Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 19 Mayıs 2016 - 13:13 Yorum: 0

Bilimin Altın Çağı Asya’da Görücüye Çıktı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim Teknoloji Merkezi tarafından hazırlanan, 7. ile 12. yüzyıl arasında yaşamış Müslüman bilim öncülerini konu alan...

Bilimin Altın Çağı Asya’da Görücüye Çıktı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim Teknoloji Merkezi tarafından hazırlanan, 7. ile 12. yüzyıl arasında yaşamış Müslüman bilim öncülerini konu alan "Altın Çağ Sergisi" Asya Pasifik Bölgesi Bilim ve Teknoloji Ağı'nın (ASPAC) Çin'in başkenti Pekin'de yapılan 2016 yılı konferansında tanıtıldı.

Uludağ Üniversitesi Rektörü ve Bilim Teknoloji Merkezi (BTM) Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Çin Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada Altın Çağ Sergisi'ni tanıttı.Bilimin insanlıkla aynı yaşta olduğunu belirten Prof. Dr. Ulcay, medeniyetlerden miras olarak aktarılan bilime ancak ev sahipliği yapılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ulcay, bilime Anadolu'da da ev sahipliği yapabilmek adına Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin kurulduğunu kaydetti. Bilimin tarihinin çok yakın zamana dayandırıldığını, ancak bunun da bir yanlış olduğunu ifade eden Prof.Dr. Ulcay, "Bilimi Newton'dan, Edison'dan itibaren varsaymak çok yanlış. ortaçağa karanlık geçmişinden dolayı küsen Avrupa, doğunun da ortaçağını karanlık sayarak görmezden gelmiştir. Ancak Avrupa'nın karanlık çağ olarak adlandırdığı ortaçağda özellikle İslam medeniyetleri bilim alanında altın çağını yaşamıştır. Biz de Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi olarak farklı bir şey yapmak istedik ve unutulmaya yüz tutmuş, fakat döneminde İslam toplumlarına altın çağı yaşatmış Müslüman bilim adamlarını "Altın Çağ Sergisi"yle bütün dünyaya yeniden hatırlatmak istedik" şeklinde konuştu.

Altın Çağ Sergisi'nde 9 farklı bilim alanında eserleri, keşifleri ve formülleri bulunan 30'a yakın Müslüman bilim adamının konu alındığını vurgulayan Prof. Dr. Ulcay, İbn-i Sina'dan İbn-ül Heysem'e El-Ceziri'den Zeng He'ye kadar dünyanın birçok farklı noktasındaki alimin bu sergide daha yakından tanınabileceğini sözlerine ekledi.

"BİLİM DÜNYASINA ALTIN ÇAĞI YENİDEN YAŞATACAĞIZ"

Bursa Bilim Teknoloji Merkezi Koordinatörü Rıfat Bakan da bu sergi ile bilim dünyasına altın çağı yeniden yaşatacaklarını söyledi. Serginin ilk yurtdışı lansmanının Çin'in başkenti Pekin'de gerçekleştirilen ASPAC 2016 Konferansı'nda yapıldığını kaydeden Bakan, "Altın Çağ sergisi Müslüman ilim adamlarının 600-1600 yılları arasında hayata geçirdikleri buluşları uygulamalı düzenekler ile ziyaretçilere sunan gezici sergi çalışmasıdır. 600 mekrekare alanda 9 farklı bölümden oluşan sergide 33 adet kullanılabilir düzenek, 17 adet kiosk, 120'nin üzerinde pano, 7 adet teşhir dolabı bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet şadırvan, 1 adet semerkant ve 1 adet çocuk robotu da sergide yer almaktadır. Altın Çağ Sergisi ile Müslüman ilim adamlarının bilim tarihine yön vermiş eserlerini uygulanabilir düzenekler ile geniş kitlelere tanıtmak amaç edilmiştir. İki dilde yapılmış çeviriler, videolar, interaktif düzenekler ile ziyaretçinin sergiyi gezerken aktif olması ve icatların çalışma prensiplerini öğrenebilmesi sağlanmaktadır" dedi.

Bu serginin kendini bilime adamış tüm toplumları etkisi altına alacağına inandıklarını belirten Bakan, "Asya başta olmak üzere gezici sergimizi tüm dünyada bilim meraklılarının beğenisine sunmak istiyoruz. Belki de Avrupa'yı bile küskün kaldığı ortaçağı ile barıştıracak olan Altın Çağ sergisinin bilimin geçmişi adına birçok toplumu yeniden düşünmeye sevk edeceğine inanıyoruz. Şimdiden birçok tanıtım ajansı sergiyi dünyaya pazarlamak için tekliflerde bulunmaya başladı" şeklinde konuştu.

Pekin'de yapılan ASPAC 2016 Konferansı'na Prof.Dr. Ulcay ve Bakan'ın yanı sıra BTM Proje Uzmanı Nazım Enes Altan, Endüstriyel Tasarımcı Ömer Faruk Boyacı ile TÜBİTAK Bilim Merkezleri Müdürü Bekir Çengelci de katıldı.

Bilimin Altın Çağı Asya’da Görücüye Çıktı

Bilimin Altın Çağı Asya’da Görücüye Çıktı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber