Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 18 Eylül 2016 - 17:23 Yorum: 0

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Biga'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Biga'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

Biga Belediyesi önünde düzenlenen törende, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Mehmet Emre Mengi, Belediye Başkanı İsmail Işık Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla devam eden törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı İsmail Işık, "Biga'mız Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'den gelen gazilerin yaralarını sardığı bir hastane kenti iken, Kurtuluş Savaşı'nın zor koşullarında ortaya konan büyük mücadeleye beşiklik etmiştir. Şehit Kaymakamımız Köprülülü Hamdi Bey, Akbaş Baskını başta olmak üzere mücadelesi ile bugünlerimizin mimarları arasında yer almıştır. Bahçelili Mehmet Çavuş, Biga'mızın Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini gösteren örnek isimlerdendir. Birinci Dünya Savaşı'nda Yunan işgali yaşayan ilçemiz, uzun süre yerel çetelerin kontrolünde kalmıştır. Bölgede kontrolü sağlaması için gönderilen Kuvayı Milliyeci Edremit Kaymakamı Hamdi Bey şehit edilmiş, ilçemiz 18 Eylül 1922'de 16. Tümen Komutanı Aşir Atlı Paşa tarafından yeniden Türk topraklarına katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında içinde bulunduğu dönemin tüm olumsuz şartlarına rağmen, Türk Milleti, sahip olduğu manevi gücü ve bağımsızlık inancıyla eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği sergilemiş; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğine inanmış, ülkemizi ve Biga'mızı düşman işgalinden kurtarmış ve özgürlüğüne kavuşturmuştur. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ve Cumhuriyet'in ilanından sonra ise Biga'mız ilçe olmuş ve Çanakkale'ye bağlanmıştır. Milletimizin tarihe kaydettiği destansı zaferler, çağdaş dünyanın onurlu bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini oluşturmuştur. Tarihin her döneminde milletimizin gösterdiği bu azim, inanç ve kahramanlık destanını, gelecek nesillerimize doğru bir şekilde aktarmak, hepimizin asli görevlerinden olmalıdır. Atalarımızın kanları ve canlarıyla koruyup bizlere emanet ettiği bu toprakların teminatı; Cumhuriyetimiz ve Kurucu Liderimiz Atatürk'ün ilke ve devrimleri ile bizlere gösterdiği çağdaş medeniyet hedefidir. Bu mücadelede başarılı olmanın yolu şüphesiz çok çalışmaktan geçer. Çok çalışmak ise tek başına yeterli değildir. Millet olarak bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında kenetlenmemiz, birliğimizi ve dirliğimizi korumak, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamlaştırmak için daha çok mücadele etmemiz şarttır" dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okudu. Folklor ekibinin gösterilerinin ardından Kurtuluş Turnuvası'nda dereceye giren kulüpler ödüllendirildi.

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Biga’nın kurtuluşunun 94’üncü yılı kutlandı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber