Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 28 Şubat 2015 - 13:28 Yorum: 0

Bin yıllık köprüye tarihi dokunuş

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde Abbasiler döneminden kalma Kasımbey Köprüsü, yıllar sonra ilk kez onarıma alınarak eski görünümüne kavuştu

Bin yıllık köprüye tarihi dokunuş

HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Yayladağı ilçesinde 1040 yılında inşa edilen Abbasiler döneminden kalma Kasımbey Köprüsü, ilk kez aslına uygun şekilde restore edildi. 

 Tutlubahçe Mahallesi Dibitçe mevkisinde, Kureyşi Deresi üzerine 1040 yılında yapılan tarihi köprü, son yıllarda meydana gelen çökme ve çatlaklar nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alındı. 

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korumaya alınan ve tescillenen köprünün, geçtiğimiz yıl eylül ayında başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Yaklaşık 5 ay süren çalışmalar sonucu onarımı tamamlanan köprü, eski görünüm ve sağlamlığına yeniden kavuşturuldu. 

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün Anadolu'da 20'ye yakın benzeri olduğunu kaydetti. 

DSİ ile yürüttükleri dere ıslahı çalışmaları kapsamında, Kasımbey Köprüsü çevresinde düzenlemeler yapılacağını aktaran Kalkan, "İlçenin sembolü haline gelen ve ülkemizin önemli tarihi eserleri arasında yer alan bin yıllık köprünün bu restorasyonu çok önemliydi. Yapılacak dere ıslahı çalışmalarıyla da köprü çok daha güzel bir görünüme kavuşacak" dedi. 

Kalkan, yaya trafiğine açılan Kasımbey Köprüsü'nün kısa sürede araç trafiğine de açılacağını söyledi. 

Tarihte büyük çapta onarım görmediği bilinen ve yaklaşık bin yıldır hizmet veren 47 metre uzunluğunda 5 metre genişliğindeki 5 gözlü köprünün, bakımsızlık ve son yıllarda meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle yalnız 2 gözü açık bulunuyordu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber