Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:11 Bakan Yerlikaya: “İnterpol’ün kırmızı ve sarı bültenle aradığı Kazakistan u...08:05 İstanbul’da düzenlenen "MAHZEN-27" operasyonuyla hakkında İnterpol’ün kırmı...04:14 Motosiklet sürücüsü yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı03:11 ABD yönetimi İran’ın İsrail saldırısı hakkında kendilerine önceden bilgi ve...02:54 Babasının gözleri önünde tüfekle kendisini vurdu02:37 Şırnak’ta kontrolden çıkan otomobil dereye uçtu: 4 ölü, 1 yaralı02:33 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davası jüri seçimi ile başladı01:33 Burdur’da virajı alamayan motosikletli dereye uçarak yaralandı00:43 Çanakkale Valiliğinden orman yangınlarına karşı uyarı00:08 Orhan Çıkırıkçı: “Fatih Hocamız çok kolay bir pozisyonda atılması biraz tuh...23:55 İran: "İsrail’e saniyeler içinde karşılık veririz"23:47 Kağıthane’de geniş çaplı asayiş denetimi gerçekleştirildi23:46 Okan Buruk: “Tek hedefimiz Galatasaray’ı şampiyon yapmak”23:44 Maltepe’de polis denetimlerinde uyuşturucu madde ele geçirildi23:40 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı protestoları devam...23:36 Samsun’da yolcu otobüsü minibüsle çarpıştı: 1 ölü23:35 Artvin’de su kanalına düşen adam hayatını kaybetti23:27 Yunanistan’ın geri ittiği can salı battı23:06 Arazide kalp krizi geçiren emekli güvenlik korucusu hayatını kaybetti23:01 Bolu Belediye Başkanı Özcan: “Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletler...
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Bilim Dili Olarak Türkçe

09 Mart 2009 - 08:12 Yorum: 1

İnsan beyni tek bir dille düşünebilir. Bu nedenle düşüncelerini bir dile bağlamak zorundadır. Bu tek dil, insanın içinde doğup büyüdüğü ana dilidir. Bir dilde düşünce durunca o dilin gelişmesi de durur. İşte bu nedenle Türkçenin daha çok bilim dili olmasına çalışmalıyız. Bu, üzerimize düşen bir görevdir.
Türkçenin bilim dili olması için neler yapmalıyız? Türkçenin bilim dili olması için bazı önerilerde bulunacağım.
En yüksek ÖSS puanıyla girilen Hacettepe (İng.), Cerrahpaşa (İng.), Marmara Tıp Fakültelerinde eğitim dili İngilizcedir. Başka bir deyişle Tıp Fakültelerine giren en başarılı Türk öğrencileri İngilizce eğitim görmektedir. Ders verenin Türk, öğrencisinin Türk olduğu üniversitelerimizde eğitimin dili de Türkçe olmalıdır.
Diğer bir önerim, tüm bilim dallarının terim sözlükleri çıkarılmalıdır. Üniversitelerimizde sözlük merkezleri ve açılmalıdır, sözlük enstitüleri kurulmalıdır. Buralarda sözlük yüksek lisans ve doktora programları açılmalıdır. Türkçe Sözlük Akademisi kurularak Türkçe sözlükler konusunda çalışacak bilim insanlarının bir araya gelmesine çalışılmalı ve Türk Dil Kurumu ile bu alanda işbirliği yapılmalıdır.
Üniversite öğrencilerimize genellikle ders notları ve gelişigüzel hazırlanmış çeviri kitaplar sunulmaktadır. Bilim insanlarımız, her bilim dalında duru Türkçe ile yazılmış telif kitaplar ortaya koymalıdır. Öğrencilerimiz, kaliteli olarak basılmış bu kitaplara makul fiyatlarla ulaşabilmelidir. Türkçe elektronik eğitim materyalleri (CD, DVD vb.) artırılmalı ve TUBİTAK tarafından desteklenmelidir.
Üniversitelerde akademik yükseltmelerde, Türkçe bilimsel dergilerde çıkan yayınlara yeteri kadar önem verilmemektedir. Bu da bilim insanlarımızı sadece yurt dışı yayın yapmaya yönlendirmektedir. Bu durumda, Türkçe bilimsel dergiler yayın bulamamakta veya yurt dışında kabul edilmeyen bilimsel değeri düşük makaleleri yayınlamak durumunda kalmaktadırlar. YÖK, Türkçe bilimsel dergilere gerekli önemi vermelidir.
“Türkçenin bilim dili olması için neler yapmalıyız” sorusuna cevap verecek çok sayıda projeler hayata geçirmeliyiz. Bu konuda yüksek lisans ve doktora programlarında tezler üretilmelidir.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Yorumcu
kum tanesi 12 Mart 2009 - 19:18
Kabul etmek lazımki eğitimde yabancı dil kullanan ülkeler gelişmemiş başkasının hegomonyasında olan ülkelerdir.Daha türkçesi sömürge yada yarı sömürge ülkelerdir.Aslında bilim,eğitim dili o ülkenin ne durumda olduğunun en açık göstergesidir. <br>Yazıyı kaleme alan hocam gibi değerli bilim adamlarımız ülkemizde elbette varlar (mesela oktay Sinanoğlu gibi;bilimsel terim sözlüğü hazırlayanlar) <br>Ama sonuçta bu bir devlet politikasıdır.Yani yöneticilerin meselesidir. <br>Peki onlar bu hususa nasıl bakıyorlar?. <br>Herşey ortada...Onların başka meseleleri var. <br>Dil eğitim,bilim kimin umurunda;seçim meydanlarına <br>söylenen sözlere bakın ne derin(!)mevzular konuşuluyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI