Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Aralık 2014 - 11:53 Yorum: 0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)

"Yenişehir konusunda eğer oradaki arazi, Otomotiv Test Merkezi olmazsa biliniz ki daha iyi bir yatırım için olacaktır. Şimdilik sadece bu kadar söyleyeyim, bundan sonrası konunun detayları netleştikçe sizlerle paylaşırız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)

BURSA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yenişehir konusunda eğer oradaki arazi, Otomotiv Test Merkezi olmazsa biliniz ki daha iyi bir yatırım için olacaktır. Şimdilik sadece bu kadar söyleyeyim, bundan sonrası konunun detayları netleştikçe sizlerle paylaşırız" dedi.

Işık, kentte bir otelde düzenlenen "Ulusal Otomotiv Tedarik Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyaya kendini kabul ettiren Türk otomotiv sektörünün gelişimini sürdürmek zorunda olduğunu, bunun sadece kendisi için değil, imalat sanayinin tamamı için büyük bir önemi bulunduğunu söyledi.

Otomotiv teknolojilerinin pek çok sektörü barındırdığını ifade eden Işık, bugün Bursa'da ve otomotiv yan sanayisinin güçlü olduğu tüm bölgelerde, sanayicilerin raylı sistemler ve havacılık gibi diğer sektörlerde de rekabetçi hale geldiğini, bu sektörlerde büyüyüp dünya devleriyle yarıştığını belirtti.

Işık, örneğin otomotiv sektörünün sinyalizasyonunda ya da koltuk sistemlerinde elde edilen tecrübe ve bilgi birikiminin diğer sektörlerin kapısını çok rahat araladığını anlatarak, bu noktada sektöre yönelik doğru politikaların hayata geçirilmesi ihtiyacının doğduğunu dile getirdi.

- "Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı"

Bakanlık olarak paydaşlarıyla otomotiv sektörünün sorunlarını tespit ettiklerini ve çözüm yollarını geliştirdiklerini bildiren Işık, şunları kaydetti:

"2015-2018 yıllarını kapsayacak şekilde 'Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı' hazırlık çalışmalarına başladık. Bakanlığımızca verilen aksam ve araç tip onay belgelerinin uluslararası geçerlilik kazanmasına yönelik gerekli mevzuat güncelleme ve teknik servis ile onay kuruluşunun altyapısını iyileştirme çalışmaları yine bu eylem planı kapsamında devam ediyor. 2011-2014 dönemindeki Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planındaki hedeflerin yüzde 84'ünü hayata geçirdik. Şimdi 2015-2018 dönemiyle ilgili sanayi strateji belgesini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız ve en kısa sürede yürürlüğe koyup yolumuza devam edeceğiz."

- Araziyle ilgili sorunlar

Fikri Işık, Otomotiv Test Merkezi üzerinde son dönemde bazı gelişmeler olduğuna da değindi.

Türkiye'nin, Otomotiv Test Merkezi'ni mutlaka yapacağını vurgulayan Işık, "Birinci önceliğimiz, bu test merkezinin, otomotivin kalbi durumunda olan Bursa'da yapılması. Araziyle ilgili bazı sorunlarımız var. Sorunların aşılması için ciddi bir gayret gösteriyoruz. Bu gayret sonucunda en önemli arzumuz, Bursa'da bu test merkezinin hayata geçmesi yönünde. Bu test merkezinin özellikle üretilecek yerli araçlar için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz ve Türkiye'nin bu noktada yurt dışına ödediği bedellerin yurt içinde kalması açısından da bir an önce hayata geçmesi için gayretimizi gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

- "Oradaki durum biraz hassas"

Işık, bir gazetecinin, "Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'ya yapılacağı ile ilgili konuştunuz ama yeri tartışılıyor. Birkaç alternatif var mı yoksa Yenişehir üzerinde yoğunlaşılacak mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biliyorsunuz öncelikle Yenişehir üzerine yoğunlaştık. İlk belirlediğimiz alan bizim açımızdan dünya çapında bir Otomotiv Test Merkezi olması noktasında yetersiz kaldı. Daha sonra ikinci bir alan üzerinde yoğunlaştık. İkinci alanla ilgili 'problem' demeyelim ama başka bir durum çıktı. O durumla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Oradaki durum biraz hassas bir durum."

- "Birinci önceliğimiz yine Bursa olacak"

Merkezin Yenişehir'de kurulmasına ilişkin görüşmelerin sürdüğü bilgisini veren Işık, burası için olumsuz sonuç alınması halinde yine birinci önceliklerinin Bursa olacağına dikkati çekti. Işık, şu bilgileri verdi:

"Valimiz ile alternatif alan çalışmasını yapıyoruz. Temel önceliğimiz, otomotiv sektörünün en yoğun olduğu bölgemizde Otomotiv Test Merkezi'ni kurmak ama burada eğer arzu ettiğimiz alanı bulamazsak o zaman farklı alternatifleri Bursa dışında değerlendiririz ama şu anda arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Özellikle Yenişehir konusunda eğer oradaki arazi, Otomotiv Test Merkezi olmazsa biliniz ki daha iyi bir yatırım için olacaktır. Şimdilik sadece bu kadar söyleyeyim, bundan sonrası konunun detayları netleştikçe sizlerle paylaşırız."

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu'nun da katıldığı çalıştayın sonraki bölümü basına kapalı gerçekleştirildi.

(Bitti)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber