Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 22 Ağustos 2014 - 18:23 Yorum: 0

Bilecik'te beç tavuğuyla kene mücadelesi

BİLECİK (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Bilecik'e tahsis edilen 400 beç tavuğun dağıtımı yapıldı.Bilecik Şube Müdürlüğünden...

Bilecik'te beç tavuğuyla kene mücadelesi

BİLECİK (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Bilecik'e tahsis edilen 400 beç tavuğun dağıtımı yapıldı.

Bilecik Şube Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kene ile mücadelede biyolojik yöntem amacıyla kullanılan beç tavuklarının üretiminin Yozgat Yaban Hayvanı Üretim İstasyonu'nda yapıldığı kaydedildi.

İstasyonda üretilen beç tavukların, biçimli ve kavisli vücudunun bulunduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Uzunlukları yaklaşık 50 santimetre olan beç tavukların dişisi ve erkeği birbirine çok benzemektedir. Toprağın üstüne 20 kadar yumurta bırakır, yumurtası tavuk yumurtasından daha küçük ve sarıları daha koyu renklidir. Bu hayvanların farklı çevre sıcaklıklarında gelişebilmeleri, üreyebilmeleri ve hastalıklara dirençli olmaları gibi özelliklerini günümüze kadar korumuşlardır. Otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveler ve böcekler ile beslenirler. Çiftlik ya da köy çevresinde yarı entansif bir şekilde yetiştirilebilmeleri ve su gereksinimlerinin az olması diğer avantajlı yönlerini oluşturmaktadır."

Bir günde 40-50 gramdan 400 grama kadar kene topladığı tespit edilen beç tavuklarının, 2 kilometre kadar çevrede gezerek kene ile mücadele etmesi, kümeslerine herhangi bir tehlike hissettikleri anda çığlık atarak haber vermeleri, su ihtiyaçlarının az olmasının önemli özelliklerinden olduğu vurgulanan açıklamada, "İlimize tahsisi yapılan 400 beç tavuğu, hayvancılığın yoğun olduğu kene riskinin bulunduğu köyler seçilerek, Bilecik Şube Müdürlüğünce dağıtılmıştır" denildi.

Açıklamada, 30 köyde beç tavukların 200 aileye bir çift olarak, bedelsiz teslim edildiği kaydedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber