinlik en çok onlara yakışacak

Bursa'da bir dernek tarafından yürütülen proje çerçevesinde hazırlanan gelinlikler, defilede engellilere giydirilerek kısa süreliğine de olsa mutlu olmaları sağlanacak

Beyaz gelinlik en çok onlara yakışacak

BURSA (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Bursa'da iki ay önce kurulan Engelli Kadınlar Derneği (ENKADER), engelli olup daha önce dünya evine girmiş ancak gelinlik giyememiş kadınlar ya da rahatsızlığından dolayı evlenmeyi düşünmeyen genç kızlar için bir proje yürütüyor.

"Engelli Aileleri Farkındalık Projesi" çerçevesinde Nilüfer ilçesinde düzenlenecek defilede, yaklaşık 10 engelliye özel hazırlanmış beyaz gelinlikler giydirilecek.

Dernek Başkanı Canan Elmastaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli veya sağlıklı genç kızların en büyük hayalinin, gelinlik giyerek mutlu bir yuva kurmak olduğunu söyledi.

Engelli ailelerinin son yıllarda çocuklarının kişisel gelişimi için büyük çaba gösterdiğini, eğitimlerini sürdürmeleri, iş becerisi kazanmaları yönünde destek verdiğini vurgulayan Elmastaş, konu evliliğe gelince koşulların değiştiğini anlattı. Çoğu ailenin, çocuklarının evlenmesine karşı çıktığını savunan Elmastaş, eli ekmek tutan, işini kuran, bir devlet dairesinde memur olarak çalışan engellilerle ilgili bu yaklaşıma üzüldüğünü dile getirdi.

Elmastaş, ailelerin çok korumacı davrandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Engelli olmama rağmen iki kez evlendim. Hem Uludağ Üniversitesinde çalışıyorum hem de dernek faaliyetlerini yürütüyorum. Bunlara yetişebiliyorum. Tabii ki en büyük yardımcım, 10 yaşındaki kızım. O tamamen sağlıklı. Gündüzleri, yüzde 90 engelli olan babasına o bakıyor. Ben de akşamları eşimin ihtiyaçlarını karşılıyorum. Aşırı korumacılığa dikkati çekmek, engellilerin de birey olduğunu, kendi kararlarını verebileceğini göstermek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Engellilere, birbirlerini tamamlayacak kişilerle evlenmelerini tavsiye ediyorum. Ayağında sorun olan birisi, elinde sorun olan birisiyle evlenirse ikisi de birbirinin eksikliğini tamamlar. Bu tür evlilikler uzun süre devam eder."

- "Mürüvvetini görmeyi çok arzuluyordum"

Kentte bir modaevinde, defilenin provasına katılan engellilerden Mehtap Güdemezoğlu'nun (26) babası Nihat Güdemezoğlu da geçirdiği sarılık rahatsızlığı sonrası kızının engelli olduğunu bildirdi.

Kızının, yürümekte ve ellerini kullanmakta zorlandığını söyleyen Güdemezoğlu, "Kızım, özel bir üniversitede Uluslararası Dış Ticaret Bölümünden mezun oldu. Şu anda Gaziantep Çocuk Hastanesinin eczanesinde memur olarak çalışıyor. Beyaz gelinlik içinde mürüvvetini görmeyi çok arzuluyordum. Bursa'da böyle bir proje olduğunu duyunca kızımızı da alıp geldik. Kızımın evlenmesi ve ailesini kurması beni çok mutlu eder" ifadesini kullandı.

Yürüme engelli Saime Tunçyürek (55), ailesinin, engeli nedeniyle evlenmesine izin vermediğini aktardı.

Gençliğinde terzilik yaparak geçimini sağladığını kaydeden Tunçyürek, "Ailem, taliplerim için 'Bunlar senin paran için evlenmek istiyor. Bir süre sonra seni ortada bırakır' diyerek evlenmeme karşı çıktı. İnegöl'deki evimi satıp Bursa'ya yerleştim. Şimdi ablamla yaşıyorum. Daha önce ailem evlenmeme izin vermiyordu, şimdi ise ben istemiyorum ancak o beyaz gelinliği giyme arzusundayım" diye konuştu.

Gelinlikleri hazırlayan modacı Dilek Kocakuşak ise böyle bir sosyal sorumluluk projesinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber