Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Ağustos 2014 - 18:41 Yorum: 0

Bir ağacı kıyamet kopuyor olsa bile dikin

Yama Dağında tartışmalara konu olan doğal kaynak suyu için su gözlerinde basın açıklaması düzenlendi.

Bir ağacı kıyamet kopuyor olsa bile dikin

MALATYA/ARGUVAN - Yama Dağında tartışmalara konu olan doğal kaynak suyu için su gözlerinde basın açıklaması düzenlendi. Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca’da destek verdi.

Arguvan Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından organize edilen basın açıklamasına Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, STK’lar, Arguvan’dan 25 mahalle muhtarı, Arapgir Sipahiuşağı mahallesi ile Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Palha mahallesi muhtarlarıda katıldı.

Yaylacıların kullandığı Cevizlidere mevkiinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “Su hayattır. Doğal dengenin bozulmaması için bizde bu konuda elemizden gelen gayreti sarf edeceğiz” dedi. Cömertoğlu “Bizim burada ki yaşamı devam ettirmemiz asli görevimiz. Yönetimde olanların siyaset üstü düşünüp buradaki her yaşama her resme destek vermesi lazım. Bizde bu anlamda sonuna kadar arkanızdayız. Şimdi arazi bir durum var. Özellikle Yama Dağının Arguvan bölgesi ve aşağısında Arapgir bölgesini besleyen su kaynakları Cevizlidere diye tarif edilen bu dere üzerinden akarak Şotik Çayı, Yoncalı Barajı sonrada Suceyin, Taşköprü, Şinir ve Kayarası Kanyonundan, Kozluk Çayıdan Fırat’a karışıyor.” diye konuştu.

Arapgir Belediye Başkanı Cömertoğlu kendilerinin de hükümet politikasına rağmen HES’e karşı geldiklerini ifade ederek “Buradaki canlılığın ve yaşamın devam etmesi açısından da bu kararlılığı herkesin omuz omuza vererek sürdürmesi lazım. Ben herkese teşekkür ediyorum. Kuraklıktan ibret alıp, öğüt alıp bir ağacı kıyamet kopuyor olsa bile dikin diye Peygamberin nasihatine kulak verin, sürekli ormanları çoğaltan, yeşili çoğaltan, sahip çıkan nesillerden etsin” açıklamasında bulundu.

 

Daha sonra söz alan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise “Hekimhan bizim kardeş belediyemiz. Doğal dengenin bozulmaması için Arguvan sınırlarında akan sular yaylada ki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslendiği sulardır. Suların yaylacılar için onlar çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek gerekiyor. Çünkü burada bulunma sebepleri doğallıktır. Bu bölgeden sadece Arguvan değil Arapgir toprakları da buradaki kaynaktan faydalanıyor. Ben özellikle siz değerli hemşerilerimize burada bugün Arapgir’den gelen Belediye Başkanına, Orman Bölge Müdürümüze, Arapgir İlçe Tarım Müdürüne burada bugün konuk olup Arguvan’ın dışından gelip bugün buradaki bu haklı soruna parmak basan ve bu haklı sorunu dile getirdiğimizde bizlerin yanında olan tüm herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Kızıldaş, yaylacıların bu bölgede çok etkin ve fazla sayıda olduğuna vurgu yaparak devam ettiği konuşmasını “Hekimhan sınırlarında çok zengin kaynaklara sahip suların gideceği böyle bir vadi böyle bir dere de yok orada. Yani o sular tamamen boşa akan sular. O suların götürülmesini biz tavsiye ediyoruz. Bu nedenle de bu bölgenin, bu bölgede yaşayan tüm insanların mağdur edilmemesi buradaki canlıların mağdur edilmemesi için duyarlılık gösterip bugün buraya kadar gelen muhtarlarımıza tüm buradaki Arguvan, Arapgir’den gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneğinin vermiş olduğu mücadeleyi de destekliyoruz. Arguvan Belediyesi olarak Arapgir Belediyesi olarak bu konudaki Doğal Hayatı Koruma Derneğini de birlikte ve yanımızda görerek sizlerle birlikte buradaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Gerekli belgeleri ilçe tarım müdürlüklerinden buralarda ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yaşadığını, buralarda yaylalara göç eden insanların resmi kayıtlarla alıp bunları mahkemeye sunacağız.” sözleri ile tamamladı.

Hekimhan ve Arguvan’ın sınırları içerisinde yer alan Yamadığı yaylasında akan ve Arguvan'a ait olan ve Hekimhan’ın su ihtiyacını karşılamak üzere ilçeye götürülmek istenen suya sahip çıkan Arguvan Çobandere (Şotik) Muhtarlığı bununla ilgili olarak 2013 yılında Malatya Kadastro Müdürlüğü hakkında dava açmıştı. Malatya Kadastro Mahkemesinde 09 Temmuz 2014 tarihli duruşmada Çobandere (Şotik) Muhtarlığının avukatı Doğan Karaoğlan suyu götürme çalışmasının başlaması nedeni ile Arguvan lehine ihtiyati tedbir talep etti, Mahkemede ihtiyati tedbir kararı verilmişti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber