Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 27 Temmuz 2016 - 16:18 Yorum: 0

Biga’da kooperatifleşme semineri

Kırsal Kalkınma Projelerinde dünya çapında ödüller alan İzmir Tarım Grubu Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük Biga'da kooperatifleşme...

Biga’da kooperatifleşme semineri

Kırsal Kalkınma Projelerinde dünya çapında ödüller alan İzmir Tarım Grubu Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük Biga'da kooperatifleşme konusunda seminer verdi.

Biga Ticaret Borsasında düzenlenen seminere Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, TSO üyeleri, Biga Süt Üreticileri Birliği Kooperatifi üyeleri ve köy muhtarları katıldı. Türkiye'de kooperatifleşmenin doğru amaçlarda kullanılmadığını ifade eden Eskiyörük imajı zedelenen kooperatifleşmenin öneminin fark edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eskiyörük, "Yaklaşık çeyrek asırdır Anadolu'yu dolaşarak kooperatifçiliğin Türkiye için hem ekonomik kalkınma hem de toplumsal barış için önemini anlatmaya çalışıyorum.80'li yıllarda çiftçiliğe başladığımda tarlada elimde çapa kürekle çalışırken emeğimin karşılığını alamadığımı görünce bunun tek çözümünün kooperatifleşme olduğunu kafamda planladım. Bir model oluşturdum ve bu model sonuç aldı. Türkiye'ye ithalat yapan değil ihracat yapan, gençlerin köyünü terk etmediği, çiftçiliğin benimsendiği bir meslek olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Gıda dünya için önemli. Nüfus arttıkça, tarım arazileri azaldıkça gıda sıkıntısı yaşanır hale geldi. Bu konuda Türkiye'nin güçlü olması gerekiyor. Tek çözümde kooperatifleşme ile mümkün. Türkiye'de rastgele üretim yapılıyor. Her çiftçi kafasına göre üretiyor. Türkiye'de maalesef çiftçinin güvencesi yok. Türkiye'nin ulusal tarım politikası oluşmadı. Deneme yanılma yöntemleri ile çok büyük kayıplar yaşanıyor. Kooperatifçilik geliştirilerek üreticiye para veren değil, para kazandıran tarım politikaları oluşturulmalı" diye konuştu.

Tire'de süt üretim miktarının 10 yılda yüzde 440 arttığını vurgulayan Eskiyörük, "Kooperatifimiz günlük 285 ton sütün tamamını yerinde kontrol ederek toplamaktadır. Kooperatifimizin öz varlığı 15 yılda 43 kat artmıştır. Misyonumuz üretimin ve üreticinin devamlılığını sağlamaktır. Ortaklarımıza düşük maliyetli üretim yaptırarak kaliteli üretimle ürünün pazar değerini arttırarak, ortaklarımızın ürünlerini işleyip pazarlamayı sağlamaktayız" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber