Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 17 Mart 2015 - 13:53 Yorum: 0

"Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu"

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Aydın:

'Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu'

ANTALYA (AA) - Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından "Binalarda Enerji Verimliliği" konulu sempozyum düzenlendi. 

Şube Başkanı Osman Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, sempozyumun Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası ve Akdeniz Üniversitesinin mimarlık bölümü tarafından düzenlendiğini söyledi.

Aydın, dünyada enerji gereksiniminin sanayileşme ile başladığını hatırlatarak, sanayileşmenin gelişmesiyle enerji ihtiyacının en üst noktaya ulaştığını belirtti. Enerjinin doğal ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının çok önemli olduğunu dile getiren Aydın, bundan daha önemlisinin az enerjiden daha çok verim elde ederek, dünyadaki kaynakların tükenmesini önlemek ya da yavaşlatabilmek olduğunu ifade etti.

Aydın, Alman hükümetinin desteğiyle düzenledikleri sempozyumda, enerji verimliliği konusunda Almanya'da neler yaşandığını öğreneceklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ülkemizde de enerji verimliliği konusunda birçok tedbir alındı. Yönetmelikler, yasalar çıkarıldı. Ancak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sorunları çözebilecek aşamada değiliz. Bu denetim eksikliğinden ya da çıkan yasaların zamanla önemini kaybetmesinden kaynaklanıyor. Bunların hepsine dikkati çekmek, Almanya'dan yaşanan olumlu gelişmelerin, Türkiye'deki mimarlar, mühendisler ve özellikle sanayicilerle paylaşılması üzerine böyle bir etkinlik düzenledik. Acaba Almanya'da ne var? Enerjiyi ne kadar verimli kullanabiliriz konularıyla ilgili görüş alışverişi yapacağız."

- "Yapı denetim çok etkili değil"

Aydın, Türkiye'de enerjinin verimli kullanılmasıyla ilgili yasa ve yönetmeliklerin çıkartılmasına karşın, bunların yeterince uygulamadığını için enerjinin verimli kullanılamadığını savundu.

Bu konuda gelişmiş ülkelerin hepsinde standartların olduğunu, bunlara ulaşamayan firmalarım devre dışı bırakıldığını, uymayan yapılara ise iskan izni verilmediğini dile getiren Aydın, "Bizde yapı denetimin çok etkili olmaması nedeniyle maalesef yapılarda enerjiyi verimli kullanamıyoruz. Yalıtımın çok sağlıklı yapılması ve iklime göre malzemelerin seçilmesi, enerji verimliliğini artıran konular. Bu konularda çok yol katettiğimiz söylemek mümkün değil" diye konuştu.

Almanya Federal Cumhuriyeti Antalya Konsolosu Martin Vetter'in de katıldığı sempozyumda, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Reha Kavas ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Mutlu Danacı "Mimarlık Eğitim ile Enerji Verimliliği", Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Korkmaz Gül "Binalarda Enerji Verimliliğine ve Yenilenebilir Enerjiye Genel Bir Bakış" ve Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı danışmanı Christoph Urbschat "Enerji Verimliliğine ve Yenilenebilir Enerjiye Genel Bir Bakış" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber