Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 09 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Bin 700 rakımlı dağdaki deliğe kar depoladılar

Konya'nın Derebucak ilçesinde vatandaşlar, Toroslar'ın eteğinde bin 700 rakımlı Kocadağ'ın zirvesindeki "Cula Deliği" olarak adlandırılan boşluğa, yaz aylarında içeceklerde kullanılmak üzere tonlarca kar depoladı

Bin 700 rakımlı dağdaki deliğe kar depoladılar

KONYA (AA) - Konya'nın Derebucak ilçesinde vatandaşlar, Toroslar'ın eteğinde bin 700 rakımlı Kocadağ'ın zirvesindeki bir deliğe yaz aylarında içeceklerde kullanılmak üzere tonlarca kar depoladı.

Derebucak ilçesinde uzun yıllar sürdürülen Kocadağ'daki ''Cula Deliği'' olarak adlandırılan boşluğa yaz aylarında içeceklerde kullanılmak üzere kar depolama etkinliği, bu yıl da gerçekleştirildi.

Yaklaşık bin 700 rakımlı Kocadağ'ın zirvesine çıkan Derebucak Kaymakamı Bülent Ay'ın da aralarında bulunduğu 150 kişilik grup, ilk olarak karla kaplanan deliğin bulunduğu yeri tespit etti ve üzerini açtı.

Daha sonra gruptan 3 kişi, karı yerleştirmek için deliğe indi. Ardından deliğin ağzında bekleyenler küreklerle karı aşağı doğru kürümeye başladı. Bazı vatandaşlar da karı bıçkı ile küp şeklinde keserek deliğin önüne taşıdı.

Yaklaşık 4 saat süren çalışma sonucunda 15 metre civarında derinlikteki deliğe basılan tonlarca kar, delikte bulunan 3 kişi tarafından sıkıştırılıp yerleştirilerek depolandı. Deliğin üzeri, çalışmanın ardından içindeki karın erimemesi için muşambalarla örtüldü.

Etkinliğine katılanlar, daha sonra bölgenin eğimli yamaçlarında naylonlarla kayak keyfi yaşayıp kar topu oynadı. Saz çalıp oynayarak eğlenen katılımcılara etkinlik sonunda kavurma ve bölgede yetişen doğal baldan ikram edildi.

- "Karı tatmak amacıyla ilçemize geliyorlar"

Kaymakam Ay, gazetecilere yaptığı açıklamada, mart ayında her yıl düzenlenen etkinliğin bölgeyi adeta şenlik alanına çevirdiğini söyledi.

Geleneğin uzun yıllardan bu yana sürdürüldüğünü ifade eden Ay, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız burada kayak yapma imkanlarına da sahipler. Hemen yanı başımızda sezonun ilk çiçeği kardelenleri de görmek mümkün. Özellikle yazın gurbetçi hemşehrilerimizin davetlerinde, yemeklerinde, düğünlerinde bu karı kullanıyoruz. Bunu bildikleri için birçok insan sadece bu karı tatmak amacıyla ilçemize geliyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber