Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 02 Ekim 2014 - 15:48 Yorum: 0

Bilecik'te "TSE Çift Yıldız Belgesi" töreni

TSE Başkanı Şentürk: "Kalitede rekabeti başlatıyoruz. Türkiye'de tüm ürün dallarında, Avrupa'nın da üstünde bir kaliteyi yakalayabilmek için ciddi bir rekabet başlayacak. İşte markalaşma ancak bu şekilde yürütülür. İşte o zaman dünyanın neresinde olursa o

Bilecik'te 'TSE Çift Yıldız Belgesi' töreni

BİLECİK (AA) - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Kalitede rekabeti başlatıyoruz. Türkiye'de tüm ürün dallarında, Avrupa'nın da üstünde bir kaliteyi yakalayabilmek için ciddi bir rekabet başlayacak. İşte markalaşma ancak bu şekilde yürütülür. İşte o zaman dünyanın neresinde olursa olsun 'Türk malı' dendiğinde güven ve kalite akla gelebilecek" dedi.

Şentürk, Bozüyük'de faaliyet gösteren Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema Grubu'na "TSE Çift Yıldız Belgesi" verilmesi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, standartlar çağında yaşadıklarını söyledi.

"Dünya ticaretinin yüzde 80'i doğrudan doğruya standartlar üzerine bina edilmekte ve standartlarda güçlü olan ülkeler dünya ticaretine de yön vermektedir" diyen Şentürk, Türkiye'nin 2023 vizyonunun bulunduğunu belirterek, "Bu vizyona Türkiye güçlü kurumlarıyla ulaşabilir. Güçlü kurumlarsa kendi alanlarında markalaşmaya mecburdur. Markalaşma da önce standart, sonra standartların üzerine çıkarak kalitenizi tescil etmek, farkınızı ortaya koyabilmekle mümkündür. TSE olarak kurulduğumuz tarihten beri sanayicimizin gelişmiş standartları uygun ürün üretebilmesi için ciddi gayretler içerisinde bulunduk ve bu gayretlerimiz devam ediyor" ifadesini kullandı.

 - "Türkiye'nin AB'ye giren ilk kuruluşu TSE'dir"  

TSE'nin tüm standart kuruluşlarına tam üyeliğini başarabilmiş bir kuruluş olduğunu vurgulayan Şentürk, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin AB'ye giren ilk kuruluşu TSE'dir. Türk standartları deyince tabii kamuoyunda yanlış bir algılama var. TSE'yi gördüğü an da 'Avrupa standardı değil' zannediliyor. Biz Türk sanayisinin kullandığı hiçbir standart yoktur ki alıp da Avrupa standardına adapte etmemiş olalım. Etmediğimiz birkaç standart vardır, onun da üretimi Türkiye'de yoktur zaten. 'Avrupa standartları mı daha ileri, bizim standartlar mı?' diye bir soru son derece abes bir soru. Çünkü bizi ilgilendiren tüm Avrupa standartları adapte edilerek, Türk standartları haline getirilmiştir. Çünkü Türkiye kaliteyi yakalayabilmek için önce Avrupa standardını yakalamak mecburiyetinde ve bunu da başardık. Ancak daha iyisini yapmadığımız sürece ortalardan yukarıya çıkma imkanımız yoktu, daha iyisini yapmak mecburiyetindeydik. İşte bu yüzden arkadaşlarımız iki yıldır ciddi araştırmalar yaptılar. Biraz da iddialı davrandılar."

İki yıl önce "Müşteri dostu kuruluş" belgelendirme çalışması yaptıklarını hatırlatan Şentürk, Avrupa Kalite Teşkilatı'nın (EOQ) yaptıkları çalışmaları öğrendikten sonra kendilerinden bilgi istediklerini, gerekli bilgileri verdikten sonra 1 yıl süren teknik görüşmelerin ardından eylül ayında yapılan toplantıda anlaşma sağlandığını kaydetti. Anlaşma maddeleri hakkında bilgi veren Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TSE patentli olarak, verecekleri her belgeye de 'TSE telif ücreti' ödemeyi de kabul ettiler ve bizim müşteri dostlu kuruluş belgemiz Avrupa Kalite Teşkilatı tarafından tüm Avrupa ülkelerinde uygulamaya sokuluyor. Bazı komplekslerimizi yenilemek zorundayız. 'El oğlu bizden daha iyi yapar' diye bir şey yok. İnsanoğlu daha iyisini yapar, biz de insanız. Felsefemiz de bu. Daha iyisini yapabiliriz. İşte bugün ilk belgeyi takdim edeceğimiz TSE yıldız ve çift yıldız da arkadaşlarımızın bu düşüncesinden, bu arayışlarından doğmuştur. Standart, üzerinde mutabakat sağlanmış bir orta kaliteyi temsil eder. Çünkü her ülkenin ve kuruluşun gelişmişlik düzeyi aynı değildir. Eğer siz standardı en tepeye çekecek olursanız altını komple elersiniz, bu rekabete aykırıdır. Dolayısıyla standartlar tarafların katılımıyla oluşturulur."

 - "Kalite, bisiklet sürmek gibidir"

 Şentürk, kaliteli firmaların, daha iyi ürün üreten, ciddi Ar-Ge çalışması yapan ve bunun maliyetini ödeyen firmalar olduğunu belirterek, "Müşteri kaliteliyi tercih eder, doğru eder ama bir de realite var. TSE yıldız ve çift yıldız sayesinde artık kaliteli ürün isteyen tüm tedarikçiler rahatlıkla şartnamelerine bunu yazabilir hale gelecekler" dedi. 

TSE yıldız ve çift yıldıza, bugün ilk defa bir batarya grubu ile başladıklarını ancak bunun her sektör için başlattıkları bir çalışma olduğunu aktaran Şentürk, şunları kaydetti: 

"İnşallah önümüzdeki günlerde tüm sektörlerde yağmur gibi bu belgelerin yağdığını göreceksiniz. Avrupa standartlarının 20 kat üzerine çıkarttık bu performansı. Yani Avrupa'da istediğiniz kalitenin 20 kat üzerine çıktığınız an bu belgeyi alabiliyorsunuz. Kalitede rekabeti başlatıyoruz. Türkiye'de tüm ürün dallarında, Avrupa'nın da üstünde bir kaliteyi yakalayabilmek için ciddi bir rekabet başlayacak. İşte markalaşma ancak bu şekilde yürütülür. İşte o zaman dünyanın neresinde olursa olsun 'Türk malı' dendiğinde güven ve kalite akla gelebilecek. Türk sanayisi için uygunluk, değerlendirme hizmeti adı verdiğimiz bu alanda devrim mahiyetinde bir yeniliktir bu. Hedefimiz şu, güçlü bir Türkiye için güçlü kurumlara, onun için de marka kuruluşlara ihtiyacımız var. Marka kuruluşlar da ancak kalitenin standartların da üzerine çıkartılmasıyla mümkündür. Bütün gayretimiz bunu gerçekleştirmek için. Kalite bisiklet sürmek gibidir, iki tane unsuru yoktur. Bir geri vitesi yoktur, iki duramazsınız, durduğunuz anda düşersiniz. Sürekli ilerlemek mecburiyetindesiniz. Dolayısıyla Artema da bu kalite yolculuğunda hiç durmaksızın umarım yolculuğunu devam ettirebilir. Çünkü ancak büyük Türkiye'yi hep beraber bu şekilde kurabiliriz."

- "Kaliteyi belirleyenler standartlardır"

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise Türkiye'de yaşanan bir ilkin heyecanını paylaştıklarını bildirdi. Kalitenin, tüketiciye sunulan mal, hizmet, ihtiyaç ve beklentilerin karşılama derecesi olduğunu belirten Nayir, "Kaliteyi belirleyenler standartlardır. Ulusal ve uluslararası standartlar bu kalitenin belirlenmesinde önemli rol tutuyor. Göz ardı edilebilecek bir husus değil. Firmalarımızın ve milli ekonomimizin vazgeçilmezi kalite. Yoksa ihracattaki payımız, geri iadeler bize çok sıkıntı oluşturacak bir kavram" diye konuştu.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah da Artema olarak, TSE tarafından Türkiye'de sanayinin kalitesini artırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında, "TSE çift yıldız" belgesini alan Türkiye'deki ilk sektör ve üretici olmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, "TS EN 817 belgesi kapsamında lavabo, banyo ve eviye bataryası, TS EN 200 belgesi çerçevesinde ise lavabo ve banyo bataryaları için, TSE'den çift yıldız belgesi almaya hak kazandık" diye konuştu.

Daha sonra Şentürk, Gümrah'a "TSE Çift Yıldız Belgesi" ve bayrağını verdi. Ardından Nayir, Şentürk ve Gümrah, konuşma platformunda hazırlanan yıldızlara imza attı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber