Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 20 Aralık 2014 - 13:03 Yorum: 0

Beyin felci hastalara 90 seans rehabilitasyon

Tüm Serebral Palsi (beyin felci) hastalar artık 90 seans rehabilitasyon alacak ve tedavilerini ikinci basamak hastanelerde yaptırabilecek.

Beyin felci hastalara 90 seans rehabilitasyon

AA muhabirinin, SGK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yeni düzenlemelere gidildi. 

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçları hazırlayan sıhhat personelinin zararlı etkilerden korunmasını sağlayacak sistem de geri ödeme kapsamına alındı.  

Yeni doğanlarda yaşanan beslenme probleminde, beslenme solüsyonlarının doz ayarlamasını tek sistemde toplayan cihazlar SGK nedeni ile art ödeme kapsamına alındı. 

16 yaşın üstü felçli hastalar bundan böyle 90 seans rehabilitasyon alabilecek

SUT'ta beyin felçli hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyonuna ilişkinde yeni ek düzenlemeler getirildi.

Daha öncelikle 16 yaşın altındakiler sene içerisinde 90 seans süresince müsait raporuyla her çeşitli sıhhat hizmeti sunucusunda tedavi alabiliyorlardı. Ama 16 yaşın üzerindeki hastalar ise 30 seansla sınırlandırılmıştı. Yeni yayımlanacak SUT'ta 16 yaşın üstünün yararlanabileceği rehabilitasyon tedavisi 30 seanstan 90 seansa çıkarıldı. 

Her ıslak grubundaki hastaların, 60 seanstan sonra, üçüncü basamak tedavi hizmeti verici kuruluşları bekleme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Beyin felçli hastaların sıra beklemesini önlemek için yapılan yeni düzenlemeye göre, bundan böyle ikinci basamak hastaneler de fizik tedavi ve rehabilitasyon verebilecek.

Çok özellikli bulunduğu için yüzde 15 daha çok ödeme 

Kardiyovasküler cerrahi işlemlerinin bazıları için de yeni düzenlemeler getirildi.

Kalp, damar cerrahisindeki aşırı özellikli ve emeği sıkı olan bazı işlemlerin fiyatlarının düşüklüğü yönünde SGK'ya yapılan geri dönüşler üzerine, söz konusu branşlarda yüzde 15 arttırıldı. 

Bu uygulama Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üçüncü basamak hastanelerinde uygulanacak.

'Palyatif bakım' için hastanelere tescil gelecek 

SUT'ta 'yoğun bakım' ile 'normal yatak' arasındaki bir tarif olan 'palyatif bakım' ile alakalı de yeni düzenlemeler yer alıyor. 

Sağlık Bakanlığınca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacak hasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme sorunu bulunan ileri ıslak kanser hastaları ya da ağrılı hastalar bulunuyor. 

Ameliyat edilmesi ya da tedavi görme şansı olmayan ama evde de bakımları yapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımla artık hastanelerde denetim altında olacak.

Öncelikle Sağlık Bakanlığı yaptığı tescille dikkat çekici hastanelerde mekan ve donanımı belirleyecek, 'palyatif bakım tedavisi' ismi altında belirlenen hastanelerde tedavi gerçekleşecek ve harcamalar SGK tarafından ödenecek.

Yapay göz, kulak, burun uygulamaları da art ödenecek

Ağız ve sima cerrahisine ait düzenlemelerde SUT'ta yer aldı. Buna göre, ağız ve sima bölgesinde kanser cerrahisi, travmalara bağlı şekilde doku kayıpları bulunan hastalarda suni göz, kulak, burun bunun şeklinde uygulamalar tariflendirildi ve geri ödeme sistemine alındı. 

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber